Επί αρχηγίας Στέφανου Κασσελάκη η εξοικείωση των ΣΥΡΙΖΑίων µε πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι εντυπωσιακή. Όχι µόνο αποδέχονται αναντίρρητα οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλαµβάνει ο Στ. Κασσελάκης, αλλά υπερασπίζονται µε πάθος τις ενέργειές του, και ας µη συνάδουν αυτές µε την παραδοσιακή λογική του κόµµατος.

Η απόλυτη υποταγή τους στο δόγµα του αρχηγού «λεφτά έχω και ό,τι θέλω κάνω» επιβεβαιώθηκε περίτρανα µε τον περίφηµο δανεισµό της Κουµουνδούρου. Όµως τις τελευταίες ηµέρες εξελίσσεται στο παρασκήνιο και ένα ακόµη σοβαρό έως σκανδαλώδες ζήτηµα.

Και αναφέροµαι στις κοµψές πιέσεις που ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους συνυποψηφίους του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να µη σταθούν εµπόδιο στο σχέδιο που εκπονεί για να εκλεγεί βουλευτής.

Κι αυτό, ενώ ο ίδιος πριν από µερικούς µήνες διαβεβαίωνε πως δεν σκοπεύει να εισέλθει στη Βουλή, ζητώντας απ’ όσους προηγούνται στη σειρά εκλογιµότητας του ψηφοδελτίου Επικρατείας να αποχωρήσουν.

Όµως το σχετικό ενδιαφέρον του κ. Κασσελάκη να εισέλθει στη Βουλή το αποκάλυψε η Ζωρζέτα Λάλη µε δηλώσεις της στο «Εθνος», καθώς, όπως είπε, σε συνοµιλία που είχε µαζί της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη ρώτησε εάν σκοπεύει να απαρνηθεί την έδρα που θα της προσφερθεί, εφόσον κάτι αντίστοιχο πράξουν όλοι όσοι βρίσκονται πριν από αυτή στη σειρά εκλογής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η Ζ. Λάλη συµµετείχε ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στην όγδοη θέση, δηλαδή πιο µπροστά από τον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος ήταν ένατος. Προφανώς για να επικοινωνήσει µαζί της, ρωτώντας την τι σκοπεύει να πράξει, µάλλον έχει εξασφαλίσει τις «παραιτήσεις» όλων των άλλων, µεταξύ αυτών και του Όθωνα Ηλιόπουλου.


«Πληρώνει» τη διάσπαση

Ήθελα να ήξερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δεν συνεννοείται µε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος, Σωκράτη Φάµελλο, ώστε ο τελευταίος να µην «εµφανίζεται» καπελωµένος στις µάχες που δίνει εντός Βουλής; ∆ιότι την Παρασκευή το µεσηµέρι, που µιλούσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για το νοµοσχέδιο για τη µη κρατικά Πανεπιστήµια, ο Στ. Κασσελάκης ανέβαζε βίντεο µε τις δικές του θέσεις για τα ΑΕΙ, στερώντας -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- τη δυνατότητα από τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να «αναµετρηθεί» ο ίδιος µε τον Κ. Μητσοτάκη. Επίσης, στη συνέχεια το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, αγνόησε εντελώς τον Σ. Φάµελλο, εγκαλώντας τον πρωθυπουργό επειδή δεν απάντησε στις προτάσεις του Στ. Κασσελάκη. Νοµίζω πως ο Κ. Μητσοτάκης έχει βρει τον µπελά του στην προκειµένη περίπτωση. ∆ιότι είναι υποχρεωµένος να πληρώνει σε επίπεδο εξηγήσεων και απαντήσεων τα σπασµένα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Να απαντά και στον Στ. Κασσελάκη, που είναι αρχηγός, αλλά δεν είναι στη Βουλή, να απαντά και στον Σ. Φάµελλο, που είναι πρόεδρος της Κ.Ο., αλλά δεν είναι αρχηγός του κόµµατος, αλλά και στον Α. Χαρίτση, που είναι «παράπλευρος» αρχηγός του πάλαι ποτέ ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.


Νέα κίνηση µε παρασκήνιο

Από τη δήλωση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για να σχολιάσει τη νοµοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση µη κρατικών Πανεπιστηµίων πρέπει να κρατήσουµε το εξής απόσπασµα: «Η Παιδεία όµως είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δηµοκρατικοί άνθρωποι, οι νέοι, οι δάσκαλοι, οι γονείς, η ακαδηµαϊκή κοινότητα στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας».

∆εν θα σταθώ στο γεγονός πως στην τοποθέτησή του απέφυγε επιµελώς να κάνει ονοµαστική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω για να δείξει πως στοιχίζεται µε τις επίσηµες θέσεις του κόµµατος, αλλά στην αναφορά του στους «δηµοκρατικούς» ανθρώπους». Ασχετα εάν τη δήλωσή του τη διακίνησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας µε τον τρόπο που επέλεξε να πάρει θέση ήταν λες και ήθελε να καταλάβουµε πως το πρόσωπο είναι µια κατηγορία µόνος του. Και κυρίως, εκφραστής, µέσω των ατοµικών του δηλώσεων, των θέσεων του «δηµοκρατικού κόσµου».


Τζάµπα µάγκας

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Παύλος Πολάκης δεν κάνει άλλη δουλειά από το να παρακολουθεί τις οµιλίες του Ε. Τσακαλώτου για να βγάλει το άχτι του εναντίον του και κάπως έτσι να παραµυθιάζει τους οπαδούς του πως δικαιώνεται για την κριτική που του έχει ασκήσει κατά καιρούς. Το θέµα είναι πως ο Π. Πολάκης, όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έλεγε κουβέντα για τον Ε. Τσακαλώτο µήτε και είχε προκαλέσει κάποιο χοντρό επεισόδιο, διαφωνώντας µαζί του. Ανοιχτά και ντρέτα, όπως λένε και στην Κρήτη. Εκ των υστέρων παριστάνει τον τζάµπα µάγκα, βρίζοντας και τον Τσακαλώτο και τον Πιτσιλή.


H Aλέκα και τα ιδιωτικά

Στη συζήτηση για τα µη κρατικά Πανεπιστήµια, µε φόντο τις δηλώσεις του ∆. Κουτσούµπα για τις φοιτήτριες που κινδυνεύουν να βγουν στη βίζιτα για να καλύψουν τα έξοδα των διδάκτρων τους, υπήρξε παρέµβαση και από την Αλ. Παπαρήγα, η οποία αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στην υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή, επειδή η τελευταία από το βήµα της Βουλής τόνισε πως η πρώην γενική γραµµατέας του ΚΚΕ δεν θα προέβαινε σε δηλώσεις όπως αυτές του σηµερινού ηγέτη του Περισσού.

Η Αλ. Παπαρήγα εξέδωσε ανακοίνωση και υπερασπίστηκε τον ∆. Κουτσούµπα. Ωστόσο, µε αφορµή την εµφάνισή της, θυµήθηκε πως στο παρελθόν -και ούσα γενική γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ- είχε υπερασπιστεί τις ευκαιρίες που δίνονται στα παιδιά να σπουδάσουν σε ιδιωτικά κολέγια, καθώς κάτι τέτοιο είχε πράξει και η κόρη της. Μάλιστα, από αυτά που έλεγε πριν από καµιά δεκαριά και παραπάνω ίσως χρόνια, καταλάβαινε κάποιος πως η κόρη της, που δεν µπήκε σε δηµόσιο Πανεπιστήµιο, επέλεξε το Αµερικανικό Κολλέγιο της Αθήνας ώστε να µην ξενιτευθεί και πληρώσει περισσότερα χρήµατα, πηγαίνοντας σε ένα Πανεπιστήµιο του εξωτερικού.