Τουλάχιστον δύο εκπροσώπους του αγροτικού κόσµου επιθυµεί να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆. το Μέγαρο Μαξίµου, σε µια προσπάθεια να καλυφθούν εκλογικά τα κενά που προέκυψαν στη σχέση του κυβερνώντος κόµµατος µε την αγροτιά, λόγω των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ζητηθεί τα φώτα τόσο του νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και του προκατόχου του, Μάκη Βορίδη, προκειµένου να προκύψουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές. Οπως µάθαµε, στο concept βοηθάει και ο άλλοτε γραµµατέας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σφοδρή κριτική

Κάτι µου λέει πως ο άλλοτε συµβουλάτορας του Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, µε τα τόσο επικριτικά άρθρα του στην «Αυγή» για τον Στέφανο Κασσελάκη δοκιµάζει τα όρια του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εκτός και αν ετοιµάζει ηρωική έξοδο. Γνωρίζει βλέπετε καλύτερα από όλους πως είναι σχεδόν αδύνατο µια κοµµατική εφηµερίδα να ανεχθεί για πολύ την άσκηση σφοδρής κριτικής στον πρόεδρο του κόµµατος και κατ’ επέκταση ιδιοκτήτη του µέσου. Από την άλλη, είναι εξίσου σύνθετος ο χειρισµός για τον ίδιο τον Κασσελάκη, µια και οποιαδήποτε κίνηση κατά του Καρτερού θα ανοίξει τη χαίνουσα πληγή µε τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο δηµοσιογράφος είναι µέχρι και σήµερα καθηµερινός συνοµιλητής του πρώην πρωθυπουργού. Μπρος γκρεµός δηλαδή και πίσω ρέµα.

Αποφάσεις προ των πυλών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, όχι µόνο εκ του ρόλου του, αλλά και µε φόντο το στοιχείο του κοµµατικού πατριωτισµού που τον χαρακτηρίζει (και το οποίο τείνει να εκλείψει σε διάφορα επίπεδα, αλλά αυτό είναι µια άλλη συζήτηση), δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα -άντε, µαζί µε τον Βορίδη, τον Αδωνι και κάπου εδώ σταµατάµε- για να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές θέσεις στο θέµα της τραγωδίας των Τεµπών. Φυσικά, το γεγονός αυτό µόνο απαρατήρητο δεν περνά, ενώ, όπως µαθαίνω, πολύ σύντοµα ο ίδιος θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά µε την περιφέρεια του Λεκανοπεδίου της Αττικής, στην οποία θα κληθεί να δώσει πρώτη φορά τη µάχη του σταυρού στις επόµενες εθνικές εκλογές. Λεπτοµέρειες, προσεχώς...

Απογοήτευση

∆εν ξέρω αν το αντιληφθήκατε, αλλά ακόµα και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι είχαν σπεύσει στον ∆ήµο Αθηναίων να ψηφίσουν τον Χάρη ∆ούκα. Παρότι δεν έχει συµπληρώσει ούτε 100 µέρες στην πλατεία Κοτζιά, ακούω ότι έχει καταφέρει να απογοητεύσει όχι µόνο τους «κοψοχέρηδες», αλλά πρωτίστως τους κεντροαριστερούς πολίτες, οι οποίοι πίστεψαν ότι εξέλεξαν έναν νέο άνθρωπο µε όρεξη για δουλειά και όχι κάποιον µε άκρατες φιλοδοξίες για ευρύτερους ρόλους, πολύ µεγαλύτερους από το κοστούµι που φορά. Και η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι πολιτικοί κατάφεραν σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα να διαψεύσουν τις µεγάλες προσδοκίες που δηµιούργησαν και να σκορπίσουν τόση απογοήτευση µε τις επιλογές τους.

Απο πρόεδρος… κλητήρας

Μόνο πικρόχολα σχόλια προκλήθηκαν στους κόλπους της Αριστεράς για την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής για τις εσωκοµµατικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναδείξουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ο άνθρωπος που θα γινόταν Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και ο οποίος για ένα διάστηµα ήταν από τους πιο δηµοφιλείς πολιτικούς της χώρας, έφτασε στο σηµείο να µετράει ψηφαλάκια για τον Παπανώτα, τον (µπασκετµπολίστα) Νίκο Παππά, τον Αντώναρο, τη ∆ώρα Αυγέρη και τις υπόλοιπες εµπνεύσεις του προέδρου Στέφανου... Οχι ότι έχουν κάτι οι άνθρωποι, προς Θεού, ο λαός θα τους κρίνει. Η πορεία του Κουβέλη είναι το θέµα...

