Η κωμικά οξύμωρη τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της πολιτικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη μη επιπλέον περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020 ψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. στο πλαίσιο της άνευ όρων παράδοσής τους στις απαιτήσεις των δανειστών τα προηγούμενα χρόνια, όλα δείχνουν πως θα ξεκαθαρίσει εντός του Δεκεμβρίου και με κεντρικό γνώμονα εκλογικές επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης, είναι κοινή η πεποίθηση πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, τουλάχιστον μέχρι τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις την άνοιξη, όπου εκτός από τις κάλπες για την ανάδειξη αιρετών στην Αυτοδιοίκηση και στην Ευρωβουλή, μπορεί να έχουμε και τη μάχη για το εθνικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και κυρίως του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, για το θέμα των συντάξεων με όρους πολιτικών εγγυήσεων ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που μπορεί να καταστήσουν «αχρείαστο» το συγκεκριμένο μέτρο και μη ωφέλιμο ως μεταρρύθμιση διαρθρωτικού χαρακτήρα, επιδρά και στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς των  αντικρουόμενων δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος, με φόντο τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, αλλά και ο ίδιος με δημόσιες παρεμβάσεις του, έσπευσαν να προεξοφλήσουν με βεβαιότητα την ακύρωση του συγκεκριμένου μέτρου είναι κάτι που δεν άρεσε στον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας. Σε θεσμικό επίπεδο, ο ίδιος φέρει την ευθύνη για την κατάληξη των συζητήσεων που διεξάγει με τους εκπροσώπους των θεσμών και ως εκ τούτου δεν θα ήθελε να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ή το ελεγχόμενο από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά, ΑΠΕ, και να προαναγγέλλουν με «επικοινωνιακή σιγουριά» την «ακύρωση» του μέτρου για περικοπή των συντάξεων, προκαλώντας αντιδράσεις στα «συμβαλλόμενα» μέρη της διαπραγμάτευσης.

Κατά κάποιον τρόπο, το να «παριστάνουν» τους εγγυητές για την έκβαση ενός θετικού αποτελέσματος όσοι δεν «εμπλέκονται» ενεργά στη διαπραγμάτευση είναι κάτι που ενοχλεί τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θεωρεί πως γίνεται μια «βεβιασμένη κατάχρηση» σε επίπεδο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των ατομικών του προσπαθειών από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό αφενός μεν είναι κάτι που μπορεί να υπονομεύσει το έργο του, αφετέρου δε στο τέλος, αν δεν υπάρξει αίσια έκβαση, μπορεί να του χρεώσουν σε προσωπικό επίπεδο την όποια αποτυχία και όταν έρθει η ώρα του ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται ως επίδοξος διάδοχος του Αλ. Τσίπρα με τη στήριξη της ομάδας των «53+», να βρεθεί υπόλογος για όσα δεν κατάφερε να πετύχει ως υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Secret