Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητά από την Αγκυρα να διακόψει αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες.

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρεται στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ μετ΄την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο υπουργό Νίκο Δένδια.

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα εξετάσει το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία, ως απάντηση της ΕΕ στις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Δύο τουρκικά γεωτρύπανα και ένα ερευνητικό σκάφος επιχειρούν εντός της κυπριακή ΑΟΖ και αιωρείται πάνω από την Αθήνα η απειλή ότι θα επεκτείνει τις έρευνές της και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας γύρω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία, κατά καθημερινή πλέον πρακτική, δεσμεύει περιοχές για ναυτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνουν μείωση της προενταξιακή βοήθειας στην Τουρκία κατά 145,8 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Άγκυρα.