Το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έφερε το τέλος µιας δυνατής φιλίας, που σηµάδεψε το κόµµα της Αριστεράς. Ο στενός φίλος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς για πρώτη φορά αντιτάχθηκε σθεναρά στην επιθυµία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας µάλιστα τη συγκεκριµένη στιγµή την παρτίδα στο εσωκοµµατικό παιχνίδι. Η σχέση τους έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από χίλια κύµατα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς γνωρίζονται από έφηβοι και συνεργάστηκαν στενά την πρώτη περίοδο του έντονου ακτιβισµού του κόµµατος, στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην περίοδο µετά το 2019. Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίπρας πάντα γνώριζε τα προτερήµατα και τα ελαττώµατα του στενού του συνεργάτη, ενώ ο Παππάς ήταν ο άνθρωπος που αναλάµβανε τις ειδικές αποστολές. Η πρώτη ρήξη στις σχέσεις τους επήλθε το 2016, όταν ο τότε πρωθυπουργός τον έβγαλε από υπουργό Επικρατείας, αρµόδιο για τα ΜΜΕ, και τον έβαλε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Με εκείνη την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από τη διαχείριση του θέµατος των τηλεοπτικών αδειών. Η δεύτερη µεγάλη κρίση ήρθε µετά τις εκλογές του 2019, όταν ο κ. Τσίπρας στράφηκε προς την πλευρά των σαραντάρηδων, στον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο, την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, παραµερίζοντας τον Νίκο Παππά. Από τότε άρχισε να βαθαίνει το ρήγµα.

Παρ’ όλα αυτά, στις τελευταίες εθνικές εκλογές ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που προσπάθησε να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να µην παραιτηθεί από την ηγεσία του κόµµατος. Και όταν τελικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει τόπο στους νέους, άφησε υπονοούµενα ότι η γενιά των 40άρηδων του κόµµατος τον εξώθησε σε παραίτηση. Οι πληροφορίες λένε ότι οι δυο τους άρχισαν να µιλάνε ξανά λίγο πριν από το πρόσφατο Συνέδριο. Ωστόσο, η παρέµβαση του Αλ. Τσίπρα άλλαξε τα πάντα και έβαλε τον Ν. Παππά απέναντί του. Ο τελευταίος συντάχθηκε µε τους στενούς συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Οπως ήταν φυσικό, η απάντηση από την πλευρά του Αλ. Τσίπρα δεν άργησε να έρθει. Στο συνέδριο της «Καθηµερινής» αναφέρθηκε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών -που είχε διαχειριστεί ο Νίκος Παππάς-, λέγοντας ότι στο θέµα αυτό έγιναν λάθη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 9/3