Το έβαλε στόχο, το πάλεψε και το κατάφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, να φέρει σε πέρας εγκαίρως τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Εξού και χθες μόνο «πανηγυρικό» δεν έβγαλε, που η χώρα και θα κερδίσει έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και δεν θα χάσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι τα POS ήταν ορόσημο για τις εκταμιεύσεις. Παρεμπιπτόντως, μειώνονται στο μισό για τρία χρόνια οι προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS για περίπτερα, μίνι μάρκετ, εφημερίδες, βιβλία, καπνικά, φούρνους, ταξί, καταστήματα ψιλικών, στεγνοκαθαριστήρια, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. Χρειάστηκε νομοθετική παρέμβαση…


Μέρισμα έπειτα από 4 χρόνια από την Aegean Airlines

Μέρισμα 67.625.325 ευρώ ή 0,75 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει στις 27 Μαΐου, πρώτη φορά έπειτα από 4 χρόνια και την κρίση του Covid, η Aegean Airlines. Η εταιρεία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της μετά και την απόκτηση των warrants από το Δημόσιο και πλέον έχει ανοίξει τα φτερά της ανάπτυξης. Φέτος, ο όμιλος προγραμματίζει να διαθέσει 19.500.000 θέσεις από τις 7 βάσεις, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια.

50% της ανάπτυξης το προσέφερε το Ταμείο Ανάκαμψης

Μπορεί η πρόβλεψη για τις επενδύσεις να αναθεωρήθηκε επί τα χείρω -στο 9,1% από 15,1%- για φέτος, αλλά αν η χώρα δεν είχε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα ψάχναμε επένδυση με τον μεγεθυντικό φακό. Οι υπολογισμοί του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας λένε ότι το 50% της ανάπτυξης πέρυσι το προσέφερε το Ταμείο Ανάκαμψης. Χωρίς αυτό, η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν το πολύ 1%. Έτσι και φέτος τουλάχιστον το 50% της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% θα προέλθει από το ΤΑΑ.


Εύσημα από τους New York Times

«Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι» γράφουν πάντως οι «New York Times», αναφερόμενοι στην ισχυρή ανάπτυξη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σε μια περίοδο που η Γερμανία από «ατμομηχανή» έχει μετατραπεί σε μεγάλο ασθενή… Ειδικά για την Ελλάδα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι πέρυσι «αναπτύχθηκε περίπου δύο φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης χάρη στην αύξηση επενδύσεων από πολυεθνικές, όπως η Microsoft και η Pfizer, το ρεκόρ στον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ΑΠΕ».


Ο όμιλος Λάτση στο Little Athens

Ο Όμιλος Λάτση, βασικός μέτοχος της Lamda Development, η οποία «τρέχει» το μεγάλο project του Ελληνικού, θα αναλάβει να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί ένα σημαντικό κομμάτι (περίπου 14% της συνολικής επένδυσης) του οικιστικού συγκροτήματος «Little Athens», καθώς αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Το έργο θα γίνει μέσω της κυπριακής εταιρείας Xeris Ventures, η οποία θα συμπράξει με την Ελληνικό ΑΕ για την ανάπτυξη σε ένα από τα οικόπεδα περίπου 150-160 κατοικιών σε συγκρότημα ύψους 50 μέτρων. Το ακίνητο, εντός του οποίου θα υλοποιηθεί η επένδυση, έχει έκταση 15,9 στρεμμάτων με συντελεστή δόμησης 1,8, με το επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης να κυμαίνεται μεταξύ 30% με 40%. Το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 225.000.000 ευρώ.


Deal της ΔΕΗ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το deal της ΔΕΗ με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την έγκαιρη θωράκιση της Κρήτης ως προς την ηλεκτρική επάρκεια έκλεισε ενόψει της κατακόρυφης αύξησης της κατανάλωσης που καταγράφεται στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα νοικιάσει σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα πουλήσει στη ΔΕΗ τρεις αεριοστροβιλικές μονάδες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 130 MW, οι οποίες θα προσθέσουν ισχύ στον ΑΗΣ Λινοπερασμάτων Κρήτης έως τις 31/12/2025. Από τη συμφωνία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει αθροιστικά έσοδα 60.000.000 ευρώ.


Συλλογικές συμβάσεις

Λίγες αλλά καλές είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται σε διάφορους κλάδους. Πάρτε για παράδειγμα την κλαδική σύμβαση των 57.000 εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία προβλέπει καθαρές αυξήσεις 7% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2023. Ο μισθός στο πρώτο κλιμάκιο ξεκινά από 1.024 ευρώ και φθάνει σ τα 1.396 ευρώ στο 14ο κλιμάκιο, χωρίς να περιλαμβάνονται τα διάφορα επιδόματα.