Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

«Σας παρακαλώ, βάλτε πλάτη να πέσει ο Μητσοτάκης», ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να στείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ την Πέμπτη το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Χρόνια όμως στο κουρμπέτι και παλιά αλεπού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και του συνδικαλισμού, δεν έδειξε να συγκινείται απ’ τις συγκινητικές παροτρύνσεις του Σ. Κασσελάκη και φέρεται να του απάντησε: «Αλίμονο από τα κόμματα που συμπεριφέρονται σαν συνδικάτα και τα συνδικάτα που συμπεριφέρονται σαν κόμματα». Για να προσθέσει στη συνέχεια πως την ευθύνη για να πέσει μια κυβέρνηση την έχουν πρωτίστως οι πολιτικοί της αντίπαλοι και όχι μια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας, καλή ώρα όπως η ΓΣΕΕ, που διεκδικεί καλύτερες συνθήκες σε εργασιακό και μισθολογικό επίπεδο, για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Κόμβος ενέργειας

Εκδήλωση με θέμα «Ανακύκλωση και βιώσιμη ανάπτυξη: Οι στόχοι της Ελλάδας μέχρι το 2030» διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ στα Ιωάννινα. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Βαγγέλης Καραμίντζιος, και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα ώστε να γίνει η χώρα μας ένας ενεργειακός κόμβος για την περιοχή. Να παράγουμε ενέργεια από πράσινες πηγές, από φωτοβολταϊκά, από υπεράκτια αιολικά πάρκα και να τη διοχετεύουμε στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Και παράλληλα να γίνουμε κόμβος μεταφοράς για ενέργεια, ηλεκτρισμό, δεδομένα, και όχι μόνο, μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Να κάνουμε δηλαδή την ενέργεια εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουμε τη γεωπολιτική της αναβάθμιση και, μαζί με αυτή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

«Τσιμουδιά» από τη Μαριλίζα

Απ’ τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με την ηγεσία της ΓΣΕΕ έγινα αποδέκτης και άλλων πληροφοριών. Σε κάποια στιγμή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να πείσει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που εν τω μεταξύ απαρτίζεται μόνο από ΠΑΣΟΚους, πρώην και νυν, πως ηγείται ενός κόμματος που δεν χρωστάει σε κανέναν και αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Με απλά λόγια τούς τόνισε πως «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε, όπως το ΠΑΣΟΚ, που χρωστάει και της Μιχαλούς». Η πλάκα είναι πως, ενώ τους έλεγε κάτι τέτοιο, δίπλα του βρισκόταν η πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και σήμερα κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η τελευταία άκουγε τον Σ. Κασσελάκη να προπαγανδίζει το αφήγημα πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, επειδή κουβαλά το στίγμα ενός διεφθαρμένου παρελθόντος, αλλά δεν έβγαλε τσιμουδιά. Άφησε τον Σ. Κασσελάκη να κακολογεί τον χώρο απ’ τον οποίο προέρχεται η ίδια και υπηρέτησε από θέσεις ευθύνης, δίχως να αντιδράσει.

Η «ευρωπαγίδα» από τους αμφισβητίες

Στον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι των «αμφισβητιών» του Στέφανου Κασσελάκη αρχίζει και περιστρέφεται γύρω από τις επιδόσεις του κόμματος στη μάχη για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο Π. Πολάκης διαμηνύει πως το κόμμα πρέπει στις ευρωεκλογές να πάρει παραπάνω απ’ το αποτέλεσμα που έλαβε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Δηλαδή πάνω από 19%. Ο Νίκος Παππάς ναι μεν αποφεύγει να προσδιορίσει αριθμητικά τον εκλογικό πήχυ, ωστόσο προετοιμάζει το έδαφος να τεθεί θέμα ηγεσίας στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που επίσης υποδύεται τον ανερχόμενο ηγετικό παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας φέρεται να είπε πως «είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές».

«Ψυχραιμία, είναι μια απλή ρύθμιση»

Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Τάκης Θεοδωρικάκος θεωρεί αχρείαστο τον επικοινωνιακό σαματά που έχει προκληθεί στη δημόσια ζωή του τόπου γύρω από το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης στον Σκάι ερωτηθείς για το θέμα απάντησε: «Συζήτησα με αρμόδιους φορείς για την τεκνοθεσία, όπως είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ήδη υπάρχει νόμιμη τεκνοθεσία μονογονέων, όπου αφαλώς υπάρχει και αριθμός ομοφυλόφιλων. Είναι ελεύθερο δικαίωμα η σεξουαλική συμπεριφορά. Το δικό μου πρότυπο είναι η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Μεγάλωσα με άπειρη αγάπη από τον πατέρα και τη μητέρα μου και τη δίνω με τη γυναίκα μου στα παιδιά μου. Πρέπει να ηρεμήσει και να αποδραματοποιηθεί η συζήτηση. Ρυθμίζεται μια πραγματικότητα και τίποτα άλλο. Όλη η ΝΔ πιστεύει στην οικογένεια και τις μεταρρυθμίσεις. Είναι μια απλή ρύθμιση που πρέπει να αποδραματοποιηθεί», προσέθεσε δηλώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό θα τη στηρίξει.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»