Πλήρως ικανοποιηµένος είναι ο Μητσοτάκης (αλλά και ο αρµόδιος για τον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, Ακης Σκέρτσος) από το κοµµάτι της κυβερνητικής επικοινωνίας. Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόµενα επισηµαίνουν ότι σηµαντικό στοιχείο σε αυτή την ευχάριστη για το Μαξίµου πραγµατικότητα, εν µέσω όσων έχουν συµβεί εντός κι εκτός Ελλάδας όλους αυτούς τους µήνες, είναι η αγαστή συνεργασία που έχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης µε τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου, ∆. Τσιόδρα.

Το δίδυμο

Σαφείς εντολές στα στελέχη του υπουργικού συµβουλίου, αλλά και της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, να µη σχολιάζουν -και δη ειρωνικά- τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίµου διά των αρµοδίων για τη σχετική επικοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι, ακόµη και οι πλέον έµπειροι, αποφεύγουν συστηµατικά να αναφέρονται στα τεκταινόµενα στην αξιωµατική αντιπολίτευση, µε µοναδικές εξαιρέσεις βεβαίως εκείνους που έχουν το... ακαταλόγιστο σε αυτές τις περιπτώσεις (µε την καλή, βεβαίως, έννοια) και καταφέρνουν να αφήνουν πάντα ένα ιδιαίτερο στίγµα. Ο λόγος φυσικά για το γνωστό δίδυµο Βορίδης - Αδωνις. ∆ιαφωνεί κανείς;

Οι πρώην

Ποικίλες και ενδιαφέρουσες είναι οι σκέψεις του γενικού διευθυντή της Ν.∆., Γιάννη Σµυρλή, και των υπόλοιπων επιτελών της Πειραιώς σχετικά µε την εµπλοκή των πρώην προέδρων του κυβερνώντος κόµµατος στις εκδηλώσεις για τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το σενάριο πραγµατοποίησης οµιλιών µε έντονο συµβολικό περιεχόµενο, ενώ προετοιµάζεται ήδη ένα πλάνο συνεργειών µε τα ιδρύµατα που φέρουν τα επώνυµα των άλλοτε «γαλάζιων» πρωθυπουργών, προκειµένου να δηµιουργηθούν όσο το δυνατόν πιο ισχυροί συνειρµοί για την ιστορική ενότητα της παράταξης µέσα στον χρόνο.

Περί νέου γραμματέα

Ολο και περισσότερες πιθανότητες κερδίζει, σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες της στήλης, το σενάριο ο αντικαταστάτης του Παύλου Μαρινάκη στο πόστο του γραµµατέα της να προέρχεται από τους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κυβερνώντος κόµµατος. Βλέπετε, µε τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι θα εξυπηρετηθούν ακόµη πιο αποτελεσµατικά οι εσωκοµµατικές ισορροπίες, ενώ φαίνεται να κερδίζει πόντους και η ολική επαναφορά του θεσµού του αναπληρωτή γραµµατέα. Μοναδική ένσταση σε αυτό το πλάνο είναι η εκ προοιµίου ταύτιση της ιδιότητας του γραµµατέα µε αυτή του βουλευτή, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται σε επίπεδο επαρκούς ενασχόλησης του προσώπου που θα επωµιστεί µε την κοµµατική καθηµερινότητα, ή και µε την άρτια προετοιµασία των επόµενων εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν (έστω κι αν µεσολαβήσει νέα αλλαγής σκυτάλης εκείνο το διάστηµα, για λόγους εσωκοµµατικής τάξης)...

Το στιλ της Ντόρας

Την είπε ευγενικά και µε το γνωστό της στιλ η Ντόρα Μπακογιάννη στον Ζόραν Ζάεφ, στο συνέδριο του Economist. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατά την τοποθέτησή της δήλωσε ότι στη διάρκεια της θητείας της, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας το 2008, είχε εναντιωθεί στην προοπτική ένταξης της τότε ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, διότι ακόµη και η ίδια είχε κάποια αναπάντητα ερωτήµατα. Το θέµα είναι ότι η έµπειρη πολιτικός έκανε µε νόηµα λόγο για ερωτήµατα που υφίστανται και σήµερα, ακόµη και µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών. Ετσι, για να µην ξεχνιόµαστε ότι η «Ψηλή» ήταν πάντα υπέρ των λύσεων και της γεφύρωσης των διαφορών, αλλά κυρίως υπέρ της λογικής... Ιδιαιτέρως στα εθνικά θέµατα.

