Πάνε χρόνια που η Ν.Δ. είχε να επιδείξει στη Θεσσαλονίκη τέτοια κινητοποίηση όπως αυτή που καταγράφεται το τελευταίο διάστηµα.

Οι ηµέρες θυµίζουν την προεκλογική περίοδο του 2004, όταν η Ν.∆. είχε φτάσει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 45%. Και σήµερα κάτι αντίστοιχο συµβαίνει. Οπως τότε µε τον Κ. Καραµανλή, έτσι και τώρα µε τον Κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός δεν αµφισβητείται. Αντίθετα, του αναγνωρίζεται η τεράστια συµβολή στο να είναι η Ν.∆. το µεγάλο φαβορί των εκλογών.

Με µια διαφορά: Σήµερα η απόσταση από τον δεύτερο είναι τεράστια. Τότε το ΠΑΣΟΚ υπολειπόταν της Ν.∆. κατά περίπου 5 µονάδες, ενώ τώρα η διαφορά έχει εκτοξευθεί στις 20 µονάδες. Παρ’ όλα αυτά, η Ν.∆. «τρέχει», µε στόχο να βελτιώσει τα ποσοστά της στη Θεσσαλονίκη, τόσο στην Α’ όσο και στη Β’, αλλά και να διατηρήσει την ευρεία κοινοβουλευτική υπεροχή που κατέκτησε τον Μάιο, εκλέγοντας µε την απλή αναλογική και στις δύο εκλογικές περιφέρειες συνολικά 13 βουλευτές.

Γιατί τώρα το σύστηµα µπορεί να είναι η ενισχυµένη αναλογική και να ισχύει το µπόνους των 50 εδρών, αλλά το ενδεχόµενο η επόµενη Βουλή να µην είναι πεντακοµµατική, αλλά εξακοµµατική ή ίσως και επτακοµµατική περικλείει κινδύνους για την κοινοβουλευτική δύναµη της Ν.∆. Μια δύναµη που µπορεί στον νοµό να µειωθεί κατά δύο έδρες: 1 στην Α’ και 1 στη Β’.

Περιοδείες

Η «Επιχείρηση Θεσσαλονίκη», λοιπόν, περιλαµβάνει καθηµερινές περιοδείες µικτών κλιµακίων από βουλευτές και κοµµατικά στελέχη, καθώς και επισκέψεις πρωτοκλασάτων πρώην υπουργών, που κάνουν στοχευµένες κινήσεις. Ετσι, η Ντ. Μπακογιάννη µίλησε στα δυτικά, και πιο συγκεκριµένα στον Εύοσµο, που αποτελεί µια παραδοσιακή έδρα της Ν.∆. και όπου τον Μάιο η Ελληνική Λύση (κυρίως), αλλά και η «Νίκη» είχαν υψηλά ποσοστά. Ακολούθησε ο Αδωνις Γεωργιάδης, που περιόδευσε στον Λαγκαδά και την Περαία, δύο περιοχές µε παρόµοια µε τον Εύοσµο εκλογικά χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν οι Κ. Κυρανάκης και Γ. Καραγιάννης.

Το «µασάζ» στους παλιούς βουλευτές και πολιτευτές ανέλαβε ο Γ. Μπρατάκος, ο οποίος έχει και την ευθύνη της προετοιµασίας για την τελική συγκέντρωση της ερχόµενης Τετάρτης, που θα γίνει στο λιµάνι, µε οµιλητή τον Κ. Μητσοτάκη. Ακόµα, στην τελική ευθεία των εκλογών, από τη Θεσσαλονίκη θα περάσουν ο Ν. Χαρδαλιάς και ο Κ. Πιερρακάκης, ο οποίος την Παρασκευή πριν από τις εκλογές θα περιοδεύσει στην Καλαµαριά.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Ιουνίου 2023.