Στα κλεισίματα είναι η εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων ΗΛΕΚΤΩΡ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ, από τη Motor Oil. Η διαδικασία του οικονομικού ελέγχου είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, αμφότερες οι εταιρείες λένε πως δεν υπάρχει οικονομική προσφορά στο τραπέζι.

Γραμμή 4 του μετρό

Το πρώτο χιλιόμετρο της Γραμμής 4 του μετρό που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ είναι γεγονός. Ο μετροπόντικας που ξεκίνησε από την Κατεχάκη με προορισμό τον σταθμό «Ευαγγελισμός» (5,1 χλμ.) ήδη έχει κατασκευάσει σήραγγα 1.000 μέτρων, δηλαδή το 20% του συγκεκριμένου τμήματος, στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο που πραγματοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.

Τι έγινε με τις παράλληλες τράπεζες

Αλήθεια, με εκείνες τις «παράλληλες» τράπεζες της ΝΔ, που θα έδιναν δάνεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, τι έγινε; Γιατί από την ψήφιση του νόμου μαθαίνω ότι δεν έχει κατατεθεί ούτε μία αίτηση από μη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μόλις ένας στους 30 ιδιοκτήτες ακινήτων εξασφάλισε την πρόσθετη έκπτωση του 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, καθώς από τους 6.167.304 φορολογούμενους οι 215.171 είχαν ασφαλίσει για ολόκληρο το 2023 τις κατοικίες σωρευτικά για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Νέος κανονισμός εισαγωγών / αναστολών

Διαφωτιστική η ενημέρωση του επικεφαλής της ΕΧΑΕ, Γιάννου Κοντόπουλου, για τον νέο κανονισμό εισαγωγών / αναστολών και διαγραφών στο χρηματιστήριο. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πολλές καρδιές μπήκαν στη θέση τους και εκατομμύρια ευρώ επενδυμένων κεφαλαίων δεν θα κάνουν φτερά από τις εταιρείες-διαμάντια ή «κάρβουνα» που δεν πληρούν τα κριτήρια. Ακούγοντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, κατάλαβα ότι αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά. Αλλά θα περπατήσει «βήμα βήμα». Ήγουν, ό,τι είναι να γίνει (και να μη γίνει) με τις διαγραφές εταιρειών που δεν πληρούν τα νέα κριτήρια, πάει για το 2029-2030 και βλέπουμε. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας θα περάσει μέσα στον Απρίλιο. Όμως θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2025 με παράταση ενός συν δύο (επιτήρηση) συν ένα (αναστολή διαπραγμάτευσης), μέχρι να προσαρμοστούν οι εισηγμένες που σήμερα δεν πληρούν τα κριτήρια ούτε της κεφαλαιοποίησης ούτε της ευρείας διασποράς των μετοχών. Δηλαδή για να φύγει μια εταιρεία από το ταμπλό (μετά και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες) θα χρειαστούν πέντε ολόκληρα χρόνια! Μιλάμε για το 2029, ξεκινώντας το μέτρημα από… σήμερα.

Καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας

Για τους όψιμους, οι νέες εταιρείες που θέλουν να μπουν στο χρηματιστήριο πρέπει να έχουν ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 200.000.000 ευρώ και διασπορά μετοχών από 15% και πάνω. Και πάμε στο ζουμί. Καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας. Δηλαδή πλέον θα μπαίνουν στο ΧΑ και εταιρείες με ζημιές. Αρκεί όμως να έχουν προοπτικές ανάπτυξης, όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ. Χαμός θα γίνει. Ποιος θα το πιστοποιεί όμως, δεν ξέρουμε. Και εγώ έχω ένα περίπτερο με προοπτικές ανάπτυξης και θέλω να βγάλω πολλά λεφτά αν το βάλω στο χρηματιστήριο. Τέτοια γίνονταν και πριν από το ’99 και τα αποτελέσματα τα είδαμε… Ένα νέο κριτήριο εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα είναι η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση των 40.000.000 ευρώ. Επίσης μπορεί να περάσει την πύλη της Λεωφόρου Αθηνών ακόμα και αν είναι ανέλεγκτη φορολογικά, καθώς καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό. Ωραία… Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η διασπορά θα θεωρείται επαρκής όταν είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 200.000.000 ευρώ και 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200.000.000 ευρώ. Ξέρω κάποιες πολύ «μεγάλες» που σώζονται. Ε, κύριε Κοντόπουλε;