Τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια πρώτη ακτινογραφία των υποψηφίων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός έκανε πράξη τη δέσμευση του για ισχυρή γυναικεία παρουσία, ενώ έκανε ανοίγματα και σε κεντρώα στελέχη, όπως ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται πως το νεαρό στέλεχος είχε παραιτηθεί το περασμένο καλοκαίρι από το ΠΑΣΟΚ,  αφήνοντας σαφείς αιχμές για κλείσιμο του ματιού του πρώην κόμματος του προς την Κουμουνδούρου».

Άλλωστε, είναι 'γνωστό τοις πάσι' ότι κατατασσόταν στην «αντι - ΣΥΡΙΖΑ» πτέρυγα του Κινήματος και χαρακτηριζόταν για την σκληρή ρητορική του κατά της Κουμουνδούρου και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. 

Ποιος είναι ο Σπύρος Καρανικόλας

Ο Δρ. Σπύρος Καρανικόλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1981, ενώ η καταγωγή του είναι από την Πάτρα και το Βόλο.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (L.L.M) στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο. Μετά από διαγωνισμό, έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις ακαδημαϊκές του σπουδές, λαμβάνοντας τον τίτλο του Υπότροφου Διδάκτορος Νομικής (PhD). Έχει επίσης λάβει τιμητική διάκριση υποτροφίας από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Institut des Hautes Etudes Européennes (IHEE). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών συνεδρίων, καθώς επίσης έχει δημοσιεύσει αρκετά νομικά άρθρα και ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα με τίτλο: ‘Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στην Ελληνική Ποινική Έννομη Τάξη’. Εργάζεται ως Δικηγόρος, ενώ έχει εργαστεί με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου – Εμπειρογνώμονα σε αρκετές επιτροπές αξιολόγησης της Ελληνικής Νομοθεσίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκπροσωπήσεις της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για την άσκηση πολιτικών που αφορούν τη νέα γενιά, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ανεργία στους νέους.

Από το 2010 έως και το 2013 υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον ως νομικός σύμβουλος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Το 2017 άσκησε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ενώ το 2019έως το 2021 άσκησε τα καθήκοντα του Εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, παραιτούμενος τον Ιούνιο του 2022. Τον Φεβρουάριο 2023 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία.