Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγράφοντας μεταξύ άλλων και τη μηδενική επιρροή του Στ. Κασσελάκη στην εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας, ήταν το καμπανάκι που υποχρέωσε το επιτελείο του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις και αλλαγές στην επικοινωνιακή στρατηγική του.

Συγκεκριμένα οι σύμβουλοί του, μεταξύ αυτών και κάποιοι παλαιάς κοπής δημοσιογράφοι, του συνέστησαν να κόψει τις πολλές αναφορές στην προσωπική του ζωή, να πάψει να προβάλλει τις χαρισματικές ικανότητες του συντρόφου του, Τάιλερ, στον τομέα της Υγείας, να μη λειτουργεί ως ομαδάρχης και εκδικητής της Ομπρέλας και να μη δώσει συνέχεια στην εσωκομματική ρήξη, προτάσσοντας τις διαγραφές σε μείζονος σημασίας υπόθεση για τη μετάβαση του κόμματος από τη ριζοσπαστική στη σύγχρονη Αριστερά.

Τώρα για τις διαγραφές των Στ. Τζουμάκα, Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη και Δ. Βίτσα, που έχει εισηγηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητά τρόπους για τη «βολική ματαίωσή τους». Δηλαδή να μη φτάσει η εξέτασή τους στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Να μην ολοκληρώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν συνεννόησης φυσικά μαζί του, την «προανακριτική εξέταση» των «κατηγορουμένων», ώστε όταν συνεδριάσει η ΚΕ του κόμματος να μην ασχοληθεί με την περίπτωσή τους.

Halloween στον ΣΥΡΙΖΑ

Ήθελα να ήξερα ποιος είχε την επιμέλεια της ομιλίας που εκφώνησε συλλαβιστά ο Στ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια σημεία, αν όχι όλα, ήταν ολόιδια αποσπάσματα από παλαιότερες ομιλίες του Α. Τσίπρα. Κανονική αντιγραφή της αποτυχημένης επιχειρηματολογίας που χρησιμοποιούσε στις προεκλογικές παρεμβάσεις του εντός και εκτός Βουλής ο «άχαστος» παραθεριστής του Σουνίου.

Καμία πρωτοτυπία, ελλειμματική σε επίπεδο έμπνευσης, λέξεις και σχόλια πανομοιότυπα με αυτά του Τσίπρα. Με τη διαφορά πως ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε κάθε δύο λεπτά να εισπράττει και ένα θερμό χειροκρότημα από τους βουλευτές του κόμματος. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το ζόρι χειροκροτήθηκε μία φορά στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Επίσης τον Κασσελάκη οι μεν υποστηρικτές του τον παρακολουθούσαν όπως οι γονείς τα παιδιά τους στις εθνικές σχολικές εορτές, με το άγχος να πουν καλά το ποίημά τους, οι δε εσωκομματικοί αντίπαλοί του ανταλλάσσοντας ειρωνικές ματιές δικαίωσης, του τύπου «εμείς τα λέγαμε, τώρα καλά να πάθουμε». Πάντως η ομιλία του Στ. Κασσελάκη, που έχει γαλουχηθεί και στα νάματα της αμερικανικής κουλτούρας, πραγματοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού του Halloween, που μεταξύ άλλων συνδέεται με τη μεταμφίεση των ζωντανών σε τρομακτικά φαντάσματα για να μην τους εκδικηθούν οι νεκροί.

Βέβαια η εμφάνιση του Κασσελάκη ήταν «πιο Τσίπρας πεθαίνεις» και το φάντασμα του τέως αρχηγού, που δεν έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πλανιόταν πάνω από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής όπως οι κολοκύθες στο πάτερο.

Τους φταίνε τα ΜΜΕ

Ένα βαρετά προβλέψιμο κόλπο του Α. Τσίπρα, που επιστράτευσε ο Στ. Κασσελάκης για να αποσπάσει τη συμπάθεια των συντρόφων του ή να τύχει επιεικούς αντιμετώπισης από όσους τον θεωρούν «ακατάλληλο» για αρχηγό του κόμματος, ήταν η συκοφαντική «δαιμονοποίηση» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, αφού τα απαξίωσε με το να τα παρουσιάζει ως ενεργούμενα της ΝΔ, στη συνέχεια προσπάθησε να πείσει τους συντρόφους του πως αυτά τα «κακά» ΜΜΕ επιδιώκουν να προκαλέσουν «τεχνητά ρήγματα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και η αλήθεια υφίσταται βάναυση διαστρέβλωση. Το ξεκατίνιασμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γέννημα της φαντασίας των δημοσιογράφων αλλά ένα υπαρκτό πρόβλημα, που ο Κασσελάκης προσπαθεί να το αποδώσει εκεί που τον συμφέρει, δηλαδή στα ΜΜΕ, με την ελπίδα ότι θα βγει από το κάδρο της κρίσης που έχει προκληθεί εξαιτίας του στο κόμμα.

Συγγενικές αποχωρήσεις

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα», λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται αυτή τη διδακτική ρήση δεν την είχε κατά νου η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου. Μέσα σε ένα μήνα «προδόθηκε» από δύο βουλευτές της, που τυγχάνει να έχουν και συγγένεια καθώς πρόκειται για μητέρα και γιο, τους οποίους συμπεριέλαβε σε εκλόγιμες θέσεις στην κάλπη της τελευταίας εθνικής αναμέτρησης ελπίζοντας πως θα της είναι πιστοί μέχρι τέλους απέναντι στο πρόσωπο της, δεδομένου πως στην ίδια οφείλεται η είσοδος της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή.

Έλα, όμως, που δεν υπολόγισε σωστά και τώρα τρέχει και δεν φτάνει, γιατί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλάζοντας τη σύνθεση των ψηφοδελτίων έδωσε την ευκαιρία να εκλεγούν στην Περιφέρεια της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης, ο Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα Α. Παπαϊωάννου, αντίστοιχα, που τώρα την «αποχαιρετούν» αποδυναμώνοντας την κοινοβουλευτική της παρουσία, καθώς δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους. Και ποιος ξέρει; Ίσως ο λόγος που δεν το κάνουν είναι επειδή μπορεί ως «ανεξάρτητοι» πλέον να πάνε και να βάλουν πλάτη, ώστε να σχηματιστεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα και να συνεργαστούν με όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπό την καθοδήγηση του Ευ. Τσακαλώτου εγκαταλείψουν τον Στ. Κασσελάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή