Υπέρ της προοπτικής μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος να ανοίξει ο δρόμος για διακρατικές συμφωνίες για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα τοποθετείται με άρθρο της στην ιστοσελίδα iefimerida.gr η Άννα Διαμαντοπούλου.

Απαντώντας εμμέσως στην αναφορά Μητσοτάκη για υπαναχώρηση Παπανδρέου στο θέμα, σημείωσε ότι τη δεκαετία του 2000 η συζήτηση αυτή ήταν καθαρά πολιτική: «Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ήταν από διστακτική έως αρνητική με τον φόβο εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Η προτεινόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση για το άρθρο 16 πήρε χαρακτηριστικά σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων.

Η συχνά επαναλαμβανόμενη αναφορά ότι ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου, δείλιασε ή έκανε πίσω δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την εξαίρεση βουλευτών που μετριόμασταν στα δάκτυλα ενός χεριού, ήταν αποφασισμένη να μη στηρίξει την πρόταση του προέδρου της. Ήταν προφανές ότι αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλη κρίση χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Δογματισμοί

Η πρώην υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι πέρασαν πολλά χρόνια «και άγονες προσπάθειες λόγω δογματισμών και πολιτικών σκοπιμοτήτων ώστε να κατανοήσει το πολιτικό σύστημα το μέλλον που έρχεται και που δεν περιμένει κανέναν. Η ουσία της πολιτικής είναι να δρας υπέρ του εθνικού συμφέροντος σήμερα, αλλά κυρίως να προβλέπεις και να προετοιμάζεις το αύριο».

Στο άρθρο της η Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει επίσης ότι το 2018 ο Ιωάννης Σαρμάς ως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε ένα πολυσέλιδο κείμενο για αυτό ακριβώς το θέμα, εξηγούσε πως ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ κατοχυρώνει, στο άρθρο 14 παρ. 3, την ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλες τις χώρες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πανεπιστήμια. Αντίστοιχα οι διακρατικές συμφωνίες στο άρθρο 28 δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει ίδρυση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να εγκατασταθούν σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