Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν οι έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενοι με την Αστυνομία. Και το πρωτόγνωρο συνδέεται αποκλειστικά με την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα γνώριμα λημέρια της Κατεχάκη. Ο νέος υπουργός (από τα παλιά) δείχνει αποφασισμένος να βάλει -και δη άμεσα- τάξη στο απόλυτο μπάχαλο της Αστυνομίας. Η αποφασιστικότητα που δείχνει εκ των πραγμάτων ενοχλεί τους βολεμένους και κυρίως όσους συνέβαλαν εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια στο απόλυτο ξεχαρβάλωμα της Αστυνομίας. Κι όταν ξεβολεύεται κανείς, αρχίζει να γκρινιάζει. Ωστόσο, ο υπουργός Μιχάλης δείχνει να μην καταλαβαίνει ούτε από πιέσεις ούτε από αντιδράσεις. Αλλωστε, προϋπόθεση για να αναλάβει το Προστασίας του Πολίτη ήταν να έχει «λευκή επιταγή» από τον Μητσοτάκη, που την έχει και με το παραπάνω. Ετσι, εκτός από το γενικότερο συμμάζεμα των αστυνομικών από υπουργεία, υπουργούς, κόμματα και βουλευτές, ο Χρυσοχοΐδης έδωσε εντολή να σταματήσει και η βιομηχανία του σβησίματος των κλήσεων. Απολύτως λογικό, αφού -όπως μαθαίνω- το 95% των κλήσεων της Τροχαίας σβήνονταν την επομένη το πρωί. Και μετά εγκαλούσαμε την Αστυνομία γιατί δεν έβαζε τάξη στα τροχαία και στο κυκλοφοριακό.

Ξεριζώνει το σύστημα του Λαβράνου

Το βασικότερο όλων, για το οποίο σας έχω μιλήσει εκτενώς, νομίζω ότι συνδέεται με την απόφαση Χρυσοχοΐδη να ξεριζώσει το σύστημα που είχε «φυτέψει» στην Αστυνομία αυτός ο γιγαντοτεράστιος επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος. Και ο νέος υπουργός, έχοντας πληρώσει προσωπικά το συγκεκριμένο «παρασύστημα», το έχει ακτινογραφήσει σε όλες του τις πτυχές. Για παράδειγμα, γνωρίζει τους αστυνομικούς και τις αστυνομικίνες που είχαν αποσπαστεί μέχρι και στην ΕΥΠ, προκειμένου να προσφέρουν αποκλειστικά υπηρεσίες στον Λαβράνο και στους φίλους του. Οπως γνωρίζει -και δη από πρώτο χέρι- την επιρροή που ασκούσε ο επιχειρηματίας από την Κέρκυρα, με τα πλαστά και εικονικά, σε νευραλγικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως είναι το Εσωτερικών Υποθέσεων, η ΔΙΔΑΠ και η Οικονομική Αστυνομία. Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Χρυσοχοΐδης έχει πολύ καλύτερες πληροφορίες από αυτές που έχει ή ισχυρίζεται ότι έχει ο Λαβράνος.

Αποθεώθηκε διεθνώς ο Μητσοτάκης

Νομίζω ότι δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης, τα θετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κυβέρνησή του. Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Η απόφαση της κυβέρνησης σχεδόν ενθουσίασε τα διεθνή media. Ετσι, μετά το κάπως βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ήρθε η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για να επιφέρει μια σχετική ισορροπία. Κάτι μου λέει ότι όλα αυτά και κάτι άλλα αποτελούν εισηγήσεις τόσο του Αμερικανού συμβούλου του Μητσοτάκη όσο και της αμερικανικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company, που όπως μαθαίνω έχει «προσληφθεί» εσχάτως από το Μαξίμου.

Οι υποσχέσεις του Παπανικολάου και ο Φωτακίδης του CVC

Με τον Θανάση Παπανικολάου του CVC έχω ασχοληθεί εκτενώς. Για το ευρώ των συσσιτίων που έπαιρνε από τους υπεργολάβους, προκειμένου -όπως έλεγε- να το πηγαίνει βόλτα και το οποίο σταμάτησε (να πηγαίνει βόλτα), όταν η στήλη αποκάλυψε τα όσα έκανε το αφεντικό της Vivartia, η οποία ανήκει στο CVC του Φωτακίδη. Αν αυτό που έκανε ο Θανασάκης (όχι του Αρκά, αλλά του CVC) το έκανε οποιοσδήποτε άλλος, είμαι σίγουρος ότι τώρα θα είχε παρέμβει εισαγγελέας. Γιατί δεν είναι και λίγο το ευρώ για κάθε μερίδα που έκανε βόλτες δεξιά κι αριστερά. Επειδή λοιπόν δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές, νομίζω ότι έφτασε η ώρα ενός τυπικού ελέγχου, για να διαπιστωθεί πού πήγαιναν τα ευρώ που ζητούσε ο Παπανικολάου κάθε μήνα από τους υπεργολάβους για να τα πάει βόλτα. Μέχρι τότε νομίζω ότι υπάρχει και ένα θεματάκι με τον Φωτακίδη του CVC, ο οποίος πλέον, ενώ γνωρίζει, ανέχεται τον Θανασάκη. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω κανένα θέμα με τον τελευταίο. Απεναντίας, τον συμπαθώ απεριόριστα, από την εποχή που είχε συμπράξει με τον Καλογήρου του Τσίπρα, τον Λαζόπουλο και κάτι άλλους και είχε επιδοθεί σε έναν απίστευτο πόλεμο εναντίον του Μητσοτάκη και της οικογένειάς του.

Το άλλο θέμα που ανέδειξε η στήλη συνδέεται με τα διαφημιστικά της Vivartia: τις συμφωνίες και τις επιστροφές. Οπως μαθαίνω, σταθερά και διαχρονικά ο Θανασάκης ο Παπανικολάου διεκδικούσε (και είχε) ρόλο στο μοίρασμα της πίτας.

Αποπομπή Κωνσταντινίδη

Με αφορμή τον Παπανικολάου, που για χρόνια έκανε καριέρα ως νούμερο 3 του Βγενόπουλου, θυμήθηκα και έναν άλλο που μοίραζε διαφήμιση στη συγχωρεμένη τη MIG. Τον δημοσιογράφο, και κάτι παραπάνω, Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, που αφού πέθανε ο Βγενόπουλος ξεκίνησε μια δεύτερη (αν και σε περασμένη ηλικία) καριέρα στον χώρο της επικοινωνίας. Αν δεν κάνω λάθος, τον έχει προσλάβει ο Χάρης Σαχίνης στην ΕΥΔΑΠ, για να του κάνει ό,τι του κάνει. Παράλληλα όμως ήταν και στη δούλεψη των Μπακοκαϋμενάκηδων, έχοντας υψηλή εποπτεία στο Flash.gr. Οπως έμαθα, εδώ και καιρό διακόπηκε η συγκεκριμένη συνεργασία του, προφανώς γιατί τον πήρε χαμπάρι, έστω και με λίγη καθυστέρηση, ο Αλέξανδρος Εξάρχου.

Τελειώνει (;) της NOVA

Στην τελική ευθεία έχω την αίσθηση (αποκλειστικά και μόνο αίσθηση) ότι έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη Nova για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη. Με βάση τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά μου, το δίδυμο Σόλακ - Σταθόπουλου έχει σχεδόν συμφωνήσει σε όλα για την πώληση του μαγαζιού. Από την άλλη, ΔΕΗ και CVC θεωρούν -και όχι αδίκως- ότι με το κατάλληλο μάνατζμεντ θα καταφέρουν να κάνουν leader τη Nova. Εδώ που τα λέμε, δεν χρειάζεται να κάνουν και πολλά. Αρκεί το νοικοκυριό του Στάσση. Αυτό που επέβαλε στη ΔΕΗ, που την πήρε από τα τάρταρα και την ανέβασε στο ρετιρέ.

Κάτι μου λέει ότι δεν θ’ αργήσει η στιγμή που εκδότης, από τους προβεβλημένους της Αριστεράς, θα ξεκινήσει το «πλάκωμα» του προέδρου Κασσελάκη.

Ο περιφερειάρχης Κουρέτας και η δουλειά στους Ολλανδούς Με το ψιλόβροχο -προ ημερών- μου άνοιξε η όρεξη για ένα γρήγορο μεσημεριανό ύπνο. Ξάπλωσα λοιπόν στον καναπέ του γραφείου μου, φορώντας τα παπούτσια και το μπουφάν μου, γιατί κρύωνα και λίγο, και πριν προλάβω να κλείσω τα μάτια μου, άρχισα να βλέπω ένα όνειρο, με βροχές, καταιγίδες, εργολάβους, μπουλντόζες και έναν τύπο που ήταν φτυστός ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Αυτός ο Αχαιός καθηγητής, που εκμεταλλευόμενος τις πλημμύρες κατάφερε μέσα σε ένα μήνα να κερδίσει τον Αγοραστό. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο έμοιαζε στον Κουρέτα αυτός που είδα στο όνειρό μου. Επειδή δεν σας κρύβω ότι ευρισκόμενος στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ είχα βιώσει έντονα την τραγωδία του κάμπου, δεν κατάλαβα αν ήταν κάτι που έζησα ή κάτι που είδα στο όνειρο. Και το λέω αυτό γιατί, εκτός από τον τραγικό Κουρέτα, είδα έναν τύπο που έμοιαζε στον εργολάβο Πολέμη, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε σπεύσει στη Θεσσαλία για να αποκαταστήσει τις ζημιές που είχαν υποστεί τα αντλιοστάσια. Και πήγε χωρίς να ζητήσει φράγκο, επειδή προφανώς του το ζήτησε η κυβέρνηση. Οπως έκαναν και οι μεγάλοι εργολάβοι, που επίσης έσπευσαν χωρίς ένα ευρώ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να βγουν από τις λάσπες ολόκληρα χωριά. Στο όνειρό μου είδα τον Κουρέτα να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον Πολέμη και να δίνει τη δουλειά σε κάτι Ολλανδούς. Οχι στη μικρή Ολλανδέζα, αλλά στη Van Heck Group. Και κάπου εκεί μέσα στη θολούρα μου άκουσα και μια φωνή, που ήταν ολόιδια της θειάς μου από τα Χανιά, να λέει: «Την επόμενη φορά που θα πλημμυρίσει η Θεσσαλία, να πάρει τηλέφωνο τους Ολλανδούς και όχι τον Πολέμη ο Κουρέτας». Κάπου εκεί νομίζω ότι ξύπνησα και άρχισα να προσπαθώ να βγάλω άκρη τι απ’ όσα είδα ήταν όνειρο, τι ανάμνηση και τι πραγματικότητα. Οσο περνούσε η ώρα, παλεύοντας μ’ αυτές τις σκέψεις μου (στα όρια των παραισθήσεων), έβγαλα ένα συμπέρασμα, που δεν ήταν άλλο από το ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι εκτός πραγματικότητας, ζώντας το όνειρό του (γιατί μόνο ως όνειρο θα μπορούσε να το ζήσει) ότι κέρδισε τον Αγοραστό. Πάντως, από τα λίγα που γνωρίζω επί των καταστροφών, όταν αποφασίζει να γράφει τον Πολέμη και γενικώς τους Πολέμηδες των κατασκευών στα παλαιότερα των υποδημάτων του, όταν θα έρθει η ώρα να πολεμήσει με τα φυσικά φαινόμενα, εκτιμώ ότι θα πολεμά χωρίς στρατό.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής