Η άνοδος των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σήμανε την επιστροφή του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη και με όρους ποσοστών στο πολιτικό προσκήνιο, με την ταυτόχρονη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλεί την ελπίδα στο κόμμα ότι είναι δυνατή η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε 41 έδρες, ενώ σε 6 περιφέρειες της χώρας κατετάγη δεύτερο κόμμα, «κλέβοντας» την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άξιο αναφοράς είναι να δούμε σε ποιες περιοχές το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Η «επιστροφή» στην Κρήτη

Η αρχή για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ έγινε από την Κρήτη. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε παίρνοντας την 2η θέση σε Ρέθυμνο και Λασίθι να εκλέξει βουλευτή, ενώ το 21,81% που κατέγραψε στο Ηράκλειο είχε ως συνέπεια το κόμμα να εκλέξει δύο βουλευτές στην περιοχή.

Στο Ηράκλειο χαρακτηριστικό είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε σε αρκετές περιοχές την πρώτη θέση. Ειδικότερα, ο λόγος γίνεται για τη  Δημοτική Ενότητα Αγίας Βαρβάρας Γόρτυνας του Ηρακλείου Κρήτης, όπου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 34,87% και 1.285 ψήφους με τη ΝΔ να έρχεται δεύτερη με ποσοστό 29,88%.

Στον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, το ΠΑΣΟΚ κατετάγη δεύτερο με ποσοστό 25,48% και 3.192 ψήφους, όμως σημείωσε πρωτιά στο χωριό του Αγίου Βασιλείου Πεδιάδος, όπου βγήκε πρώτο με 83 ψήφους, έναντι 82 του ΣΥΡΙΖΑ και 64 της ΝΔ.

Ταυτόχρονα στον Δήμο Χερσονήσου και συγκεκριμένα στις Ποταμιές, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 99 ψήφους, έναντι 96 του ΣΥΡΙΖΑ και 90 της ΝΔ.

Ακόμη, το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να βγει στην πρώτη θέση στο Οροπέδιο Λασιθίου, γενέτειρα της μητέρας του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, συγκεντρώνοντας 39,26% έναντι 34,49% της ΝΔ.

Επίσης, η έκπληξη που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο με το πλασάρισμα στη δεύτερη θέση και την εκλογή του Μανώλη Χνάρη, συνοδεύτηκε από μία ακόμη πρωτιά. Ειδικότερα, στον Δήμο Μυλοποτάμου και στη Δημοτική Ενότητα Κουλούκωνα, το ΠΑΣΟΚ κατετάγη πρώτο με 39,86% έναντι 36,21% της ΝΔ.

Αχαΐα, Ηλεία και Ροδόπη

Αν μη τι άλλο, αναμενόμενα  στη γενέτειρα των Παπανδρέου στο Καλέντζι Αχαΐας, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρώτη θέση, με 49,61% έναντι 27.27% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ηλεία, στη Δημοτική Κοινότητα Λασιώνος στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κατεγράφη πρωτιά για το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 34,58% έναντι 31,68% της ΝΔ.

Στην Ροδόπη, στον Δήμο Αρριανών της Δημοτικής Ενότητας Κεχρού, το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο με 45,42% έναντι 41,79% του ΣΥΡΙΖΑ.