Πολλαπλά αρνητικά σχόλια προκάλεσε στα social media, αλλά και εντός του κόµµατος, η εικόνα της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιµάτη να κάθεται στην πρώτη σειρά του Συνεδρίου δίπλα στον Κασσελάκη και στον σύζυγό του, Τάιλερ Μακµπέθ. Κι αυτό γιατί πολλοί θυµήθηκαν ότι η βουλευτίνα της Β' Πειραιά ψήφισε «παρών» επί της αρχής στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια και µάλιστα υπεραµύνθηκε µέχρις εσχάτων την απόφασή της αυτή. Ως εκ τούτου, κάποιοι µίλησαν για υποκρισία, αν και η ίδια στάθηκε κερί αναµµένο απέναντι στον πρόεδρο Στέφανο αυτές τις µέρες...


Κενό στο ΠΑΣΟΚ

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει κενό σε µια αρκετά κοµβική θέση στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή δεν είναι άλλη από τη θέση του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασµού. Ο τελευταίος που την κατείχε ήταν ο Παναγιώτης ∆ουδωνής, ο οποίος λόγω αυξηµένων κοινοβουλευτικών καθηκόντων δεν θα µπορούσε να έχει και τους δύο ρόλους. Ενδέχεται, ωστόσο, έως τις ευρωεκλογές να συµβάλει στο κοµµάτι αυτό, µε τον Ανδρουλάκη να ψάχνει για ένα πρόσωπο που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τον στρατηγικό σχεδιασµό της Χαριλάου Τρικούπη. Ενα από τα ονόµατα που έπαιξαν, εκτός του ∆ουδωνή, είναι αυτό του πολιτευτή Παναγιώτη Βλάχου.

«Γκαζώνει» για τις ευρωκάλπες

Με το βλέµµα στραµµένο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου φαίνεται πως είναι ο σύµβουλος του πρωθυπουργού για θέµατα Υγείας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαµάνης. Ο ίδιος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς στα δύσκολα χρόνια του κορονοϊού ήταν κάθε µέρα «µέσα» στα σπίτια µας, ενηµερώνοντάς µας για την πορεία της πανδηµίας στη χώρα. Το ρεπορτάζ των τελευταίων εβδοµάδων τον παρουσιάζει στις σίγουρες υποψηφιότητες του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών. Οχι άδικα, καθώς είναι έµπειρος τεχνοκράτης και γνώστης των ευρωπαϊκών θεµάτων, µε τη φήµη του αποτελεσµατικού να τον συνοδεύει. Ο Β. Κοντοζαµάνης, λοιπόν, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνει τίποτα, παρά την πρόσφατη συνάντησή του µε τον πρωθυπουργό, ανοίγει βήµα και ανεβάζει στροφές µε επαφές και εξορµήσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια...


Απών

Πέρασε στα ψιλά, αλλά, εκτός από την ηχηρή απουσία του Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει άλλο ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδωσε το «παρών» στο συνέδριο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον επονοµαζόµενο Νέστορα του κόµµατος, τον Γιάννη ∆ραγασάκη. Ο τελευταίος και διά της απουσίας του ήθελε να στείλει το ξεκάθαρο µήνυµα πως δεν έχει την παραµικρή σχέση µε ό,τι εκπροσωπεί ο Στέφανος Κασσελάκης.


Τόπος στα νιάτα

Αρκετά βήµατα πίσω µοιάζει να έχει κάνει η ιστορική φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ από το βασικό κάδρο των στελεχών της Νέας Αριστεράς. Φαίνεται πως στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης ή ο Νίκος Βούτσης δεν διεκδικούν πρωταγωνιστικούς ρόλους και δίνουν αρκετό χώρο στους εκπροσώπους της νέας γενιάς του φορέα, προκειµένου να ανοίξουν περπατησιά. Αλλωστε, η εκτίµησή τους στο πρόσωπο της Αχτσιόγλου, του Χαρίτση, του Ηλιόπουλου και του Σακελλαρίδη είναι αδιαπραγµάτευτη. Με τα σηµερινά δεδοµένα, από τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο του νέου πολιτικού φορέα ο Γιώργος Σταθάκης.


Υποψηφιότητες

Αφού έπιασα τα των ευρωεκλογών, πληροφορήθηκα ότι ο Ανδρουλάκης έχει κλείσει δύο ηχηρές υποψηφιότητες από την Κρήτη. Ο λόγος για τη Θεοδώρα Κουτεντάκη και τον Γιάννη Κουράκη, ενώ ερωτηµατικό αποτελεί πλέον η υποψηφιότητα του γνωστού δηµοσιογράφου Βασίλη Σκουντή, που ήταν υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές στο Ρέθυµνο.


Πάνε Βρυξέλλες

Και µια και συζητάµε για τις λίστες των κοµµάτων για την Ευρωβουλή, πάµε και στο «γαλάζιο στρατόπεδο», όπου θεωρούνται πλέον «κλειδωµένες» δύο κυρίες, οι οποίες προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο λόγος για την τέως δήµαρχο Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου, και τη γραµµατέα Εθελοντισµού της Ν.∆. και πρώην δηµοτική σύµβουλο Εορδαίας, Θεοπίστη Κρυσταλλίδου. Ιδιαίτερα µάλιστα σε ό,τι αφορά την πρώτη, η κατά τα φαινόµενα ειληµµένη απόφαση για τη συµµετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος ήταν και η βασική αιτία για την οποία έµεινε -σε αυτή τη φάση- εκτός νυµφώνος στον πρόσφατο εσωκοµµατικό ανασχηµατισµό στην Πειραιώς...


Τον εξέθεσε

Αν υπάρχει ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ο Γιώργος Καµίνης εξέθεσε µε τη στάση του στο θέµα των µη κρατικών Πανεπιστηµίων είναι ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης. Ο τελευταίος έχει κάνει όλο αυτό το διάστηµα πολύ µεθοδική δουλειά προκειµένου να πείσει για την «ορθότητα» της επιλογής του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση των µη κρατικών Πανεπιστηµίων. Για τους παροικούντες την ΠΑΣΟΚική Ιερουσαλήµ, Καµίνης και Παραστατίδης ήταν επί χρόνια στενοί πολιτικοί φίλοι, οπότε η κίνηση του πρώην δηµάρχου και βουλευτή Επικρατείας του άλλοτε κραταιού Κινήµατος, να αρθρογραφήσει υπέρ του νοµοσχεδίου Πιερρακάκη, έως ένα βαθµό ακυρώνει/αδειάζει τον βουλευτή του Κιλκίς.

Ακυρώνει κι άλλη κάλπη

∆εδοµένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει αρκετά βήµατα πίσω σε σχέση µε το συγκρουσιακό πνεύµα που επέδειξε στο συνέδριο, κάποιοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να αποφύγει τις εκλογικές διαδικασίες που έχει εξαγγείλει για τα κοµµατικά όργανα, ήτοι για τη στελέχωση των τοπικών και νοµαρχιακών οργανώσεων του κόµµατος, που είναι προγραµµατισµένες για το προσεχές διάστηµα.

Η επιτροπή εκλογικού αγώνα, οι περιοδείες και το μεγάλο στοίχημα της Βόρειας Ελλάδας

Μαζί µε την Οργανωτική Επιτροπή του επικείµενου «γαλάζιου» Συνεδρίου, το οποίο θα έχει πανηγυρικό τόνο, µε φόντο τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆., θα ανακοινωθεί και η αντίστοιχη του εκλογικού αγώνα (κάποια πρόσωπα θα επιστρατευθούν και στα δύο µέτωπα), µε την επιτυχηµένη οµάδα κρούσης -Μπρατάκος, Μαρινάκης, Νέζης, Κονταδάκης, Σµυρλής και Σία- να αναλαµβάνει και πάλι δράση µαζί µε τα στελέχη από την παλαιά φρουρά και τις νέες προσθήκες (µε κορυφαία εκείνη της γραµµατέως της Πολιτικής Επιτροπής, Μαρίας Συρεγγέλα, αλλά και πρόσωπα που θα προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Οµάδα), που θα κληθούν να δώσουν στίγµα ενόψει της αναµέτρησης του Ιουνίου. Από κει και πέρα, το αµέσως επόµενο διάστηµα και πριν από τα ορόσηµα του Συνεδρίου στο Ζάππειο, αλλά και την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, αναζητούνται κενές ηµεροµηνίες στο πρωθυπουργικό πρόγραµµα, προκειµένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταφέρει να πραγµατοποιήσει µια σειρά προεκλογικών περιοδειών εντός του Μαρτίου. Το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν για την ώρα οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου -και δη ο Θανάσης Νέζης, που έχει την εποπτεία των εντός συνόρων ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη- είναι το γεγονός των διαδοχικών εξορµήσεων στο εξωτερικό, που έχουν προγραµµατιστεί για το αµέσως επόµενο διάστηµα, και ως εκ τούτου σε αυτή τη φάση τα περιθώρια είναι ιδιαιτέρως περιορισµένα. Ωστόσο, µε αφορµή το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και την παρουσία του πρωθυπουργού στη συµπρωτεύουσα στις 11 του µηνός, θα αναζητηθεί φόρµουλα, προκειµένου, αν σταθεί δυνατόν, να επισκεφθεί κάποιες από τις πέριξ περιοχές, δεδοµένου ότι η Ν.∆. «χωλαίνει» στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τη γενικότερη πολιτική της κυριαρχία - εικόνα που έχει λάβει περαιτέρω διαστάσεις µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για το οµόφυλα ζευγάρια και τη συνεπακόλουθη άνοδο του Κυριάκου Βελόπουλου.