Αυτή τη φορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας την ένιωσε τη διόρθωση για τα καλά. Η εβδομάδα που πέρασε έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,73% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο κάτω από τις 1.400 μονάδες. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που βλέπουμε τις αποτιμήσεις των μετοχών να υποχωρούν. Σε αυτούς, όμως, παρά τα όσα «λέγονται» δεν περιλαμβάνεται το σενάριο επιδείνωσης του πολιτικού ρίσκου. Το αντίθετο. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την πολιτική σταθερότητα και συνεπώς την απρόσκοπτη κυβερνητική συνέχεια. Οι λόγοι και οι αφορμές της υποχώρησης των τιμών εντοπίζονται αλλού. Αρχικά στις πολύ υψηλές αποδόσεις που έχουν προσφέρει οι ελληνικές μετοχές και οι οποίες ξεπερνούν το 50% τον τελευταίο χρόνο. Συνεπώς, μια υποχώρηση είναι φυσιολογική, έως ότου δημιουργηθούν ελκυστικές προϋποθέσεις επανατοποθετήσεων.

Αύξηση του οικονομικού, αλλά και γεωπολιτικού ρίσκου

Η περίοδος αυτή, όμως, συμπίπτει με την αύξηση του οικονομικού, αλλά και γεωπολιτικού ρίσκου. Αν βγάλουμε από την εικόνα το τελευταίο, το γεγονός ότι εντός των ημερών η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει χαμηλότερα την πρόβλεψη για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης, από το 2,9% πιθανόν στο 2,5%, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε επανατιμολόγηση των αξιών. Ενδεχομένως όχι πολύ βαθιά, αλλά ικανή να δημιουργήσει κάποιες αναταράξεις και να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε μια εαρινή υποχώρηση προς τη ζώνη των 1.260-1.350 μονάδων.

Η ανάπτυξη πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει, σε κάθε περίπτωση, πολλαπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αλλά τυχόν υποβάθμιση των προβλέψεων θα φρενάρει και τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης, στις οποίες έχει επενδύσει πολλά η αγορά. Εμμέσως πλην σαφώς, η γαλλική Societe Generale μάς είπε ότι για τους επόμενους μήνες αυτό που θα αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης θα είναι οι προοπτικές και όχι η «βαθμολογία».

Η επένδυση του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη

«Deal is done» λέει η τραπεζική αγορά για την επένδυση του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη στην Aegean Baltic Bank που εξειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια. Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας στη λίστα του «Forbes» αποκτά περίπου το 68% της τράπεζας που έχει ενεργητικό 1,15 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1 δισ. και δάνεια 505.000.000 ευρώ. Δεν ξέρω, αλλά κάτι μου λέει ότι ο Μυστακίδης θα «ανοίξει» την τράπεζα και σε άλλες business, εκτός των ναυτιλιακών.

Ηι εξαγωγές μας υποχώρησαν 11,4%

Είναι δύο στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία και τα οποία οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική θα πρέπει να τα δουν πολύ σοβαρά. Το πρώτο είναι η μεγάλη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων εκεί που περιμέναμε έκρηξη. Το δεύτερο είναι η αλματώδης αύξηση του εμπορικού ελλείμματος (+18,4% στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου). Αρκεί μόνο να κρατήσουμε ότι οι εξαγωγές μας υποχώρησαν 11,4% και ήταν χαμηλότερα ακόμη και χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία. Νομίζω ότι είναι θέμα ωρών να δούμε πια στα βενζινάδικα τις τιμές της αμόλυβδης πάνω από τα 2 ευρώ. Προχθές η μέση πανελλαδική τιμή ήταν στα 1,95 ευρώ. Τώρα με την άνοδο του Brent πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και του αργού στα 86,5 δολάρια, θα επηρεαστούν ανοδικά και οι τιμές που διαμορφώνουν τη βενζίνη.

Θέλουν να «ανταμείψουν» τους επενδυτές

Βάζεις λεφτά σε έναν απλό καταθετικό λογαριασμό στην τράπεζα, παίρνεις απόδοση 0,03% και 1,8% αν έχεις τόσα που μπορείς να τα «κλειδώσεις» σε προθεσμιακή. Δανείζεσαι λεφτά από την τράπεζα και -στην καλύτερη περίπτωση- πληρώνεις 5,5%- 5,77%, ενώ αν βρεθείς σε ανάγκη και πάρεις καταναλωτικό, θα φτάσεις στο 15%. Είσαι μέτοχος, μικρός ή μεγάλος; Οι τραπεζίτες έχουν κινήσει γη και ουρανό, για να «ανταμείψουν» τους επενδυτές με μερίσματα 20%-30% επί των κερδών που άρχισαν να βγάζουν χάρη στα λεφτά των προαναφερόμενων καταθετών και δανειοληπτών. Και αυτό, ενώ πάνω από το 50% των κεφαλαίων τους είναι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Πάνε όλα τόσο καλά ή εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι;