Πονοκέφαλος στην Κουµουνδούρου για τις εµφανίσεις στις λαϊφσταϊλίστικες εκποµπές

Λέω σήµερα το πρώτο κείµενο της στήλης να µην το αφιερώσω σε κάποιο «γαλάζιο» παρασκήνιο, αλλά στην επικοινωνιακή οµάδα του Στέφανου Κασσελάκη. Βλέπετε, µετά τη συνεννόηση που ζήτησε µετ’ επιτάσεως το γραφείο Τύπου της Κουµουνδούρου από τους βουλευτές για το θέµα των τηλεοπτικών εµφανίσεών τους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις (βλέπε Σπίρτζης), τώρα άρχισαν να συζητούν για το πώς θα πρέπει τα κοινοβουλευτικά και κοµµατικά στελέχη να διαχειρίζονται τις εµφανίσεις τους σε... λαϊφσταϊ λίστικες εκποµπές, οι οποίες, ως γνωστόν, ασχολούνται καθηµερινά µε τη δραστηριότητα του Στέφανου... Αυτά είναι άγχη...


Οι Οννεδίτες της Μαριέττας

Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες οµάδες στελεχών της Ν.∆., που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση µνήµης για τη Μαριέττα Γιαννάκου, ήταν η ηγετική οµάδα της άλλοτε κραταιάς ΟΝΝΕ∆ της διακυβέρνησης Καραµανλή, η παρουσία της οποίας στα πράγµατα της «γαλάζιας» Νεολαίας συνέπεσε µε την αντίστοιχη της εκλιπούσας πολιτικού στο υπουργείο Παιδείας, οπότε οι δύο πλευρές βρίσκονταν για καιρό σε ανοιχτή γραµµή.

Μάλιστα, η επαφή αυτή καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα και σε προσωπικό επίπεδο, αφού τα στελέχη της Οργάνωσης έδωσαν αγώνα σε όλα τα επίπεδα για τις πολυσυζητηµένες µεταρρυθµίσεις που επιχείρησε να περάσει η αείµνηστη πρώην υπουργός στην Παιδεία επί διακυβέρνησης Κ. Καραµανλή και οι οποίες προκάλεσαν µεγάλες αντιδράσεις εκείνη την εποχή, µε φόντο και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην κοινωνία.

Η παρέα αυτή, που συναντήθηκε και πάλι σύσσωµη το βράδυ της ∆ευτέρας, αποτελούνταν από τον δήµαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, και τότε επικεφαλής της ΟΝΝΕ∆, τον πρώην γραµµατέα της ∆ΑΠ ΑΕΙ ∆ηµήτρη Βολουδάκη, τον δικηγόρο Θανάση-∆ηµήτρη ∆ρούλια, τον εκ Χανίων ορµώµενο Μάνο Κασσελάκη, αλλά και τον νυν γενικό διευθυντή της Ν.∆., Γιάννη Σµυρλή, ο οποίος λόγω σηµερινής ιδιότητας δεν καθόταν στα ορεινά της αίθουσας µε τους προαναφερθέντες, αλλά στις πρώτες σειρές.

Μητσοτακική

Η βουλευτής της Ν.∆. στον ∆υτικό Τοµέα και πρώην υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα ήταν τελικά το πρόσωπο που επελέγη από Μαξίµου και Πειραιώς για τη διαδοχή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόµµατος.

Πέραν της αρχικής ούτως ή άλλως επιθυµίας της «γαλάζιας» ηγεσίας να βρεθεί ένα πρόσωπο θηλυκού γένους από την Κοινοβουλευτική Οµάδα (καθώς, αν επιλεγόταν κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, θα υπήρχαν µοιραίοι µετασχηµατισµοί), σηµαντικό ρόλο έπαιξε ότι η ίδια χαίρει κοινής αποδοχής, ενώ, όπως λένε οι έχοντες γνώση των σχετικών παρασκηνίων, γνωρίζει άριστα τη Ν.∆. σε όλα τα επίπεδα της κοµµατικής πυραµίδας, αφού υπήρξε στο παρελθόν εξέχον στέλεχος της ΟΝΝΕ∆.

Μάλιστα, η οικογένειά της ήταν πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη στιγµή που κατήλθε στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος βουλευτής της Β' Αθήνας. Πλέον, ο προκάτοχός της, Παύλος Μαρινάκης, επικεντρώνεται αποκλειστικά στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου, τα οποία οσονούπω αναµένεται να διευρυνθούν.


