Μια από τις συνήθεις συζητήσεις διακοπών σε πολιτικοµιντιακές παρέες αφορά νέα κόµµατα που µπορεί να πάρουν µέρος στις προσεχείς ευρωεκλογές. Βέβαιο θεωρείται ότι υπάρχει κινητικότητα στα δεξιά της Ν.∆. όσο και στον χώρο του Κέντρου.

Η στήλη έκανε ρεπορτάζ και µπορεί µε ασφάλεια να µεταφέρει τα εξής: Ο Γιώργος Καρατζαφέρης  δέχεται εισηγήσεις να συγκροτήσει δικό του ευρωψηφοδέλτιο, ενώ στις τελευταίες εθνικές εκλογές στήριξε Μητσοτάκη. Κατά γενική οµολογία, είναι ο µόνος που διατηρεί κάποια επιρροή ενώ είναι εκτός Βουλής.

Ο Πάνος Καµµένος δέχεται τακτικά ερωτήσεις αν θα επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, αλλά δεν δίνει καταφατική απάντηση, αποφεύγοντας όµως και τις θορυβώδεις διαψεύσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ενθαρρύνεται από πολλούς να «ζωντανέψει» το Ποτάµι, αλλά η απάντησή του είναι σταθερά αρνητική.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα µπορούσε να µετάσχει σε νέο σχήµα µε µεταρρυθµιστικό προφίλ, αλλά δεν παίρνει µέρος, προς το παρόν, σε κάποια σχετική προετοιµασία.

Μη θεωρήσετε, όµως, ότι οι συζητήσεις εξαντλούνται εκεί. Αρκετοί ευρωβουλευτές που γνωρίζουν επίσης ότι µε λίστα δεν θα είναι υποψήφιοι αναζητούν «εναλλακτικές» λύσεις. Υπάρχουν και άλλοι που κινούνται στο παρασκήνιο, προσπαθώντας να πείσουν πολιτικά στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς να φτιάξουν κόµµα που θα καλύψει το κενό ισχυρής εκπροσώπησης που θεωρούν ότι υπάρχει σε αυτόν τον χώρο.

Η κεντρική ιδέα όσων προσβλέπουν στο «νέο» είναι ότι η φθορά της κυβέρνησης κάπου πρέπει να διοχετευθεί προκειµένου να αποφευχθεί ενίσχυση των άκρων.

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 26/8