Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας η πρόταση δυσπιστίας που κατατίθεται σήμερα εναντίον της κυβέρνησης; Είναι ένα ερώτημα που τις τελευταίες ώρες συζητείται μεταξύ επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών, καθώς η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για τις ελληνικές μετοχές, που έχουν μπει σε διορθωτική τροχιά. Κοντός ψαλμός αλληλούια, αλλά οι εκτιμήσεις λένε πως ακόμα και αν η πρόταση δυσπιστίας προκαλέσει μια ολιγοήμερη αναταραχή και ρίξει -προσωρινά- περισσότερο νερό στον μύλο των ρευστοποιήσεων, εντέλει όχι μόνο δεν δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, και άρα στη σταθερότητα που επιζητούν οι επενδυτές, αλλά αντίθετα το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσει σε συσπείρωση και ενίσχυσή της ενόψει των ευρωεκλογών. Επιπλέον, βάζει στον πάγο για έξι μήνες, μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οποιαδήποτε άλλη ανάλογη πρωτοβουλία.

Θετική οικονομική και κοινωνική ατζέντα

Στην κυβέρνηση επενδύουν, όπως είναι λογικό, στη θετική οικονομική και κοινωνική ατζέντα και όχι στο άρρωστο πολιτικό κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εξ ου και δεν θα «χαρίσουν» τα όσα προγραμματίζονται να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, όπου ξεχωρίζει η απόφαση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830-835 ευρώ, που αφορά περίπου 600.000 εργαζομένους και επηρεάζει 29 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας. Συμπερασματικά, αν ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που βρίσκεται σε υψηλά 13 ετών, αποτελεί παράλληλα και έναν «δείκτη εμπιστοσύνης» των επενδυτών και των επιχειρήσεων στην οικονομία και την πολιτική σταθερότητα και σοβαρότητα, η αίσθηση είναι πως, μέσα από τις ελεγχόμενες διακυμάνσεις του στο εύρος των 1.300-1.400 μονάδων, θέτει τις βάσεις για την κατάκτηση πολύ υψηλότερων επιπέδων στο επόμενο 9μηνο.

Μεγάλος θόρυβος για Quality & Reliability

Μεγάλος θόρυβος για μια μικρή εταιρεία. Αναφέρομαι στις μετοχικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στην εταιρεία πληροφορικής Quality & Reliability, η οποία αίφνης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και το χρήμα από επιχειρηματίες εφοπλιστικών συμφερόντων. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής μεταβιβάστηκε πακέτο 5% των μετοχών της εταιρείας, το οποίο φέρεται να απέκτησε ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης της Eurotankers. Το πακέτο αξίας 1.104.220 μετοχών πουλήθηκε με πολύ μεγάλο discount (στα 0,81 ευρώ, ενώ η μετοχή κυμαινόταν εκείνη την ημέρα έως τα 1,25 ευρώ). Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία με 31,99% είχε αποκτήσει η Σοφία Σωτηράκου Τριάντη, σύζυγος του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, τους οποίους πιθανόν θα θυμάστε -μεταξύ πολλών άλλων- και από τον γάμο τους με κουμπάρο τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ στη Μόσχα το 2014. Τώρα, ως πιθανός επενδυτής στο νέο μετοχικό σχήμα της μικρής εταιρείας πληροφορικής εμφανίζεται -από μερίδα του Τύπου- και ένας ακόμα γνωστός εφοπλιστής με έντονο επιχειρηματικό αποτύπωμα.

Σημαντικές δουλειές

Δεν ξέρω τι ισχύει. Αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, ότι η εταιρεία που έχει αρχίσει να παίρνει σημαντικές δουλειές στον κλάδο της πληροφορικής και να παρουσιάζει μικρά κέρδη, υπερδιπλασιάζοντας την αξία της στα 30.000.000 ευρώ τους πέντε τελευταίους μήνες, προκαλεί μεγάλη συζήτηση και ερωτήματα για το μέλλον που της επιφυλάσσουν οι νέοι της μέτοχοι. Νέο «παράθυρο» για υψηλές αποδόσεις με ελάχιστο ρίσκο ανοίγει το Δημόσιο σε φυσικά πρόσωπα που έχουν και θέλουν να επενδύσουν έως 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ σε έντοκα γραμμάτια. Από σήμερα έως και την Πέμπτη μπορούν να εγγράφονται για τη νέα εξάμηνη έκδοση 625.000.000 ευρώ, «κλειδώνοντας» τόκους κοντά στο 3,7%-,38%, ήτοι πολύ πάνω από τις προθεσμιακές των τραπεζών.

Επενδυτικά σχέδια

Πολύ ισχυρό το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που επιχορηγεί με έως 45% επενδυτικά σχέδια 80.000-400.000 ευρώ για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Τόσο που το ΥΠΟΙΚ χρειάστηκε να δώσει παράταση μέχρι και αύριο, Τετάρτη 27 Μαρτίου, πριν κλείσει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, που το πρωί της Παρασκευής είχαν φτάσει τις 7.600.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»