«Κωδικός Βόρεια Ελλάδα» για τη Ν.Δ.

Μια από τις πρώτες ανοικτές εκδηλώσεις της Ν.∆. ενόψει των ευρωεκλογών έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στον Βορρά τα «γαλάζια» ποσοστά δεν είναι και τα πιο υψηλά, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, όπου, αν εξαιρέσουµε τις Σέρρες και τη Β’ Θεσσαλονίκης, που τα ποσοστά της Ν.∆. κινήθηκαν πάνω από το 40%, σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες τα νούµερα ήταν πεσµένα. «Χάι σκορ» στις Σέρρες µε 45,6% και υψηλό ποσοστό στη Β’ Θεσσαλονίκης (40,1%), αλλά από εκεί και πέρα limit down στην Κεντρική Μακεδονία. Στην Πέλλα 38,4%, στην Πιερία (κάποτε παραδοσιακό προπύργιο της Ν.∆.) 38,8%, στην Ηµαθία 39,2%, στη Χαλκιδική 39,5% και στο Κιλκίς 39,6%. Το πιο χαµηλό ποσοστό της Ν.∆. στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφηκε στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 35,3%.

∆εν είναι, όµως, µόνο τα εκλογικά αποτελέσµατα της Ν.∆. στην Κεντρική Μακεδονία που χτυπούν καµπανάκι ενόψει ευρωεκλογών. Σε όλες τις περιφέρειες της περιοχής τα εκλογικά ποσοστά των δεξιών κοµµάτων είναι ενισχυµένα. Στις Σέρρες η Ελληνική Λύση, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες» συγκέντρωσαν µαζί 17,1%, στη Χαλκιδική και την Α’ Θεσσαλονίκης 18,4%, στην Πέλλα, την Ηµαθία και τη Β’ Θεσσαλονίκης «έγλειψαν» το 20%, ενώ στην Πιερία συγκέντρωσαν συνολικά 21,9%, µε τη «Νίκη» να κάνει εδώ το καλύτερό της πανελλαδικό αποτέλεσµα, φτάνοντας το 9,3% Αντίθετα, και στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες της ∆υτικής Μακεδονίας τα εκλογικά ποσοστά των τριών «µικρών» (Ελληνική Λύση, «Νίκη», «Σπαρτιάτες») κινήθηκαν περίπου στο 15%, ενώ στα µονοεδρικά ήταν πιο χαµηλά (11,4%).

Ούτε στις µειονοτικές περιοχές τα τρία δεξιά κόµµατα πέτυχαν αξιοσηµείωτα ποσοστά (στην Ξάνθη 11,6% και στη Ροδόπη 10,1%), µε τη Ν.∆. να κινείται (παραδοσιακά) σε ποσοστά χαµηλότερα του πανελλαδικού της µέσου όρου: 30,3% στην Ξάνθη και 33,6% στη Ροδόπη. Προβληµατικός αποδείχτηκε ο Νοµός ∆ράµας, όπου το κυβερνών κόµµα συγκέντρωσε 39,4% και τα τρία δεξιά κόµµατα πάνω από 19%, ενώ κάπως καλύτερα ήταν τα αποτελέσµατα σε Καβάλα και Εβρο. Στη µεν Καβάλα η Ν.∆. έπιασε 42,7%, µε τους τρεις δεξιούς σχηµατισµούς να πετυχαίνουν το καθόλου ευκαταφρόνητο 16,3% και στον Εβρο η Ν.∆. πέτυχε το πολύ υψηλό 44,2%, όπως υψηλό ήταν και το συνολικό ποσοστό των τριών (17,8%). Με αυτά τα αποτελέσµατα και µε τα απόνερα του γάµου των οµοφύλων, είναι λογικό οι σχεδιασµοί που γίνονται στην Πειραιώς να προβλέπουν ειδικούς σχεδιασµούς, που θα µπορούσαν να έχουν τίτλο «Κωδικός Βόρεια Ελλάδα».

Θα έχουν και συνέχεια οι υποψηφιότητες των ευρωβουλευτών της Ν.∆. από τον Βορρά. Αναµένονται και άλλες µέχρι τους 42…


Δύσκολη αποστολή

Σε πρόσωπο-κλειδί εξελίσσεται ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Μάλιστα, η αποστολή που έχει είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω πιθανών εκλογικών διαρροών «γαλάζιων» ψηφοφόρων στη Θεσσαλονίκη. Το επόµενο διάστηµα αναµένεται να πραγµατοποιηθούν κοινές εκδηλώσεις µε στόχο τη συσπείρωση, µε την παρουσία και των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.∆., πολλοί από τους οποίους είναι από τη Βόρεια Ελλάδα.

