Αναλυτικότατος και αποκαλυπτικός είναι ο Ιωάννης Αγγελής σε ό,τι αφορά στον ρόλο του «Ρασπούτιν» στην υπόθεση της Novartis. Χωρίς ποτέ να αναφέρει το όνομα του Δ.Παπαγγελόπουλου, ο δικαστικός «φωτογραφίζει» τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ ως το πρόσωπο-«κλειδί» της υπόθεσης, ως τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα πίσω από τις διώξεις των πολιτικών προσώπων.

Αν και δεν κατονόμασε τον «Ρασπούτιν», ο κ. Αγγελής παρέπεμψε σε πρόσωπα τα οποία τον γνωρίζουν όπως είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσια Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κ. Αγγελής διηγείται περιστατικά, τα οποία κατά τη γνώμη του, συνιστούν παρέμβαση -οι αναφορές του σε πρόσωπα και πράγματα είναι διαρκείς, ενώ θεωρεί πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης. 

Χαρακτηριστικά, κάνει λόγο για «διώξεις που είχαν προαποφασιστεί». Αρχή και τέλος της υπόθεσης είναι πάντα ο «Ρασπούτιν», ο οποίος κατά τον κ. Αγγελή, δρούσε ως αόρατος προστάτης και καθοδηγητής της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία φέρεται να ενεργούσε μόνη, πολλές φορές παρακούοντας τις εντολές της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Eπί της ουσίας, αναφέρει ο κ. Αγγελής, οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων δεν έδεναν από την αρχή, πολύ καιρό πριν ψηφιστεί η άρση της ασυλίας τους σε εκείνη τη δραματική συνεδρίαση της Βουλής. Γινόταν, λέει ο δικαστικός, ένα «αλαλούμ με τα αποδεικτικά στοιχεία».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρει είναι εκείνο με τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο (νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης). Στην αρχή, η κ. Τουλουπάκη ισχυριζόταν πως υπάρχει βίντεο που αποδεικνύει την κατηγορία εις βάρος του, κάτι που τελικά δεν ίσχυε, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ το βίντεο. 

Σύμφωνα πάντοτε με Τα Νέα, η εντύπωση που βγαίνει από την κατάθεση είναι πως ο Αγγελής έχει πειστεί πως η Τουλουπάκη είχε πάρει τις αποφάσεις της τουλάχιστον για τις περιπτώσεις των Άδ.Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά.

Η κατάθεση-υπόμνημα Σαμαρά

Aίσθηση προκαλεί και η κατάθεση-υπόμνημα του Αντώνη Σαμαρά στον Άρειο Πάγο. Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη «σκευωρία Novartis», όπως αναφέρει.

Επιπλέον, κάνει λόγο για «ευθεία σύνδεση μεταξύ των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των κκ Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ’ υπόδειξη των τελευταίων: ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, όλα αυτά δημοσιεύονταν σε συγκεκριμένα έντυπα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.