«Αν και δεν το παραδέχεται, είναι η πρώτη φορά που δείχνει να το θέλει», αναφέρει στα «Π» πρόσωπο που είναι σε θέση να αποκωδικοποιεί τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αναφορικά με το ενδεχόμενο να προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός υποδηλώνει αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον. Απλώς, ο κ. Καραμανλής δεν σκοπεύει να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να λάβει ανεπηρέαστος τις αποφάσεις του.

«Ο Κυριάκος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Κώστας ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον Παυλόπουλο στον προεδρικό θώκο», υποστηρίζει πολιτικός που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί και με τα δύο στρατόπεδα. Επειδή το ενδιαφέρον είναι έμπρακτο, δεν αποκλείεται κατά το αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Καραμανλής να επιδιώξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ανοίγοντας, μεταξύ άλλων, τη συζήτηση σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει να πολυ-πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο λόγος που πρότεινα τον Παπούλια ήταν γιατί ήθελα να έχω ήσυχο το κεφάλι μου», αναφέρει συχνά-πυκνά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο κ. Καραμανλής, εξηγώντας τους λόγους που ο σημερινός πρωθυπουργός δεν θα τον προκρίνει ως υποψήφιο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Επί της ουσίας, ο επί σειρά ετών αρχηγός της Ν.Δ. παραδέχεται ότι η ενδεχόμενη παρουσία του στο Προεδρικό θα θόλωνε την εικόνα του κ. Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής διατηρεί υψηλό δείκτη δημοφιλίας στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αν και ο ίδιος έχει συνηθίσει στη σιωπή -και μάλιστα στην απόλυτη-, θα ήταν δύσκολο υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μιλάει. Επομένως, η φυσιολογική εκδοχή θέλει τον κ. Μητσοτάκη να προτείνει ένα εκτός πολιτικής πρόσωπο, αποφορτισμένο από κάθε είδους φορτίο.

Σχέδιο 

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η επιλογή Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα υλοποιούσε σε μεγάλο βαθμό το σχέδιο που φαίνεται να έχει κατά νου ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το οποίο σχετίζεται με την «αποστρατεία» των Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή και Ντόρας Μπακογιάννη. Με δεδομένο ότι τα πράγματα δεν θα εξελίσσονται πάντα ομαλά για την κυβέρνηση όπως σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να έχει απενεργοποιήσει ακόμα και διά της αναβαθμίσεως έναν από τους διαχρονικούς εσωκομματικούς πόλους.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν ασχολείται και τόσο με τους συσχετισμούς και τα όσα πρόκειται να συμβούν στο μέλλον και αυτό γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τα όποια εσωκομματικά ζητήματα συνδέονται άμεσα με την πορεία της κυβέρνησης.

«Οσο η κυβέρνηση πηγαίνει καλά, όλοι θα είναι δίπλα στην ηγεσία», αναφέρει άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα. Ανεξάρτητα όμως με το τι θα συμβεί στο μέλλον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής παραδέχεται ότι διατηρεί μια εξαιρετική σχέση με τον αρχηγό της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκη, η οποία διακρίνεται μάλιστα από αλληλοεκτίμηση. Από κει και πέρα και έχοντας τεράστια πολιτική εμπειρία, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά (κάποιοι λένε ότι το έχει καταθέσει και ως άποψη στον κ. Μητσοτάκη) ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του ’21. «Πρέπει να κάψει την απλή αναλογική», αναφέρει χαρακτηριστικά. Με δεδομένη την απήχηση που είχε κυρίως κατά το παρελθόν ο Καραμανλής, πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του θεωρούν ότι η συγκεκριμένη παράμετρος θα συνεκτιμηθεί πριν από την τελική επιλογή του προσώπου που θα προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία να διαδεχθεί τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Από την άλλη, υπάρχει και ένας ισχυρός αντίλογος, που σχετίζεται με την «ανοχή», που, όπως λένε, επέδειξε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απέναντι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖ-ΑΝ.ΕΛ.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβραβευθεί ο Τσιπροκαραμανλισμός», αναφέρουν χαρακτηριστικά πρόσωπα με μακρά νεοδημοκρατική διαδρομή, θυμίζοντας ότι σε κομβικές στιγμές, όπως για παράδειγμα το Σκοπιανό, ο κ. Καραμανλής είχε επιλέξει να παραμείνει σιωπηλός. Επίσης, θυμίζουν ότι δεν αποδοκίμασε συμπεριφορές στελεχών, όπως των κυρίων Πάνου Καμμένου, Κατερίνας Παπακώστα και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πρόσωπα που με όχημα την «καραμανλική σχολή» σκέψης νομιμοποίησαν τις πολιτικές αυθαιρεσίες του κ. Τσίπρα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 9/11/2019