Οι σκέψεις της Βούλας

Η Βούλα Πατουλίδου είναι µία από τις περιπτώσεις που ακούγονται έντονα για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας στην Περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Αλλωστε, σε κάθε εκλογική µάχη, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση µέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή, το όνοµα της Ολυµπιονίκη ήταν σε περίοπτη θέση στο τραπέζι της «γαλάζιας» ηγετικής οµάδας. Οπως λένε οι γνωρίζοντες και οι συνοµιλητές της, η προοπτική της Ευρωβουλής µόνο αδιάφορη δεν θα την άφηνε, ωστόσο η πιθανότητα θεσµικής αποµάκρυνσής της από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που σύµφωνα µε τους ίδιους κύκλους αποτελεί το µεγάλο µεράκι της και µια πιθανή µελλοντική φιλοδοξία της (για επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου αυτή τη φορά), ίσως αποτελέσει γι’ ακόµη µια κάλπη, µετά τις εθνικές εκλογές, ένα... εµπόδιο που δεν θα ήθελε να ξεπεράσει στην παρούσα χρονική στιγµή. Οσο για την εναλλακτική; Και πάλι θα παίξει µε µαθηµατική ακρίβεια ένας άλλος φίλος απ’ τα παλιά και από τα αυτοδιοικητικά µετερίζια: ο λατρεµένος για όλους µας Αγγελος Χαριστέας, επίσης προερχόµενος από την περιφέρεια.

Σαν τη Σοφία

Θηλυκή παρουσία, νεαρής ηλικίας, µε ισχυρό στίγµα στα εσωκοµµατικά δρώµενα και µε όρεξη για δουλειά, µαθαίνω ότι έρχεται να προστεθεί στην επικοινωνιακή οµάδα της Πειραιώς, συνδράµοντας τον εκπρόσωπο της Νέας ∆ηµοκρατίας, Νίκο Ρωµανό, και τα στελέχη του «γαλάζιου» Γραφείου Τύπου. Εκείνοι που ξέρουν τι παίζει, παραπέµπουν στο µοντέλο Κυρανάκης - Ζαχαράκη, στα χρόνια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης...

Η Γκάγκα, η Αγαπηδάκη και η κοινή τους μοίρα

Κάποια κατάρα υπάρχει στον κυβερνητικό σχεδιασµό µε τις δύο κυρίες που κλήθηκαν να αναλάβουν τον ρόλο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας πριν και µετά τις εθνικές εκλογές. Βλέπετε, τόσο η Μίνα Γκάγκα όσο και η Ειρήνη Αγαπηδάκη (φωτ..) προκάλεσαν µια σειρά έντονων αντιδράσεων, ακόµη και στους κόλπους των «γαλάζιων» γιατρών, µε τα εµβληµατικά νοµοθετήµατα που προώθησαν. Η µεν πρώτη, θυµάστε, είχε αναλάβει εργολαβικά τις παρεµβάσεις για την παροχή του δικαιώµατος στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και υπηρεσίες ιατρείου εκτός βάρδιας, προκειµένου να ενισχύσουν το εισόδηµά τους. Τελικώς, το νοµοσχέδιο προκάλεσε αναταραχή τόσο στους ιδιώτες γιατρούς, που θεώρησαν ότι µε τον τρόπο αυτό θίγονται οι διαχρονικές επενδύσεις που έχουν κάνει στους χώρους φιλοξενίας των ασθενών τους, όσο και στις τάξεις των ίδιων των στελεχών του συστήµατος, οι οποίοι διαµαρτύρονταν ότι η αµοιβή που προβλεπόταν κάθε άλλο παρά άξιζε τον θόρυβο. Τώρα, µε τη σειρά της, η Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα για το θέµα του προσωπικού γιατρού, δεχόµενη πανταχόθεν πυρά. Είναι αλήθεια ότι, ανεξαρτήτως της ουσίας των διατάξεων, κάθε µεταρρύθµιση συναντά δυσκολίες, ακόµη και από θετικά διακείµενες προς την κυβερνώσα παράταξη πλευρές. Για τον λόγο αυτό, όπως συνέβη στο παρελθόν µε τον Θάνο Πλεύρη και την περίπτωση της Μίνας Γκάγκα, έτσι και τώρα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στηρίζει αναφανδόν τη συνεργάτιδά του. Βλέπετε, όπως και να ’χει τέτοιου είδους καταστάσεις αγγίζουν στον απόλυτο βαθµό τους επικεφαλής του χαρτοφυλακίου, έστω κι αν οι δύο κυρίες πήραν στην πλάτη τους όλο το παιχνίδι (και το ουσιαστικό και το επικοινωνιακό) των δύο αυτών µετώπων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής