Κανονική βιομηχανία παραπλάνησης των καταναλωτών έχουν στήσει επιτήδειοι παραγωγοί - βιομήχανοι, ειδικά στα γαλακτοκομικά και τα οπωροκηπευτικά. Οι (λιγοστοί) έλεγχοι που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις διάφορες παρατυπίες δείχνουν ότι επικρατεί πολλή «σαπίλα» στην αγορά. Μακάρι να αυξηθούν (οι έλεγχοι). Σκεφτείτε ότι σε 79 δείγματα γαλακτοκομικών που εξέτασε ο ΕΦΕΤ, στα 45 δεν αναγράφονταν καν η προέλευση του γάλακτος, τα στοιχεία του παραγωγού, η χώρα καταγωγής και ένα κάρο άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις. Και στην πατάτα χαμός. Ακόμη και στα ακτινίδια που έρχονται από το Ιράν και βαφτίζονται ελληνικά. Μέσα στον Μάρτιο προβλέπεται, λέει, να επιβληθούν πρόστιμα 267.286 ευρώ στα γαλακτοκομικά, ενώ στο πρώτο δίμηνο έχουν πέσει καμπάνες 130.000 ευρώ συνολικά. Στο μεταξύ εμείς τα πληρώνουμε για ελληνικά… Αξιέπαινη η προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης και των ανθρώπων της ΔΙΜΕΑ να βάλουν φρένο στην αισχροκέρδεια με τα «Καλάθια», τα πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και τις προσφορές, αλλά μήπως να αρχίσουν σιγά σιγά να ρίχνουν βάρος από τα καλλυντικά στα τρόφιμα, όπου είναι και το πιο δύσκολο πρόβλημα; Πας στα σουπερμάρκετ και λες, δεν πάω λαϊκή; Πας λαϊκή και λες, δεν γυρίζω σπίτι καλύτερα…

Ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

Τόσα παρατηρητήρια τιμών έχουμε (για τα καύσιμα, τα προϊόντα κ.λπ.), να μη βάλουμε κι έναν άνθρωπο να παρακολουθεί και τις τραπεζικές προμήθειες; Δεν το σκέφτηκε ούτε η στήλη ούτε κανένας υπουργός, ή στέλεχος καταναλωτικής οργάνωσης. Το σκέφτηκε και το πρότεινε σε ερώτησή του στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η στήλη οφείλει να πει ότι συμφωνεί με τον Αρκάδα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος παρεμπιπτόντως μας υπενθύμισε πως σχετική υποχρέωση έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και ότι έχει αποφασιστεί να γίνει από το 2018 στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά δεν… Να πω και το αμάρτημά μου ότι, ενώ είχα διάθεση και ξεκίνησα να διαβάζω τις δέκα σελίδες με τα 35 υποερωτήματα Κωνσταντινόπουλου, δεν τα κατάφερα. Οδύσσεια κανονική…

Κεφαλαιοποίηση που θα επεράσει τα 100 δισ. ευρώ

Χιλιάρικο χιλιάρικο θα τη μετράω την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέχρι να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Χθες που οι τράπεζες «λιγοψύχησαν», το ταμπλό έγραψε 98,779 δισ. ευρώ. Πού θα πάει, τα κάστρα είναι για να πέφτουν.

Την Παρασκευή θα «μιλήσει» η DBRS

Αύριο έχουμε αποκαλυπτήρια από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου 2023 και φυσικά για όλο το έτος. Είμαι πολύ περίεργος τι θα «γράψει» το κοντέρ. Και το λέω γιατί λίγο πολύ μπορεί να έχουν προεξοφληθεί οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά στην αγορά και στην κυβέρνηση ξέρουν ότι έχουμε μπει σε δίμηνο αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους και μια αγωνία την έχουν. Την Παρασκευή θα «μιλήσει» η DBRS {έχει αναβαθμίσει την οικονομία σε BBB (Low) με σταθερές προοπτικές} αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι στις 15 Μαρτίου, όταν θα ανοίξει τα χαρτιά της η Moody’s, και μετά στις 19 Απριλίου η S&P.

Μήνυμα για νέα αναβάθμιση

Χθες η Scope, η οποία έχει ήδη δώσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, έστειλε το μήνυμα ότι σταθερή ανάπτυξη, μείωση του χρέους και περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών είναι τρίπτυχο για νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα: Σε λίγα λεπτά της ώρας η προσφορά των μετοχών της Πειραιώς είχε υπερκαλυφθεί σχεδόν κατά τέσσερις φορές - Οι επενδυτές προσέφεραν χθες 4 δισ. ευρώ

Ο Πειραιάς «πετάει» στην κρουαζιέρα

Το λιμάνι του Πειραιά υποφέρει από τη μεγάλη μείωση στα εμπορευματοκιβώτια λόγω της κρίσης στην Ερυθρά, αλλά «πετάει» στην κρουαζιέρα. Χθες με αφορμή το «καλωσόρισμα» του «Sun Princess», το οποίο μάλιστα θα έχει φέτος δέκα προγραμματισμένες αφίξεις, μάθαμε ότι το 2024 θα πιάσουν λιμάνι 1.000 κρουαζιερόπλοια από 760 πέρυσι!

Στις πρώτες θέσεις

Ως θρυαλλίδα για να εισρεύσουν επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια στις μετοχές του κλάδου της πληροφορικής λειτούργησε το deal εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο του Πάνου Γερμανού, που πλήρωσε 19 φορές τα λειτουργικά κέρδη της εισηγμένης! Στις πρώτες θέσεις από πλευράς ανόδου βρέθηκαν χθες εταιρείες όπως Q&R, Ίλυδα, CPI, Logismos, Quest, Profile.