«Bραχυκύκλωμα» επήλθε ανάμεσα στους υφυπουργούς του υπουργείου Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά και Χάρη Θεοχάρη, για μία διάταξη που αφορά τη μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης των κτιρίων. Η πρόταση για τη ρύθμιση αυτήν, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του powergame.gr, ήρθε από την ΑΑΔΕ, εγκρίθηκε από το γραφείο του Χάρη Θεοχάρη και το γραφείο του Θάνου Πετραλία και έφτασε στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την ενέταξε στο νομοσχέδιο. Όταν όμως την Τετάρτη το πρωί ο Θάνος Πετραλιάς είδε πρωτοσέλιδα εφημερίδων με αναφορές στη συγκεκριμένη ρύθμιση, πανικοβλήθηκε και άρχισε να τηλεφωνεί σε δημοσιογράφους για να «κατεβάσουν» το θέμα. Τους είπε ότι η διάταξη είναι λάθος γιατί έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και ότι θα αποσυρθεί.

Οι δημοσιογράφοι έμειναν πραγματικά εμβρόντητοι απ’ όσα άκουσαν και την ένταση του υφυπουργού. Εύλογα, λοιπόν, έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος τους είπε τα εκ διαμέτρου αντίθετα. Ήταν ενθουσιασμένος από την αποδοχή που είχε βρει η ρύθμιση στα μέσα ενημέρωσης και υπεραμυνόταν του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας που θα είχε. Όλο το πρωί της Τετάρτης κράτησε ο κύκλος αυτός των τηλεφωνημάτων και οι δημοσιογράφοι πολύ το διασκέδασαν.

Τώρα κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη της ρύθμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Tι αναφέρει η στήλη "Big Mouth"

Το «βραχυκύκλωμα» των Πετραλιά – Θεοχάρη για μια διάταξη…

– Σήμερα θα σας αφηγηθώ μια άλλη ιστορία αγαστής συνεργασίας μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Πρόκειται για το «βραχυκύκλωμα» των υφυπουργών του υπουργείου Οικονομικών, του Θάνου Πετραλιά και του Χάρη Θεοχάρη, για μία διάταξη που αφορά τη μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης των κτιρίων. Η πρόταση για τη ρύθμιση αυτήν, όπως μαθαίνω, ήρθε από την ΑΑΔΕ (Πιτσιλής), εγκρίθηκε από το γραφείο του Χάρη Θεοχάρη και το γραφείο του Θάνου Πετραλία και έφτασε στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος την ενέταξε στο νομοσχέδιο. Όταν όμως την Τετάρτη το πρωί ο υφυπουργός Πετραλιάς είδε πρωτοσέλιδα εφημερίδων με αναφορές στη συγκεκριμένη ρύθμιση, έπαθε σοκ. Δεν τον είχαν ενημερώσει οι συνεργάτες του για τη ρύθμιση; Δεν την είχε προσέξει ο ίδιος; Ό,τι και να είχε συμβεί, γεγονός είναι ότι ο Θάνος Πετραλιάς, πολιτικά άπειρος, πανικοβλήθηκε και άρχισε να τηλεφωνεί σε δημοσιογράφους για να «κατεβάσουν» το θέμα. Τους είπε ότι η διάταξη είναι λάθος γιατί έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και ότι θα αποσυρθεί. Οι δημοσιογράφοι έμειναν πραγματικά εμβρόντητοι απ’ όσα άκουσαν και την ένταση του υφυπουργού. Εύλογα, λοιπόν, έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στον αρμόδιο υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, για να δουν τι λέει αυτός. Και, ω, τι έκπληξη! Εκείνος τους είπε τα εκ διαμέτρου αντίθετα. Ήταν ενθουσιασμένος από την αποδοχή που είχε βρει η ρύθμιση στα μέσα ενημέρωσης και υπεραμυνόταν του περιεχομένου και της αποτελεσματικότητας που θα είχε. Όλο το πρωί της Τετάρτης κράτησε ο κύκλος αυτός των τηλεφωνημάτων και οι δημοσιογράφοι πολύ το διασκέδασαν.

…η απόφαση του υπουργού Κωστή

– Τώρα κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη της ρύθμισης. Ο υπουργός Χατζηδάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και παραπέμπει τις τελικές αποφάσεις για μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης. Θα τον συμβούλευα, πάντως, αν μου το επιτρέπει, να κάνει κάτι χωρίς χρονοτριβή με τα καμώματα των υφυπουργών του, γιατί στο τέλος αυτή η κωμωδία θα «σκάσει» επάνω του. Πάντως, με την ευκαιρία της αναφοράς στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σπεύδω να επαναλάβω ότι προσωπικά ο πρόεδρος Μητσοτάκης δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος από τους μέχρι και σήμερα χειρισμούς που έχει κάνει στο επίπεδο του φορολογικού νομοσχεδίου.