Διάψευση

Κυκλοφόρησαν διάφορες φήµες και σενάρια για συνάντηση του Αλέξη Χαρίτση µε τον Πέτρο Κόκκαλη, οι οποίες όµως διαψεύστηκαν και από τις δύο πλευρές. Από τη Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας, από τη στιγµή που στην περίπτωση που εκλεγόταν ευρωβουλευτής ο επικεφαλής του Κόσµου θα ήθελε να ενταχθεί χωρίς περιστροφές στους Ευρωπαίους Πράσινους. Ως εκ τούτου, από την πλευρά του σχηµατισµού που σύστησαν οι προσφάτως αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως δεν υπάρχει καµία πρόθεση να εγκαταλείψουν τους κόλπους της Αριστεράς και να αλλάξουν πολιτική οικογένεια.

Το έριξε στην ποίηση

Μένοντας στα της (κανονικής) Αριστεράς, να σας ενηµερώσω πως ο άνθρωπος που έδωσε το δαχτυλίδι στον Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Αλαβάνος, παρουσιάζει τη ∆ευτέρα την πρώτη του ποιητική συλλογή. Τι να κάνει ο άνθρωπος, βλέποντας τις εξελίξεις στον πολύπαθο χώρο, το έριξε στην τέχνη για να ξεφύγει από τα συναισθήµατα που τον διακατέχουν για το πολιτικό του τέκνο, τον Τσίπρα, αλλά και τους παλαιότερους συντρόφους του.

Περιοδείες

Από µία τουλάχιστον επίσκεψη σε όλες τις µεγάλες πόλεις των περιφερειών της χώρας είναι προγραµµατισµένο να πραγµατοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης µέχρι τη στιγµή που θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Από κει και πέρα, είναι δεδοµένο πως θα υπάρξουν παράλληλες περιοδείες στο πλαίσιο των εν λόγω εξορµήσεων, ανάλογα και µε τις προτεραιότητες που θα προκύψουν βάσει των µετρήσεων.

Οι απευθείας μετακινήσεις γαλάζιων ψηφοφόρων προς τα δεξιά, ο Μπελέρης και η περίπτωση Μουρούτη

Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη δηµοσκόπηση που παρουσίασαν χθες τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», σε ό,τι αφορά τις γενικότερες ισορροπίες που διαµορφώνονται ενόψει των ευρωεκλογών. Ωστόσο, ένα κοµµάτι στο οποίο αξίζει να σταθεί κάποιος, καθώς συνιστά κοινό συµπέρασµα από το σύνολο των µετρήσεων του τελευταίου διαστήµατος, είναι πως η φθορά που καταγράφεται στα ποσοστά της Ν.∆. δεν δηµιουργεί σε καµία περίπτωση συνθήκη ανατροπής της υπάρχουσας εικόνας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι επ’ ουδενί υφίσταται κάποιο σοβαρό ρεύµα απευθείας µετακινήσεων «γαλάζιων» ψηφοφόρων είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς το ΠΑΣΟΚ, παρά µόνο προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (κυρίως) και το ∆εν ξέρω, ∆εν απαντώ. Ως εκ τούτου, τόσο η Κουµουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν να επωφελούνται από τα µέχρι στιγµής δηµοσκοπικά δεδοµένα, ενώ πλέον καθίσταται σαφές ότι ο περιορισµός των διαρροών προς τα δεξιά θα πρέπει να αποτελέσει σε αυτή τη συγκυρία την απόλυτη εκλογική προτεραιότητα για το κυβερνών κόµµα. Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται εξάλλου η κορύφωση των ζυµώσεων για την πιθανή συµµετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο (από πολλούς πέριξ του Μαξίµου η επιλογή αυτή θεωρείται πια µονόδροµος), αλλά και η αναζήτηση περαιτέρω δεξιών υποψηφιοτήτων. Ενδεικτικό παράδειγµα, η συµµετοχή του Γιώργου Μουρούτη στο ευρωψηφοδέλτιο, παρά τη διαρροή των κύκλων του Αντώνη Σαµαρά ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τον πρώην στενό συνεργάτη του...