Από συνέπεια άλλο τίποτα εκεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών… Δυο τρεις φορές έβγαλαν ανακοίνωση και αυστηρές διαρροές ότι δεν πρόκειται να δοθεί «καμία άλλη παράταση» για τα POS στις επιχειρήσεις. Φευ, όμως, χθες μάθαμε (αναρμοδίως) από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γ. Χατζηθεοδοσίου, ότι ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης υποσχέθηκε στους επαγγελματίες νέα παράταση ενός μηνός για την παραγγελία μηχανημάτων POS, που έληγε στο τέλος Ιανουαρίου, στους 35 κλάδους στους οποίους επεκτάθηκε το μέτρο. Ωστόσο η ημερομηνία ενεργοποίησης παραμένει δεσμευτική και εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου. Όσοι δεν συμμορφωθούν από την 1η Μαρτίου 2024 θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 1.500 ευρώ.

Έφτασε η ώρα των μηνιαίων καταμετρήσεων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκινά σταδιακά την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση. Το σημαντικό project δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πανελλαδικά πριν από τον Ιούνιο. Άντε να δούμε τι όφελος θα έχουν οι καταναλωτές και πόσο θα μειωθούν οι ρευματοκλοπές.

Υψηλές «θερμοκρασίες» επικρατούν στο χρηματιστήριο τον Ιανουάριο, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει ακόμη μία εβδομάδα με άνοδο κοντά στο 1,4%. Μπορεί τα ανοδικά βήματα να γίνονται με μικρές ημερήσιες μεταβολές, αλλά μην ξεχνάμε ότι η αγορά της Αθήνας βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας και η προσπάθεια να υπερβεί το δύσκολο σκαλοπάτι των 1.379 μονάδων (κορυφή του 2014) χρειάζεται χρόνο και κυρίως χρήμα.

Χρήμα το οποίο κυκλοφορεί μεν σε μεγάλες ποσότητες από επενδυτές του εξωτερικού και τοποθετείται σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως ένα μεγάλο μέρος του κρατιέται για να τοποθετηθεί στην εν εξελίξει δημόσια εγγραφή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στην προγραμματισμένη για τα τέλη Φεβρουαρίου πώληση ποσοστού της Πειραιώς από το ΤΧΣ.

Το χειμερινό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει πάντως ότι μπορεί να επεκταθεί τουλάχιστον προς τις 1.450 μονάδες σε αυτή τη φάση. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι έως το τέλος της χρονιάς είναι αισθητά ψηλότερα, αρχικά στις 1.500-1.600 και στο καλό σενάριο στις 1.900 μονάδες. Προβλέψεις είναι πάντως. Μην τις δένουμε κόμπο...

Στην «αγέλη των ταύρων» προστέθηκε χθες και η Alpha Finance, η οποία θεωρεί ότι η αγορά έχει εισέλθει σε πολυετή ανοδικό κύκλο και εκτιμά ότι οι θετικές προοπτικές της Οικονομίας δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο 15%-25%.

Για όσους αμφισβητούν το ανοδικό στόρι του χρηματιστηρίου, η στήλη παραθέτει το μήνυμα του αφεντικού της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, JP Morgan Chase, κατά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον».


Ο... ντετέκτιβ