Eντός του µήνα τοποθετούν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα σε Μαξίµου και Πειραιώς τις διαδικασίες για την αλλαγή σκυτάλης στη θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆., προκειµένου ο κατά κοινή οµολογία απολύτως επιτυχηµένος Παύλος Μαρινάκης να αφοσιωθεί αποκλειστικά στα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου (τα οποία προϊόντος του χρόνου δεν αποκλείεται να διευρυνθούν, όπως µαθαίνω).

Σύµφωνα δε µε τους ίδιους κύκλους, η επιστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη από την Κίνα ίσως σηµατοδοτήσει συγκεκριµένες εξελίξεις στο συγκεκριµένο µέτωπο, καθώς, όπως έχει γράψει η στήλη, τόσο οι επιτελείς της πρωθυπουργικής αυλής (και δη οι Παπασταύρου, Μπρατάκος και Μαρινάκης, που έχουν άµεση επαφή µε το ζήτηµα) όσο και ο γενικός διευθυντής της Ν.∆., Γ. Σµυρλής, έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τη σχετική λίστα.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για διάδοχοι του Παύλου Μαρινάκη στη ηγεσίας της Π.Ε της Νέας Δημοκρατίας

Η στήλη σάς είχε πληροφορήσει για την περίπτωση της Ζ. Ράπτη, η οποία πάντως φαίνεται να έχει περάσει πλέον σε δεύτερο πλάνο, αλλά και την αντίστοιχη της Ζ. Μακρή, µε φόντο την κοινή επιθυµία να δοθεί για πρώτη φορά στα χρονικά το σκήπτρο της γραµµατείας του κόµµατος σε µια κυρία. Με δεδοµένο ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται να δίνεται προτεραιότητα στην επιλογή ενός κοινοβουλευτικού στελέχους, είναι µοιραίο ότι θα εξεταστούν -πέραν της υφυπουργού Παιδείας- και άλλες περιπτώσεις κυβερνητικών παραγόντων, τύπου Γ. Κώτσηρα, Β. Σπανάκη ή Γ. Κεφαλογιάννη, που πληρούν και την προϋπόθεση της πολιτικής νιότης.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές ανισορροπίες που θα επέλθουν από αυτή τη διαδικασία πιθανότατα να αποτελέσουν ανυπέρβλητο εµπόδιο για τη µετακόµιση οποιουδήποτε προσώπου από την κυβέρνηση στον κοµµατικό µηχανισµό. Πολλώ δε µάλλον από την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι σε αυτή τη συγκυρία οι όποιες αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο είναι ξεκάθαρα εκτός ηµερήσιας διάταξης.

Σε ό,τι αφορά τον... πάγκο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, θα µπορούσαν να βρίσκονται στα υπ’ όψιν είτε κάποιοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς (στην κατεύθυνση να δοθεί µια ευκαιρία στα «γαλάζια» νιάτα, όπως συνέβη µε τον νυν κυβερνητικό εκπρόσωπο), όπως οι «µητσοτακικοί» Μ. Συρεγγέλα και Φ. Φόρτωµας, αλλά και ο Τ. Χατζηβασιλείου, αν τελικώς δεν προορίζεται για κάποια θέση στο κυβερνητικό σχήµα, είτε λίγο παλαιότεροι, όπως η λίστα των πρωτοεκλεγέντων του 2012. Την ίδια στιγµή, ιδιαιτέρως περιορισµένη είναι σε αυτή τη φάση η δεξαµενή των εξωκοινοβουλευτικών, καθώς κάποιες από τις περιπτώσεις που θα µπορούσαν να προκριθούν, όπως ο Τ. Γαϊτάνης ή ο Χρ. Μπουτσικάκης, δεν είναι µέλη της παρούσας Πολιτικής Επιτροπής. Στον αντίποδα, την ιδιότητα αυτή, όπως κι εκείνη του έµπειρου κοµµατικού, ακραιφνούς «µητσοτακικού», διατηρεί ο γραµµατέας Οργανωτικού, Στ. Κονταδάκης.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών