Ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της τρίτης ημέρας του συνεδρίου της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τις συνεδριακές διαδικασίες άνοιξε ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος με την ακόλουθη ομιλία:

Αγαπητά στελέχη του YEPP, Αγαπητοί προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι,

Έχω τη χαρά και την τιμή να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και την Ελλάδα. Η παρουσία σας εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πατρίδα μου, διότι στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι η Ελλάδα μπορεί και παραμένει στον πυρήνα των εξελίξεων της ηπείρου μας. Σε μια περίοδο που η χώρα μου ετοιμάζεται για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, η παρουσία σας εδώ είναι ο καλύτερος προάγγελος της επανόδου από το περιθώριο στο επίκεντρο.

Μέσω των εκδηλώσεων του YEPP έχουμε την τύχη να γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας. Η ΟΝΝΕΔ αποτελεί μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις του YEPP και το YEPP για εμάς αποτελεί το ευρωπαϊκό σπίτι μας, την πολιτική μας οικογένεια. Είναι λοιπόν μια σχέση ισχυρή, που έχει δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο και κάθε φορά δυναμώνει ακόμα παραπάνω. Σε μια περίοδο μάλιστα που ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη μεγάλη μάχη των ευρωεκλογών, είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα πετύχουμε άλλη μια σπουδαία νίκη απέναντι στο λαϊκισμό και την οπισθοδρόμηση.

Ξέρουμε όλοι ότι τα προβλήματα, οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις χώρες που πέρασαν πιο έντονη κρίση κατά την προηγούμενη δεκαετία, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παντού οι φωνές του απομονωτισμού και της αντιπαλότητας δυναμώνουν, σε κάποιες χώρες μάλιστα κυριαρχούν. Όπως όμως μπορεί να μας διδάξει το παράδειγμα της Ελλάδας, οι δημαγωγοί μπορούν να πετύχουν πολλά στην αντιπολίτευση επειδή θέτουν τις σωστές ερωτήσεις, μπορούν όμως να πετύχουν ελάχιστα στην κυβέρνηση, γιατί δεν έχουν καμία απάντηση ή - ακόμα χειρότερα, έχουν όλες τις λανθασμένες απαντήσεις.

Τώρα όμως είναι η δική μας ώρα: Καλούμαστε να χτίσουμε όχι στην αποτυχία των αντιπάλων μας, αλλά στη σχέση εμπιστοσύνης που πάντα είχαν τα κόμματα που απαρτίζουν την παράταξή μας με τους πολίτες. Καλούμαστε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είμαστε απλά η λιγότερο κακή επιλογή, αλλά αντίθετα ότι είμαστε η σωστή επιλογή, η επιλογή που θα τους εξασφαλίσει αυτά που ζητούν: ευρωπαϊκή ταυτότητα, καλύτερες συνθήκες ζωής, καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά τους. Καλούμαστε δηλαδή να πετύχουμε όσα πέτυχε η παράταξή μας τις τελευταίες δεκαετίες. Και, αφού το καταφέραμε τότε, μπορούμε να το πετύχουμε και τώρα.

Σας ευχαριστώ

Ακολούθησε προβολή βιντεο με χαιρετισμό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα του συνεδρίου για το μάλλον του YEPP.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κίνδυνο του λαϊκισμού ο οποίος δε συνιστά εναλλακτική αλλά απειλή για όσα έχουμε οικοδομήσει. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη των Πατέρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρατώντας ζωντανό το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα που έχει δώσει τόσα πολλά στους πολίτες μας: ελευθερία, ευημερία και ασφάλεια. Χρειαζόμαστε ένα ενωμένο, δυνατό και εμπνευσμένο YEPP, το οποίο θα ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη για να αφουγκραστεί τα προβλήματα και τα αιτήματα των Ευρωπαίων και να στείλει το μήνυμά μας παντού: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προστατεύει εσάς, τις αξίες, την ασφάλεια, τον τρόπο ζωής, τα ενδιαφέροντά σας. Εμπιστευτείτε μας ξανά και δεν θα απογοητευτείτε.».

Είχε προηγηθεί συζήτηση με θέμα: «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Η Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή», με ομιλητές το Χρήστο Χάλαρη και το Λεωνίδα Χριστόπουλο.