Άκρως ενδιαφέροντα ήταν τα όσα ειπώθηκαν χθες στο συνέδριο της «Καθημερινής» και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», από τους τρεις υπουργούς Οικονομικών της κρίσης: Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, οι τρεις πρώην υπουργοί δήλωσαν μετανιωμένοι για ορισμένες κινήσεις που έκαναν επί θητείας τους στο ΥΠΟΙΚ.

Γιώργος Αλογοσκούφης: Ανησυχούσα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου

«Ανησυχούσα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου, γιατί η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είχε φανεί ήδη από το 2004. Αν έβγαινε όμως μια κυβέρνηση εκείνη την περίοδο, της ευφορίας, να μειώσει τους ονομαστικούς μισθούς, όπως έκανε η τρόικα, θα έφευγε στο επόμενο δευτερόλεπτο. Η εμπιστοσύνη από τις αγορές χάθηκε το 2009», είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος είχε τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών από τις 10 Μαρτίου 2004 έως τις 7 Ιανουαρίου 2009. Αν μετανιώνει, πάντως, για κάτι ο Αλογοσκούφης, είναι για τη δήλωσή του ότι η ελληνική οικονομία ήταν θωρακισμένη, ο οποίος διευκρίνισε ότι απευθυνόταν στις αγορές.


Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Δήλωσε μετανιωμένος για το επίδομα αλληλεγγύης που θέσπισε

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φάνηκε ότι δεν έχει ξεπεράσει την πικρία του από τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 7 Οκτωβρίου 2009-17 Ιουνίου 2011. «Το πολιτικό σύστημα της χώρας συνολικά ποτέ δεν θέλησε να δει την αλήθεια κατάματα. Είχαμε μια κυβέρνηση η οποία επέλεξε να κάνει το μόνο δυνατό εκείνη τη στιγμή και αυτό φάνηκε γιατί όλες οι κυβερνήσεις στη συνέχεια ακολούθησαν τον ίδιο καμβά. Τότε, όμως, ήμασταν οι “προδότες που πουλούσαν τη χώρα”», είπε χαρακτηριστικά. Ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε μετανιωμένος για το επίδομα αλληλεγγύης που θέσπισε, καθώς ήταν μια καλή κίνηση δημοσιονομικά, αλλά κακή πολιτικά.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν παίρνω πίσω την πεποίθηση ότι ήταν λάθος η πολιτική της λιτότητας

Ακόμη να ξεπεράσει τη στενοχώρια του ο συμμετέχων πλέον στη Νέα Αριστερά Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 έως τις 9 Ιουλίου 2019. «Από τα πράγματα που με στενοχώρησαν περισσότερο ήταν όσα ειπώθηκαν για το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γελοίο και ασόβαρο να μιλάμε για κόστος 86 δισ.», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Η Ευρώπη ήθελε την ήττα της Αριστεράς, ήταν λίγα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ως υπουργός Οικονομικών προφανώς χρειάστηκε να συμβιβαστώ με τους πιστωτές, αλλά δεν παίρνω πίσω την πεποίθηση ότι ήταν λάθος η πολιτική της λιτότητας», συμπλήρωσε μετανιώνοντας για την προκαταβολή φόρου, ως τη χειρότερη από τις επιλογές που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η τότε κυβέρνηση.