Είχε προηγηθεί εντατική προετοιμασία από το οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού και τον επιχειρηματία Βασίλη Φουρλή, που διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, πριν φτάσουμε χθες στο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης που θα υλοποιήσει ο Όμιλος Inter IKEA στον Ασπρόπυργο για τη δημιουργία κέντρου διανομής προϊόντων στη χώρα μας.

Ενός logistic center προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ, έκτασης 50.000 τετραγωνικών μέτρων και με 100 εργαζόμενους, το οποίο θα καλύψει τα καταστήματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο και αργότερα την Αίγυπτο, με προϊόντα που θα εφοδιάζεται μέσω και του λιμανιού του Πειραιά για να εξυπηρετεί τις αγορές της Ανατολικής Μεσογείου. Τέτοιες επενδύσεις είναι που αναβαθμίζουν τον οικονομικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Η Γερμανία σε ύφεση

Δεν ξέρω αν είδατε τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά η Γερμανία πρωτίστως που πέρασε σε ύφεση 0,3% και η Γαλλία δευτερευόντως, που τη γλίτωσε παρά τρίχα, κρατούν «αλυσοδεμένη» την ευρωπαϊκή οικονομία. Ποιος να το φανταζόταν ότι η Γερμανία θα έχανε τον ρόλο της ατμομηχανής αφότου τα έσπασε ενεργειακά με τους Ρώσους και θα μετεξελισσόταν σε βαρίδι.

Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ

Πρωτοφανές το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας, του πρώτου που φέρει τη σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας. Πλέον ο ΟΔΔΗΧ έχει αρχίσει να καταστρώνει το επόμενο βήμα, που είναι η έκδοση «πράσινου» ομολόγου έως του ποσού του 1 δισ. ευρώ, μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου με τα επενδυτικά έργα για τα οποία θα αναζητηθεί χρηματοδότηση.

Τα γραφεία της ΤΕΡΝΑ

Την άνοιξη του 2026 θα έχει ολοκληρώσει η ΤΕΡΝΑ ΑΕ το νέο συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι που κατασκευάζει έναντι 96.500.000 ευρώ για λογαριασμό της εταιρείας The Grid ΑΕ της Noval Property. Τα συνεργεία της θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν ήδη πιάσει δουλειά ώστε να παραδώσουν τα γραφεία στους μισθωτές για τις εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης και εγκατάστασης πολύ νωρίτερα.

Το σχέδιο Στάσση

Ένας ένας εγχώριοι και ξένοι αναλυτές ανακαλύπτουν την κρυμμένη αξία που έχει δώσει ο CEO της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, στην επιχείρηση με το σύνθετο επιχειρηματικό σχέδιο. Χθες προστέθηκε στην ομάδα των «ταύρων» για την εταιρεία και η Optima Bank, η οποία αύξησε τις εκτιμήσεις της για τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ κατά 50%, δίνοντας τιμή-στόχο τα 17,4 ευρώ ή περίπου 45% υψηλότερα από τις σημερινές τιμές. Αναμένει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026, με τα καθαρά κέρδη να διπλασιάζονται φέτος στα 410.800.000 ευρώ και να φτάνουν στα 780.000.000 ευρώ το 2026!

Το ανέκδοτο

Αυτό με τον διαφορετικό ΦΠΑ στα αναψυκτικά και ροφήματα, που τα πληρώνεις με 13% αν τα πίνεις όρθιος ή σε πάγκο και με 24% αν κάθεσαι σε κατάστημα με τραπεζάκια και… τουαλέτα, έχει γίνει λίγο ανέκδοτο. Γιατί τα κάνουμε τόσο σύνθετα τα πράγματα ώστε να χρειάζονται δύο και τρεις διευκρινιστικές εγκύκλιοι και ερμηνείες φοροτεχνικών για να βγάλουμε άκρη;

Ο... ντετέκτιβ