Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα μιας μακράς προεκλογικής εσωκομματικής περιόδου, που θα κρατήσει από επτά έως δέκα μήνες. Και τούτο γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για την εκλογή αρχηγού, που προβλέπεται να είναι είτε τον Νοέμβριο του 2021 είτε τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η αποστροφή της Φώφης στο Forum των Δελφών «ναι, θα είμαι εδώ», όταν ρωτήθηκε για το αν θα είναι υποψήφια, έκλεισε κάθε σενάριο ή και φήμη που κυκλοφορούσε ότι σκεφτόταν να μη διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία και να παραδώσει τη σκυτάλη σε ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς. Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει το δικό της στίγμα, σημείωσε ότι «και θα είμαι εδώ γιατί έχω αφήγημα για τη χώρα. Eχω αφήγημα για προοδευτική διακυβέρνηση». Κατά συνέπεια, οι κινήσεις που θα κάνει από εδώ και στο εξής είναι προφανές ότι θα γίνονται και με το βλέμμα στη διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών. Ιδίως με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η στήριξη του οποίου θεωρείται η πλέον κομβική για την κυρία Γεννηματά και βασική προϋπόθεση για να έχει πιθανότητες να ανανεώσει τη θητεία της.

Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απολύτως συνειδητά έχει επιλέξει να απέχει από την εσωκομματική κουζίνα
Δεδομένου, λοιπόν, ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανακοινώσει εδώ και αρκετούς μήνες την υποψηφιότητά του, τα φώτα στρέφονται πλέον στην πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να συμπληρωθεί η τριάδα των βασικών διεκδικητών της ηγεσίας. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απολύτως συνειδητά έχει επιλέξει να απέχει από την εσωκομματική «κουζίνα» και τις συζητήσεις για τις υποψηφιότητες. Εκτιμά, δε, ότι κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση ενοχλεί τον κόσμο, κυρίως λόγω της πανδημίας. Για αυτό και, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν βιάζεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του, πολλώ δε μάλλον να εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με την κυρία Γεννηματά και τον κ. Λοβέρδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να ανακοινώνει τις επαφές του, είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιασκέψεις, συνομιλεί με πάρα πολλά στελέχη από όλη την Ελλάδα, με έμφαση στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Μάλιστα, σημαντική δουλειά στο κομμάτι αυτό κάνει ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πολλά χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Παράλληλα, οι δύο στενότεροι συνεργάτες του, Στέφανος Ξεκαλάκης και Ανδρέας Σπυρόπουλος, έχουν ενεργοποιήσει πλήρως και τρέχουν τον μηχανισμό του κ. Ανδρουλάκη σε όλη την Ελλάδα. Κομβικό ρόλο έχει αναλάβει επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έχει τις επαφές με τους βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ισχυρές συμμαχίες με την Καϊλή

Στον αντίποδα της τακτικής Ανδρουλάκη κινείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε επίπεδο τόσο δημόσιων πρωτοβουλιών όσο και δηλώσεων για την πορεία του κόμματος και τον ρόλο της κυρίας Γεννηματά. Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι, όσο παρατείνεται η σημερινή κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής, τόσο θα δυσκολεύει η αντιστροφή του κλίματος, για αυτό και δηλώνει ότι δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι εκλογικές διαδικασίες. Στη βάση αυτή, προχωράει στη διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών, όπως αυτή που φαίνεται να έχει συνάψει με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, με την οποία από κοινού θα μιλήσουν σε εκδήλωση στις 24 Μαΐου.

Οι κινήσεις της Γεννηματά, το άνοιγμα στον Γ. Παπανδρέου, η ενεργοποίηση των μηχανισμών και οι επαφές των «μνηστήρων»
Το ενδιαφέρον είναι ότι ρόλο συντονιστή θα έχει ο Γιάννης Δατσέρης, από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν πάρα πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείτο μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη στην «Ωρα Αποφάσεων». Είναι σαφές, πάντως, ότι ο κ. Λοβέρδος έχει διττό στόχο. Αφενός, να εκφράσει το εκσυγχρονιστικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι μπορεί να απευθυνθεί περισσότερο από όλους τους συνυποψηφίους του στους πρώην ψηφοφόρους του πήγαν στη Ν.Δ. λόγω του κ. Μητσοτάκη. Αφετέρου, με τη θέση που εξέφρασε για επιστροφή στην επωνυμία ΠΑΣΟΚ, να προσεγγίσει και κοινά του κόμματος που έως τώρα τον βλέπουν με καχυποψία.