4848176
Πολιτική

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.

Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Ψήφος αποδήμων: «Αγκάθι» η στάση του Τσίπρα

Αγκάθι στην προσπάθεια της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται η στάση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος, όπως διαπιστώθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον Alpha, επιμένει στην πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και προέβλεπε ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους να μην υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πρόταση κατάφωρα αντισυνταγματική και προσβλητική για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και οποιαδήποτε διάκριση αντίκειται στις διατάξεις του, είναι η θέση του Μεγάρου Μαξίμου, που εναρμονίζεται με την πλειοψηφία των συνταγματολόγων. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «η Κουμουνδούρου λογαριάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δίνοντας διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο τους» και τονίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Ψήφος αποδήμων: Ολα θα εξαρτηθούν από τα υπόλοιπα κόμματα

Με δεδομένη λοιπόν την στάση του Αλέξη Τσίπρα περνάμε στον κρίσιμο παράγοντα της αριθμητικής του Κοινοβουλίου. Για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και δεν μπορεί μόνος του να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Άρα, όλα θα εξαρτηθούν από την στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Οι θέσεις που έχουν διατυπώσει παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, τις περιφέρειες για τις οποίες θα ψηφίζουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αν όμως επέλθει συμφωνία στην γενική αρχή που θέτει ο Πρωθυπουργός για να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Αρμόδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι πρόκειται για 350 χιλιάδες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να διατυπωθούν συναινετικά οι υπόλοιπες διατάξεις και μέσα σε έναν μήνα να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Ποιες προϋποθέσεις βάσει το ΚΚΕ για να πει το «ναι»

Στο υπουργείο εμφανίζονται έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουν προετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για την διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΚΚΕ θέτει ως προϋπόθεση το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους πρέπει να δοθεί σε όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδος τα τελευταία 30 χρόνια και όχι περισσότερο. Μια από τις διαδικασίες ταυτοποίησης που προκρίνει ο κ. Θεοδωρικάκος είναι το ΑΦΜ, η χορήγηση του οποίου ξεκίνησε το 1987 και έτσι καλύπτονται και οι επιφυλάξεις του ΚΚΕ.

Σε αυτή την περίπτωση το νομοσχέδιο αναμένεται να λάβει 214 ψήφους και να γίνει νόμος του κράτους. Ταυτόχρονα θα πρόκειται για μια σπάνια στιγμή ευρύτατης συναίνεσης του πολιτικού κόσμου, με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, να μένει εκτός κάδρου και να περιθωριοποιείται πολιτικά στο συγκεκριμένο θέμα.

Το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν η διαδικασία τορπιλιστεί θα δούμε να εκτυλίσσεται ένα blame game για τις ευθύνες της κάθε πλευράς, διαφορετικά, θα δούμε σύντομα να ισχύει και στην Ελλάδα αυτό που αποτελεί κανονικότητα στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα εκσυγχρονιστεί η εκλογική διαδικασία και θα δοθεί η δυνατότητα στους χιλιάδες ξενιτεμένους Έλληνες να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα.