Κινητικότητα αρχίζει να επικρατεί στα κόµµατα της αντιπολίτευσης αναφορικά µε το θέµα των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές, δεδοµένου ότι η µάχη είναι κοµβική για το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «Νέα Αριστερά».

Πιο εύκολα είναι τα πράγµατα για το ΚΚΕ, καθώς ο Περισσός είναι πολύ ευχαριστηµένος από τους δύο ευρωβουλευτές του και θα ανανεώσει τη θητεία στους Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Αλαβάνο.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τοποθετήσει τον πήχη στο 16%, που σηµαίνει ότι φιλοδοξεί να εκλέξει από τρεις έως τέσσερις ευρωβουλευτές. Το µοναδικό όνοµα που αυτή την ώρα έχει κλειδώσει είναι του γραµµατέα του κόµµατος Ανδρέα Σπυρόπουλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εντέλει θα συµπεριληφθεί στη λίστα του κόµµατος ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, παρότι η σχέση του µε τον κ. Ανδρουλάκη είναι στο ναδίρ. Στην περίπτωση αυτή, δύσκολα θα είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο ο εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου Κωστής Κατσανέβας. Ερώτηµα αποτελεί η περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονοµικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, χωρίς όµως να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στον ευρωλίστα της Χαριλάου Τρικούπη θα µετέχουν, επίσης, ο πρώην διοικητής του ΟΑΕ∆ Ηλίας Κικίλιας, ο γνωστός δηµοσιογράφος Βασίλης Σκουντής και ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Κατά τα λοιπά, πιο ηχηρό όνοµα από όσα συζητούνται είναι του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εντός των προσεχών ηµερών θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναµένεται να εκλέξει δύο έως τρεις ευρωβουλευτές, σε κάθε περίπτωση, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά. Το ίδιο ισχύει για τον ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα, τον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουµπλή, τον µπασκετµπολίστα Νίκο Παππά και την επικεφαλής των think tanks του κόµµατος, ∆ιάνα Βουτυράκου, ενώ ακούγονται και τα ονόµατα των Γιάννη Ραγκούση, Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στη «Νέα Αριστερά» εντός των ηµερών θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει το ζήτηµα της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου. Από τους εν ενεργεία βουλευτές δεν θα είναι κάποιος υποψήφιος. Εντόνως ακούγεται το όνοµα του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη, του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, ενώ υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ερώτηµα αν θα υπάρξει συνεργασία µε τον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος ετοιµάζει το δικό του πράσινο κόµµα.

Τη µάχη της επιβίωσης θα δώσει και το ΜέΡΑ25, µε υποψήφιο τον γραµµατέα του κόµµατος, Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ είναι πιθανό στο ευρωψηφοδέλτιο να βρίσκονται πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Χουντής, ο ∆ηµήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Ησυχος.

*Δημοσιεύθηκε στο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»