Σαρωτικό είναι το πέρασμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον τομέα των μεγάλων έργων παραχωρήσεων στην Ελλάδα. Ο όμιλος, που είναι ισχυρότερος από ποτέ και μακριά από τον ανταγωνισμό, κέρδισε και το μεγάλο πρότζεκτ του κεντρικού τομέα του ΒΟΑΚ, προσθέτοντας για 35 χρόνια ένα ακόμη τεράστιο έργο αξίας 1,8 δισ. ευρώ στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων, όπου ήδη περιλαμβάνονται η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, ο Διεθνής Αερολιμένας Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό κ.ά.
Με τέτοια δυναμική επέκταση και προσδοκώμενες ταμειακές ροές, που προφανώς θα υπερβούν τα 6 δισ. ευρώ, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι σύντομα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κληθεί να λάβει επιχειρηματικές αποφάσεις για τη διαχείριση του κλάδου των παραχωρήσεων. Πολύ δε περισσότερο όταν εκδηλώνεται πολύ ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές για ένα από τα πιο αποδοτικά asset του ομίλου.

H έκπληξη της Mytilineos

Τα αποτελέσματα της Mytilineos εξέπληξαν και τους πιο αισιόδοξους. Θα έλεγα όχι μόνο τους fund managers και τους μετόχους, αλλά ακόμη και την ίδια την εταιρεία, η διοίκηση της οποίας είχε προϊδεάσει μεν για ρεκόρ λειτουργικών και καθαρών κερδών το 2023, ωστόσο νομίζω πως δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι -λέμε τώρα- τέτοια εκτόξευση. Όπως συμβαίνει και σε άλλες επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου, τα πράσινα μεγαβάτ σε Ελλάδα και εξωτερικό φορτίζουν με ενέργεια τον ισολογισμό. Και το πιο σημαντικό είναι ότι γίνεται κατανοητό πως η ενέργεια αυτή έχει διάρκεια στον χρόνο.

Πολύ καλά φαίνεται να πηγαίνει η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο που ξεκίνησε χθες. Παρότι το book building έχει ακόμη δρόμο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, χθες κάποιες πληροφορίες ήθελαν να έχει ήδη υπερκαλυφθεί μέσα σε λίγη ώρα το βιβλίο των ξένων επενδυτών. Δεν ξέρω αν η πληροφορία αληθεύει, αλλά καταλαβαίνω πως το αεροδρόμιο θα προσελκύσει κεφάλαια κυρίως μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών και ασφαλιστικών ταμείων, που ενδιαφέρονται για σταθερά διανεμόμενα μερίσματα.

Τώρα που πολλές από τις μεγάλες εισηγμένες διαλύουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και ο γενικός δείκτης ίπταται σε υψηλά δεκαετίας, αρχίζουν και «ξεπετάγονται» κάτι «ξεχασμένες» καλές μικρές εταιρείες που τις ανακαλύπτουν οι κυνηγοί ευκαιριών. Χθες έβλεπα τη βιομηχανία Πλαστικών Παΐρης να φτάνει σχεδόν στο απόλυτο limit up του 30% και να κλείνει με σημαντικά κέρδη. Αυτό που κρατάει η στήλη είναι πως σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης τέτοιες εταιρείες έχουν μέλλον.

H είδηση από τον Καραμανλή

Σας έγραφα χθες για τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος Κώστα Καραμανλή. Μίλησε χθες στην εκδήλωση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής -στην οποία η ΣΕΚΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής- αλλά πολιτικές ειδήσεις δεν έβγαλε.

Ούτε και κανείς περίμενε να μιλήσει πολιτικά βέβαια, οπότε αρκέστηκε να αναφερθεί στη συνεταιριστική ιδέα που είναι αρωγός στην αγροτική παραγωγή. Η είδηση που βγήκε ήταν η μετονομασία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής σε SYNTEA (προέρχεται από το σύνθετο Συν-Ιδέα), έτσι για να αποκτήσει μια πιο διεθνοποιημένη μαρκίζα με ελληνική «καταγωγή».

Ο... ντετέκτιβ