Οι ρουβίτσες του Κωστή

Μιας και πιάσαµε τα όσα συνέβησαν τη ∆ευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής, να αναφέρω κάτι που µου είπε ένα «γαλάζιο βαθύ λαρύγγι» και µου προκάλεσε, αν µη τι άλλο, έκπληξη. Οπως µε πληροφόρησε λοιπόν, κατά την έξοδο του Κωστή Χατζηδάκη από την αίθουσα, όπου πραγµατοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Μ. Γιαννάκου, τον περικύκλωσαν καµιά εικοσαριά κυρίες της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών (που είχε την πρωτοβουλία για την περίσταση και παραδοσιακά έπαιζε σηµαντικό ρόλο στα νεοδηµοκρατικά δρώµενα) και ζητούσαν να φωτογραφηθούν µαζί του, αλλά και να τραβήξουν βίντεο, όσες ήταν εξοικειωµένες µε την τεχνολογία. Το λέω αυτό για εκείνους που έχουν στο µυαλό τους τον υπουργό Οικονοµικών ως αυστηρό τεχνοκράτη και σχετικά απόµακρο σε τέτοιες καταστάσεις, αγνοώντας τη διαχρονική τριβή του µε το στελεχικό δυναµικό της Ν.∆., η οποία άλλωστε και του χαρίζει την πρωτιά στον Βόρειο Τοµέα. Βέβαια από αυτό το σηµείο µέχρι και να έχει τις δικές του... Ρουβίτσες και µάλιστα όχι του Γυµνασίου, του Λυκείου ή έστω του Πανεπιστηµίου, υπάρχει µια απόσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση µπράβο του.


Πλάκα κάνουν...

Μόνο ως ανέκδοτο θα µπορούσα να εκλάβω τις διαρροές ορισµένων «γαλάζιων» νυν και πρώην βουλευτών, που έµειναν είτε εκτός κυβερνητικού σχήµατος στην πρώτη περίπτωση είτε... εκτός γενικώς στη δεύτερη και προσπαθούν εναγωνίως να δώσουν στίγµα. Για παράδειγµα, άκουσα ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη, να µιλούν περί ενδιαφέροντός του για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆., αν τελικώς υιοθετηθεί το µοντέλο του σπασίµατος της επικράτειας σε αυτόνοµες εκλογικές περιφέρειες (µε τον ίδιο σε αυτό το σενάριο να ασχολείται µε το κοµµάτι που θα περιλαµβάνει τη ∆υτική Αττική).

Μόνο που οι εν λόγω κύκλοι λησµονούν ότι ο βουλευτής Αχαΐας, αν και κατείχε χρόνια ένα αν µη τι άλλο υπολογίσιµο χαρτοφυλάκιο, κατάφερε να τερµατίσει 2ος στην κούρσα του νοµού πίσω από την πολύ πιο νέα στην πολιτική Χριστίνα Αλεξοπούλου. Μια άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία έχει να κάνει µε την επιθυµία του επίσης πρώην υφυπουργού, αλλά πλέον και πρώην βουλευτή, Γ. Κουµουτσάκου, να συµµετάσχει ενεργά στη µάχη των ευρωεκλογών. Μόνο που εδώ δεν τα κατάφερε να τα βγάλει πέρα µε τη Ζ. Ράπτη, τον νεοεκλεγέντα Ν. Παπαθανάση και τον Θ. Ρουσόπουλο. Τι τον κάνει να πιστεύει πως θα µπορούσε να ανταγωνιστεί τον Μεϊµαράκη ή τον Κυµπουρόπουλο ή και κάποια φίρµα που θα µπει στην εξίσωση; Και µιλάµε ανεξαρτήτως του εκλογικού συστήµατος µε το οποίο τελικώς θα διεξαχθεί η αναµέτρηση του Ιουνίου...


Σε κατάσταση νευρικής κρίσης Παπασταύρου, Μαρινάκης και Βορίδης

Και τι δεν τράβηξαν αυτές τις µέρες οι τρεις δικηγόροι του Μεγάρου Μαξίµου, µε φόντο τις φορολογικές παρεµβάσεις που έχουν εξαγγελθεί για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Βλέπετε, δεν ήταν µόνο εκείνοι οι συνάδελφοί τους που έχουν το προνόµιο να συνοµιλούν µαζί τους και είτε ρωτούσαν για περαιτέρω πληροφορίες είτε τους πίεζαν στο πλαίσιο της κοινωνικής σχέσης τους για επιµέρους αλλαγές στο σχετικό κυβερνητικό πλάνο, αλλά το ίδιο έκαναν -όπως ήταν φυσικό- και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι, πέραν της πολιτικής τους ιδιότητας, υπηρετούν το δικηγορικό επάγγελµα.

Κι εδώ που τα λέµε, οι τελευταίοι µόνο λίγοι δεν είναι, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον µίνι πονοκέφαλο που είχαν αυτές τις µέρες οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκηςγια τους οποίους µιλάµε. Και όχι τίποτ’ άλλο, αλλά ο 35χρονος Πατρινός έγινε και πατέρας την εβδοµάδα που µας πέρασε και µαζί µε τα συγχαρητήρια για τον ερχοµό του γιου του (να του ευχηθούµε τα καλύτερα κι εµείς µε την ευκαιρία), δεχόταν και... αµείλικτα ερωτήµατα για το µέλλον του κλάδου. Οπως και να ’χει, η τριάδα παρέπεµπε στο οικονοµικό επιτελείο που έχει και το µαχαίρι και το καρπούζι στη συγκεκριµένη περίπτωση, αν και παρασκηνιακά θεωρώ δεδοµένο ότι ορισµένα λογικά επιχειρήµατα, που άκουσαν όλες αυτές τις µέρες, θα τα µετέφεραν εκεί που πρέπει. Αλλωστε, ειδικά ο Παπασταύρου έχει και την αρµοδιότητα του νοµοθετικού έργου στις πλάτες του...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής