Οταν ήρθε η ώρα ο Σωκράτης να πιει το κώνειο, αντέτεινε µε σαρκασµό προς τους δικαστές του πως θα προτιµούσε η τιµωρία του να είναι η δωρεάν σίτισή του από το Πρυτανείο της Ακρόπολης των Αθηνών. Χιλιάδες χρόνια µετά, το «ευαγές» αυτό ίδρυµα που λέγεται ελληνικό κράτος συνεχίζει να διευκολύνει τους έχοντες εξουσία και να τους προσφέρει απλόχερα πρωτόγνωρες ανέσεις.

Θα περίµενε, βέβαια, κανείς πως η σηµερινή συγκυβέρνηση, που έδωσε ως αντιπολίτευση τα ρέστα της σε ηθικοπλαστικά κηρύγµατα, να µην ακολουθήσει τα χούγια των προηγούµενων, ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, το έχουν τερµατίσει το κόλπο της καλοπέρασης.

Είναι δυνατόν ένας υφυπουργός ονόµατι Β. Κόκκαλης, που, κατά τη γνώµη µου, είναι αχρείαστος, όπως όλα, άλλωστε, τα µέλη της κυβέρνησης που ανήκουν στην ίδια βαθµίδα, να υπογράφει απόφαση για τη συγκρότηση «συνεργείου που θα εργαστεί υπερωριακά στο γραφείο του» και θα πληρωθεί γι’ αυτό; Ο συγκεκριµένος υφυπουργός, που προέρχεται από τους ΑΝ.ΕΛ. και είναι άγνωστο ποια είναι η συµβολή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει στην προσωπική του πολιτική υπηρεσία 18 άτοµα.

Τρεις µετακλητούς, µία ειδική σύµβουλο, µία ειδική συνεργάτιδα, επτά αποσπασµένους δηµοσίους υπαλλήλους και έξι αστυνοµικούς. Φανταστείτε, δηλαδή, εάν ο Β. Κόκκαλης διαθέτει τόσο «υπηρετικό» προσωπικό, τι συµβαίνει µε άλλους, που είναι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.

Και όλοι αυτοί οι «συνεργάτες» δεν εργάζονται για λογαριασµό των συµφερόντων της χώρας, αλλά για το πολιτικό γραφείο των µελών της κυβέρνησης.

∆ηλαδή, για να «παριστάνουν» τους κοµµατάρχες. Από µια πρόχειρη µατιά διαπίστωσα πως ίδιο «συνεργείο» έχει και άλλος υφυπουργός των ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος στο δικό του γραφείο έχει τρεις µετακλητούς υπαλλήλους, τρεις αποσπασµένους δηµοσίους, µία ειδική συνεργάτιδα, καθώς και πέντε αστυνοµικούς.