Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «σκύλος που γαβγίζει» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται: «Επιστρέφουμε ως έχουν τις απρεπείς εκφράσεις κατά της χώρας μας που αναφέρεται ότι ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου».

Τονίζεται ακόμη πως «τέτοιες εκφράσεις δεν ταιριάζουν ούτε στο πρόσωπο ούτε στο αξίωμα» του έλληνα πρωθυπουργού. «με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από όσους βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις στην Ελλάδα να επιδεικνύουν πιο υπεύθυνη στάση σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβιας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Θεσσαλονίκη, ερωτηθείς για τις πιθανές αντιδράσεις της Άγκυρας με αφορμή την έναρξη νέων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει πολύ».

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (στο Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο».

Είπε επίσης πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυρίαρχα δικαιώματά της.