Η χώρα µας πέτυχε σηµαντική νίκη, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, µε το µακροχρόνιο αίτηµα διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων για την εξαίρεση των αµυντικών επενδύσεων από τον υπολογισµό του υπερβολικού ελλείµµατος να γίνεται πρώτη φορά αποδεκτό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συµφωνίας προβλέπεται ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δηµόσιου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και τη σταδιακή µείωση του δηµόσιου χρέους.

Πριν από τη συµφωνία για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονοµικής διακυβέρνησης, ακόµη µία επιτυχία ήλθε για τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο µε την ιστορική συµφωνία που επιτεύχθηκε µεταξύ του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα ικανοποιηµένη για την έκβαση των διαπραγµατεύσεων, καθώς το εν λόγω Σύµφωνο προβλέπει πρώτη φορά τη δηµιουργία υποχρεωτικού µηχανισµού αλληλεγγύης, την ώρα που η Ε.Ε. αναγνωρίζει πλέον την απειλή που συνιστά η εργαλειοποίηση της µετανάστευσης και αποκτά εργαλεία για την αντιµετώπιση των συνεπειών της.

Σειρά είχε η ανακήρυξη της Ελλάδας ως χώρας της χρονιάς για το 2023 από το περιοδικό «Economist», µε τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζοντας την κατάκτηση της κορυφής της κατάταξης για τις οικονοµίες του ανεπτυγµένου κόσµου, να κάνει λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού». Στις θετικές ειδήσεις του ∆εκεµβρίου για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας εντάσσεται επίσης η 3η έκθεση µεταµνηµονιακής εποπτείας για την Ελλάδα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απένειµε τα εύσηµα στη χώρα µας, καταλήγοντας στο συµπέρασµα ότι διατηρεί την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Παρά τις πολλές προκλήσεις, η ελληνική οικονοµική, δηµοσιονοµική και χρηµατοπιστωτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανθεκτική», αναφέρει συγκεκριµένα η έκθεση.

*Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών