Όλο και πληθαίνουν τα κρούσματα απάτης από χάκερ που κλέβουν κωδικούς καρτών και e-banking από τους κατόχους τους και σηκώνουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή κάνουν αγορές χρεώνοντάς τους τα ποσά. Αποκαλυπτικά για την έκταση των κλοπών ηλεκτρονικού χρήματος είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αποτυπώνονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με τα οποία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα για το 2023, καθώς έφτασαν το +43% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι για κάθε 5.400 συναλλαγές γίνεται και μια απάτη, αν και σε ποσοστό του συνολικού αριθμού των συναλλαγών τα περιστατικά εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (0,02%). Σε απόλυτους αριθμούς 1 ευρώ αξία απάτης αντιστοιχεί σε 4.300 ευρώ αξία συναλλαγών, αλλά το ποσοστό αυτό παρουσιάζεται αυξημένο κατά 34% σε σχέση με το 2022. Σημαντικά αυξημένα περιστατικά απάτης παρατηρούνται και στις συναλλαγές σε ΑΤΜ, των οποίων ο αριθμός το 2023 αυξήθηκε κατά 58% σε 5.000 περιστατικά, από 3.000 το 2022, ενώ η αξία τους ανήλθε σε 2.000.000 ευρώ (+35%).


Εθνική Τράπεζα: Άνοιξε τον δρόμο για τις εξελίξεις που τρέχουν ήδη στο προσκήνιο για την Epsilon Net

H Εθνική Τράπεζα άνοιξε πριν από λίγο καιρό τον δρόμο για τις εξελίξεις, που τρέχουν ήδη στο προσκήνιο για την εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net, όταν σε «ανύποπτο χρόνο» εξαγόρασε το 7,5% της εισηγμένης. Τώρα η τράπεζα, σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο της εταιρείας, Γιάννη Μίχο, που ελέγχει το 55,42% της εταιρείας αλλά και τον όμιλο General Atlantic, που δεν έχει μετοχές αλλά είναι ο «μεγάλος παίκτης» στο τραπέζι ως private equity fund, που βάζει χρήμα σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με προοπτικές, «συνασπίζονται» προκειμένου να εξαγοράσουν όλη την εταιρεία και να τη βγάλουν (;) από το Χρηματιστήριο.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ανεστάλη χθες μέχρι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αναλυτικά γνωστές τις προθέσεις τους και να ανακοινώσουν τους όρους της δημόσιας πρότασης που θα ακολουθήσει για την εξαγορά της εταιρείας στην τιμή των 12 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 10,10 ευρώ που έχει σήμερα στο ταμπλό (premium περίπου 20%). Αν μάθαμε κάτι, είναι ότι ο Γ. Μίχος θέλει να διατηρήσει τις μετοχές που κατέχει και μαζί του να κάνουν «κολεγιά» οι Αμερικανοί, που, όπως λένε -τρίτοι-, έχουν μυριστεί χρήμα στην Ελλάδα από τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και των δημόσιων και ιδιωτικών έργων πληροφορικής. Εδώ η στήλη θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι το 2020 η μετοχή της Epsilon Net άξιζε λιγότερο από 40 λεπτά και πρόσφατα ίπτατο πάνω από τα 12 ευρώ…


Ο σχεδιασμός εισαγωγής της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Από τις μεγάλες ειδήσεις της ημέρας, η οποία θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να υλοποιηθεί, είναι ο σχεδιασμός εισαγωγής της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, και μάλιστα στον FTSE 100 με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες. Με 5,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, ξεπερνά κατά πολύ αρκετές από τις 100… Αν μάλιστα πιάσει την τιμή-στόχο που έχουν δώσει οι αναλυτές, στα 50 ευρώ, θα μιλάμε για χρηματιστηριακή αξία πάνω από 7 δισ. ευρώ.


Με ιστορικό ρεκόρ εσόδων ολοκλήρωσε τη χρήση 2023 η Space Hellas

Με ιστορικό ρεκόρ εσόδων στα 148.100.000 ευρώ ολοκλήρωσε τη χρήση 2023 η εταιρεία πληροφορικής Space Hellas. Στην τελική γραμμή τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4.800.000 ευρώ. Η Space αποτελεί μια από τις εταιρείες-διαμάντια του κλάδου που χτίζει ισχυρές συνεργασίες με εταιρείες υψηλής τεχνολογίες του Ισραήλ. Ενώ επιχειρηματικά πάει από το καλό στο καλύτερο, κάποιοι αναλυτές λένε πως περιμένουν πολύ περισσότερα από την εταιρεία και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.


Helleniq Energy: Επεκτείνει την παρουσία της στην Κύπρο με μοχλό την EKO Energy

Στην Κύπρο κάνουν τους «δύσκολους» για την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν το νησί να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται με… πετρέλαιο.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη μονάδα διύλισης της Ελλάδας, η Helleniq Energy, επεκτείνει την παρουσία της στη γειτονική χώρα με μοχλό την ΕΚΟ Energy, η οποία θα πουλά πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/04/2024