Συστάσεις για αυστηρή πολιτική φέτος και το 2024, με κατάργηση των μέτρων στήριξης, προκειμένου να μειωθούν ελλείμματα και χρέη, απηύθυνε χθες το Eurogroup, διατυπώνοντας σοβαρές ανησυχίες για τον «πυρήνα» του πληθωρισμού.

Οι πολιτικές του κάθε κράτους-μέλους θα περάσουν ξανά από το μικροσκόπιο τον Δεκέμβριο, με τα τελικά σχέδια των προϋπολογισμών που θα σταλούν στις Βρυξέλλες και θα αξιολογήσει η Κομισιόν. Η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που έχει συμφωνηθεί δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, που κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι προτεραιότητες που ανέπτυξε ο Κωστής Χατζηδάκης στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν έμφαση στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση με επιστροφή από φέτος στα πρωτογενή πλεονάσματα, με τον πήχυ να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ.

Ο κεντρικός στόχος

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έριξε όλο το βάρος στην υλοποίηση του στόχου για δραστική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο 135,2% του ΑΕΠ το 2026. Επί της ουσίας, θα είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους στη χώρα μας που αυτό το αγκάθι θα αρχίσει σιγά σιγά να «ξεριζώνεται» από τα πλευρά της ελληνικής οικονομίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε παράλληλα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με αυστηρή τήρηση των βασικών οροσήμων για τα επενδυτικά έργα που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας πόρους 10,4 δισ. ευρώ τη διετία 2023 -2024 που θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη.

Ο στόχος για το ΑΕΠ έχει ανεβεί στο 2,3% με το Μεσοπρόθεσμο 2023-2026, ωστόσο αρμόδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία κάνοντας λόγο για ταχύτητες μεταξύ 3%-3,5%, όπως προοιωνίζονται μια σειρά από δείκτες, όπως οι επενδύσεις και οι εξαγωγές που σημειώνουν αύξηση και θεωρούνται «κλειδιά» για τον ρυθμό μεγέθυνσης. Καθοριστικό ρόλο για τη δυναμική της οικονομίας θα διαδραματίσουν η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Μαραθώνιος

Τώρα σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, αυτές καταπώς φαίνεται θα έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς απομακρύνεται το σενάριο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν νέες μέσα στο 2024, καθώς ήδη χαρακτηρίζονται από σκληρές κόντρες μεταξύ Βορείων και Νοτίων, με τη Γερμανία και την ομάδα των σκληροπυρηνικών χωρών να πιέζουν για αυστηρότερους κανόνες και τη Γαλλία με τις άλλες οικονομίες του Νότου να επιδιώκουν δημοσιονομική ευελιξία.

Σε αυτό το σκηνικό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία των 27 για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα». Το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι το βασικό περίγραμμα των προτάσεων για δημοσιονομική σύσφιγξη από την Κομισιόν, με κεντρικό άξονα την καθιέρωση πλαφόν στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών. Με βάση το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί, προβλέπεται ανώτατο όριο 2,6% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών, κάτι που περιορίζει τα περιθώρια για παροχές τον επόμενο χρόνο στην περιοχή των 2,6-2,7 δισ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μάριος Χριστοδούλου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/7