Στο τρίπτυχο καθαρή παραγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα και πελατοκεντρική φιλοσοφία είναι βασισμένο το business plan της ΔΕΗ, το οποίο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο σε εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας. Η ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, επιχειρεί να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και σημαντικός παίκτης στη «Γηραιά Ήπειρο». Ένας «πράσινος» όμιλος, που το 2030 θα έχει EBITDA €3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Τα αποτελέσματα του μετασχηματισμού της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια αποτυπώνονται καλύτερα στο γεγονός ότι ο στόχος που είχε τεθεί από τη Διοίκηση για EBITDA €1,5 δισ. επιτεύχθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, καθώς και στην πορεία της τιμής της μετοχής, η οποία μόνο τον τελευταίο χρόνο έχει ανέβει κατά 74%, όταν την ίδια περίοδο ο δείκτης των 600 ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφελείας έχει ανέβει μόλις 3%. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2019 ήταν κάτω από τα 3 ευρώ, ενώ σήμερα κινείται πάνω από τα 12 ευρώ.

Η ΔΕΗ σήμερα: Ένας Όμιλος με σταθερές βάσεις

Ο Όμιλος ΔΕΗ σήμερα είναι μια αναγεννημένη εταιρεία. Το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται σε 10,7 GW, εκ των οποίων το 43% είναι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας φτάνει τις περίπου 20,6 TWh. Στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση σε Ελλάδα και Ρουμανία ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ.

Ο Όμιλος ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας περίπου 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35 TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το 2023 το επαναλαμβανόμενο EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ σε επίπεδο pro forma ανήλθε σε €1,5 δισ., ενώ ο Όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους €2,8 δισ.


Ο Όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023


Υγιής οικονομική ανάπτυξη

Η υγιής αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου ΔΕΗ αποτυπώνεται και στις οικονομικές προβλέψεις που αποτυπώνονται στο αναθεωρημένο business plan της εταιρείας για την τριετία 2024-2026.

Ο Όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 46% των επενδύσεων που προγραμματίζει ο Όμιλος για το 2026 θα αφορούν σε ΑΠΕ.

Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA €1,5 δισ. δύο χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, ο Όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του Ομίλου αναμένεται να φτάσει τα €2,3 δισ. το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα €1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA €3 δισ. περίπου. Έχοντας επιτύχει την εξυγίανση των οικονομικών της, η ΔΕΗ επαναφέρει από τη χρήση 2023 τη μερισματική της πολιτική, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%.

Πώς θα καταφέρει η ΔΕΗ να επιτύχει τους υψηλούς στόχους

Η στρατηγική του νέου Ομίλου ΔΕΗ έχει στον πυρήνα της ένα ολοκληρωμένο, ομιλικό μοντέλο γύρω από το οποίο αναπτύσσονται και συνεργάζονται οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής, δηλαδή η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η ανάπτυξη ενός πράσινου και ανθεκτικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και ο εκμοντερνισμός των δικτύων διανομής. Λειτουργώντας, πλέον, ως ένας Όμιλος σε περισσότερες από μία χώρες και με περισσότερα από ένα αντικείμενα, η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ αλλάζει προοπτική και συμπεριλαμβάνει το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο. 

Έτσι, ο στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στη Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο Όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1G W εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

Παράλληλα, αναπτύσσεται νέα δυναμική, με δυνατότητα να δημιουργήσει αξία από τον ενεργειακό διάδρομο στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επέκταση στη Ρουμανία, καθώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων διασπορά του κινδύνου, εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας, π.χ. σε συστήματα, άδειες κ.λπ. Ο Όμιλος υπολογίζει το ύψος των συνεργειών σε περίπου €50 εκατ. ετησίως.

H πράσινη επανάσταση των ΑΠΕ

Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία θα είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW. Σε τρία χρόνια, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στη Βουλγαρία.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1 GW, από 10,7 GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 2,8 GW. Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωράει δυναμικά και μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Έτσι, το 2026 ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019.
Ως συνέπεια των παραπάνω επενδύσεων σε ΑΠΕ, η παραγωγή ενέργειας το 2026 θα γίνει πιο πράσινη, με το 54% της ενέργειας να έρχεται από ΑΠΕ.

Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων

Ο Όμιλος ΔΕΗ διευρύνει τις ευκαιρίες ανάπτυξης και σε νέες δραστηριότητες και ειδικότερα στις αγορές της ηλεκτροκίνησης και στα δίκτυα οπτικών ινών.
Στην ηλεκτροκίνηση, η ΔΕΗ blue αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο νέων υπηρεσιών, που σχεδιάζονται γύρω από τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, εστιάζοντας στη βιώσιμη κινητικότητα μέσω της ηλεκτροκίνησης. Στο τέλος του 2023, τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue ξεπέρασαν τα 2.000 πανελλαδικά. Το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ΔΕΗ blue μεγαλώνει συνεχώς, κάνοντας τον κόσμο της ηλεκτροκίνησης μέρος της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερων οδηγών, ενώ όλες οι φορτίσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ blue γίνονται με 100% πράσινη ενέργεια.

Παράλληλα, το 2023 η εφαρμογή ΔΕΗ blue εμπλουτίστηκε με ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, που κάνουν τη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος μια ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη εμπειρία για τους οδηγούς.

Στο business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η εταιρεία αναμένει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ετήσιο EBITDA €50 εκατ. το 2030, με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους €110 εκατ.

Όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατομμύριο χρήστες και έσοδα €120 εκατ. μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης

Σχολιάζοντας την παρουσίαση του business plan, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Ο νέος Όμιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος, για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων, ύψους €9 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον Όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο Όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην πράσινη μετάβαση. Δημιουργούμε τις πράσινες υποδομές και τα εργαλεία ώστε οι πελάτες μας να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του πράσινου ενεργειακού μέλλοντος και τις δυνατότητες που δημιουργεί η εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Χτίζουμε πάνω σε όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και την αναγέννηση της επιχείρησης. Μεγαλώνουμε με συνέπεια και οικονομική σύνεση, για να διασφαλίσουμε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ θα επιτελεί αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες όπου έχει παρουσία».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»