Με μερικές …εκπλήξεις αλλά και ένα «φάουλ» που ευτυχώς μάλλον πέρασε απαρατήρητο και γι’ αυτό εμείς τουλάχιστον δεν θα το επαναλάβουμε στις λεπτομέρειές του, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, συμφώνως με το στρατιωτικό πρωτόκολλο η τελετή παραδόσεως-παραλαβής καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης από τον Δημήτρη Βίτσα, νυν υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον Φώτη Κουβέλη.

Η πρώτη έκπληξη για τον πρώην πλέον ΑΝΥΕΘΑ ήταν η με κάθε επισημότητα απονομή της «Διαμνημονεύσεως Αξίας και Τιμής Ά Τάξεως» που του απονεμήθηκε μετά από σχετική εισήγηση του ΥΕΘΑ και ομόφωνη απόφαση του ΣΑΓΕ, «για τις διακεκριμένες πράξεις του προς την πατρίδα» όπως σημειωνόταν στο σχετικό τυπικό.

Επίσης ο πρώην ΑΝΥΕΘΑ, εκτός από τους θυρεούς των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων και τον προσωπικό «θυρεό» του κάθε αρχηγού, δέχθηκε και μία σειρά εντυπωσιακά, ως προς την ηθική τους αξία, αναμνηστικά δώρα από τη στρατιωτική ηγεσία.

--Το ξιφίδιο του Ικάρου από τον Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχο (Ι) Χρ.Χριστοδούλου.

--Κυάλια αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ.

--Ένα γερμανικό υποπολυβόλο ΜΡ-38, πιο γνωστό ως «Σμάϊσερ» από το όνομα του σχεδιαστή του, σχεδιάσεως και κατασκευής του 1938, αποενεργοποιημένο από τις…αποθήκες με ιστορικά ευρήματα του ΓΕΣ, λάφυρο από τους Γερμανούς κατακτητές, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την Αντίσταση και κατέληξε – με τον «γνωστό τρόπο» - στον Ελληνικό Στρατό, από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή!

--Ένα ναυτικό κανοκιάλι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.

--Ένα αποενεργοποιημένο τυφέκιο τύπου G3A4, που κατασκευάζουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) από τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, «για τα όσα πρόσφερε στην επαναλειτουργία της επιχείρησης», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Τέλος, δημοσίως και σε τέτοια τελετή με κάμερες και πλήθος πολιτών, δεν γίνεται – δημοσίως επαναλαμβάνουμε – αναφορά στον ακριβή χρόνο που ενεργοποιήθηκαν πλήρως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με ακρίβεια λεπτού! Εκτός βεβαίως και αν ήταν «παραπλανητικό» και ελέχθη επίτηδες και για προφανείς λόγους, οπότε… και εμείς μαζί με τον λέγοντα!

Λεωνίδας Μπλαβέρης