Καβγά στις Βρυξέλλες με Γερμανό γραφειοκράτη είχε για το θέμα της επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε την Παρασκευή στο 9ο Φόρουμ Συνοχής ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, κάποια στιγμή ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε «παράνομη» την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τότε ο Κωστής Χατζηδάκης, εμφανώς ενοχλημένος, ζήτησε τον λόγο και του απάντησε αυστηρά υπενθυμίζοντας του ότι τα οφέλη των γερμανικών εταιρειών.

Επίσης, του εξήγησε ότι το ζητούμενο δεν είναι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ΕΕ. Αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε ότι το εργαλείο αυτό θα υπάρχει και στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως, σύμφωνα με τη στήλη, η συζήτηση για την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών (Ecofin). Πρόκειται για μια σημαντική είδηση, καθώς μέχρι πρότινος το θέμα αυτό ήταν ταμπού, ειδικά για τους Βόρειους.

Να σημειωθεί ότι το Ecofin συζητήθηκε οριζόντια το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και εκεί αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κράτη-μέλη, κυρίως με τη γραφειοκρατία του Ταμείου.

Τι αναφέρει το «Big Mouth»

Ο καβγάς Χατζηδάκη με Γερμανό γραφειοκράτη…

– Ο συνήθως ήρεμος Κωστής Χατζηδάκης είχε καβγά στις Βρυξέλλες με Γερμανό γραφειοκράτη για το θέμα της επέκτασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε την Παρασκευή στο 9ο Φόρουμ Συνοχής ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποια στιγμή ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε «παράνομη» την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τότε ο Κωστής Χατζηδάκης, εμφανώς ενοχλημένος, ζήτησε τον λόγο και του απάντησε αυστηρά. Του υπενθύμισε τα οφέλη των γερμανικών εταιρειών, καθώς πρακτικά τα κονδύλια αυτά δεν πάνε μόνο στους ωφελούμενους, αλλά επιστρέφουν και στα κράτη-μέλη και την οικονομία τους. Επίσης, του εξήγησε ότι το ζητούμενο δεν είναι λιγότερη, αλλά περισσότερη Ευρώπη. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την ΕΕ. Αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ. Είναι κρίσιμο, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε ότι το εργαλείο αυτό θα υπάρχει και στο μέλλον», είπε ο Έλληνας υπουργός.


…και η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

– Πάντως, απ’ ό,τι μαθαίνω, η συζήτηση για την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών (Ecofin). Αυτό είναι σημαντική είδηση, καθώς μέχρι πρότινος το θέμα αυτό ήταν ταμπού, ειδικά για τους Βόρειους. Φαίνεται όμως ότι το θέμα πλέον δεν το θέτουν μόνο οι Νότιοι, αλλά και χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία του Ντόναλτ Τουσκ.

Η συζήτηση τώρα ξεκινά και έχουμε δρόμο. Αλλά στην Ευρώπη όλα κάπως έτσι αρχίζουν… Στο Ecofin συζητήθηκε οριζόντια το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και εκεί αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κράτη-μέλη, κυρίως με τη γραφειοκρατία του Ταμείου. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Εcofin. Τέλος, να σας πω ότι οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ή ήλπιζαν ότι με αφορμή το δημοσίευμα του Politico την προηγούμενη εβδομάδα θα γίνουν ειδικές αναφορές στην Ελλάδα και θα στριμωχτεί ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν επαληθεύτηκαν. Καμία αναφορά στην Ελλάδα.