Καλά ενηµερωµένος για τις κυβερνητικές προθέσεις σε ό,τι αφορά στο Παλατάκι στο Καραµπουρνάκι φαίνεται ότι είναι ο ∆ιαµαντής Γκολιδάκης. Γι’ αυτό και η δήλωση του «γαλάζιου» βουλευτή ότι λέει «ναι» στο να το αναλάβει η Βουλή. Εξάλλου, είναι και πρώτος βουλευτής σε σταυρούς στην Καλαµαριά. Οπότε…


Δύσκολη αποστολή

Σε πρόσωπο-κλειδί εξελίσσεται ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Μάλιστα, η αποστολή που έχει είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω πιθανών εκλογικών διαρροών «γαλάζιων» ψηφοφόρων στη Θεσσαλονίκη. Το επόµενο διάστηµα αναµένεται να πραγµατοποιηθούν κοινές εκδηλώσεις µε στόχο τη συσπείρωση, µε την παρουσία και των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.∆., πολλοί από τους οποίους είναι από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κώστας αντί Βούλας

Αλλαγή φρουράς τις επόµενες ηµέρες στη Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ύστερα από 10 χρόνια. Η Βούλα Πατουλίδου αποχωρεί, ώστε να αφοσιωθεί στον αγώνα της για να εκλεγεί ευρωβουλευτής και, όπως όλα δείχνουν, στη θέση της θα οριστεί ο Κώστας Γιουτίκας. Ο Τζιτζικώστας τον έχει δοκιµάσει καιρό στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και φαίνεται ότι θα τον εµπιστευθεί και σε αυτή την κρίσιµη θέση.

Περιζήτητο πρόσωπο

Την παράσταση στην εξέδρα της παρέλασης έκλεψε ο νέος µητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος. Και γιατί ζήτησε να µην καθίσει στην πολυτελή ξύλινη πολυθρόνα, όπου τα προηγούµενα χρόνια έπαιρνε θέση ο προκάτοχός του, κ. Ανθιµος, αλλά σε µια απλή πλαστική καρέκλα, όπως όλοι οι επίσηµοι, αλλά και γιατί ήταν το πιο περιζήτητο πρόσωπο της εκδήλωσης. Μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν σταµάτησε να συνοµιλεί µαζί του…

Ο νέος Αδωνης Ενας Θεσσαλονικιός…

Αδωνης είναι το ένα από τα πέντε πρόσωπα στο νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ που όρισε ο Στέφανος Κασσελάκης µε θέµα την εργασία και την ασφάλεια. Ονοµάζεται Αδωνης Κουλιούφας, είναι ο µόνος που προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, επαγγέλλεται δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαθέτει εικοσαετή εµπειρία στο Εργατικό ∆ίκαιο και το ∆ίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα υπόλοιπα στο µέλλον…


Επιρροές

Ισχυρούς πυρήνες στη Θεσσαλονίκη διαθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και γιατί ο επικεφαλής των «∆ηµοκρατών» σπούδασε στο ΑΠΘ και διατηρεί φιλίες και πολιτικές σχέσεις, αλλά και γιατί στη Θεσσαλονίκη οι επιρροές του Ευάγγελου Βενιζέλου παραµένουν. Και µεταξύ των δύο πολιτικών υπάρχει καλή χηµεία και διάδραση...

Αρειανοί

Ουκ ολίγες πολιτικές παρουσίες στη σαββατιάτικη κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΑΕ Αρης στο σινέ «Ολύµπιον» για τα 110 χρόνια του συλλόγου. Μεταξύ αυτών και οι δύο κεντρικοί οµιλητές που χαιρέτισαν τη βραδιά και ήταν ο αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς (δηλωµένος Αρειανός), και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας (φιλοαρειανός), καθώς και ο πρώην δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που υπήρξε και διοικητικός παράγοντας του συλλόγου. Στην αίθουσα της εκδήλωσης εθεάθησαν, ακόµα, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Κώστας Γιουτίκας. Αµφότεροι σταθεροί θαµώνες στου Χαριλάου και στο Παλέ.

Κτηματολόγιο

∆εν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Την Τετάρτη 1η Απριλίου ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εγκαινιάζουν επιτέλους το Κτηµατολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης. Και λέµε «επιτέλους» και «πρωταπριλιάτικο αστείο», γιατί επί χρόνια στην είσοδο της προηγούµενης υπηρεσίας οι ουρές ήταν τεράστιες από το πρωί, αλλά και γιατί το περιµέναµε από το 2018.