Εβδομάδα-φωτιά ξεκινά από σήμερα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Δεν ξέρω αν θα «καεί το πελεκούδι» στο ταμπλό μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε η Wall Street το βράδυ της Παρασκευής, αλλά κάτι μου λέει ότι όσοι έχουν παίξει «short» την αγορά έχουν κάθε λόγο να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, γιατί πιθανόν το σενάριο της κορύφωσης στις 1.354 μονάδες θα αποδειχθεί παγίδα.

Επειδή μαντικές δυνατότητες η στήλη δεν έχει για το αν το χρηματιστήριο «θα ανέβει ή θα πέσει ή θα μείνει σταθερό…», θα αρκεστεί στην καταγραφή των ειδικού βάρους εξελίξεων.

Αρχής γενομένης από αύριο, ο Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει στο Λονδίνο τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ με επίκεντρο τις ΑΠΕ, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει στη ΝΑ Ευρώπη και τη μεταμόρφωσή της σε ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών ενέργειας. Το επενδυτικό σχέδιο των 10 δισ. ευρώ, η υπέρβαση του πήχυ των 1,5 δισ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη και η εκ νέου διανομή μερισμάτων τραβούν οριστικά διαχωριστική γραμμή με το κακό παρελθόν της περασμένης δεκαετίας. Αν πάνε όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η τρέχουσα τιμή της μετοχής σε λίγο καιρό θα μοιάζει με μακρινή ανάμνηση, όπως σήμερα μοιάζει το 1 ευρώ του 2018 με τα 12 ευρώ του 2024.

Το μεγάλο επενδυτικό γεγονός ακολουθεί δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, στο roadshow της JP Morgan, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός. Συνολικά 24 ελληνικές εταιρείες θα βρεθούν εκεί για συναντήσεις με μερικά από τα ισχυρότερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως. Ανάμεσά τους ο «αφρός» των εισηγμένων: Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Intrakat, Ελλάκτωρ, Helleniq Energy, Lamda Development κ.ά.

Στην εκδήλωση, εκτός από την πολυαναμενόμενη συνομιλία μεταξύ Μητσοτάκη και Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan, θα διεξαχθούν δύο πάνελ, εκ των οποίων στο ένα θα συμμετέχουν οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών και στο δεύτερο οι Γ. Περιστέρης, Ευ. Μυτιληναίος και Αλ. Εξάρχου. Τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές, υποδομές, παραχωρήσεις στην πρώτη γραμμή…

Η Πέμπτη θα είναι αφιερωμένη στις κατασκευές. Γιατί την ώρα που οι επικεφαλής των μεγάλων ομίλων του κλάδου θα μιλάνε στο πολυπληθές κοινό των Αμερικανών επενδυτών, στην Αθήνα θα ανοίγουν οι προσφορές για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ. Τεράστιο πρότζεκτ με γκρίνιες και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη μεταξύ των διεκδικητών, αλλά ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν τα έργα.

Την ίδια ημέρα θα ανοίξει τα χαρτιά της η Mytilineos για τα αποτελέσματα χρήσης του 2023, με την εταιρεία να οδεύει για λειτουργικά κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ και τους αναλυτές να βλέπουν την τιμή προς τα 46-48 ευρώ.

 

Ο... ντετέκτιβ