Μέσα στο Σαββατοκύριακο που συνεδριάζει η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η διαδικασία των ψηφοδελτίων.

Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ακόμα δύο υποψηφίους με το κόμμα του. Τον γνωστό γιατρό και καθηγητή στη Σορβόνη Γρηγόρη Γεροτζιάφα για την Α' Θεσσαλονίκης και την 25χρονη καθηγήτρια της Ρομποτικής Διάνα Βουτυράκου για τη Δυτική Αττική. Τα πρόσωπα που θα μετέχουν στους ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα γίνουν γνωστά μετά το Πάσχα.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας τα διλήμματα της επόμενης μέρας επισημαίνουν ότι «ο μοναδικός τρόπος για να φύγει από την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του είναι την επόμενη μέρα των εκλογών να είναι πολύ ισχυροί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Αλέξης Τσίπρας».

«Μόνο ένας ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα αναδειχθεί πρώτος στην κάλπη της απλής αναλογικής, θα μπορεί να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας στις 22 Μαΐου και η χώρα δεν θα μπει σε μια περιπέτεια πολλών εκλογικών αναμετρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Σχολιάζοντας μάλιστα το αφήγημα της Ν.Δ. περί αυτοδυναμίας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «πρωθυπουργός με την προϋπόθεση της αυτοδυναμίας που θέτει, επιδεικνύει την αλαζονεία του, έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα σε τρίτες -ενδεχομένως και σε τέταρτες- κάλπες. Οι πολίτες, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, δεν θέλουν μία τέτοια εξέλιξη. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία».

Σε ό,τι αφορά τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν: «Ο κόσμος που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρώτο κόμμα θέλει τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό».

Και προσθέτουν: «Την επομένη των εκλογών, με το αποτέλεσμα να έχει αποτυπωθεί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα καθίσουν στο τραπέζι και ο καθένας θα έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Εκεί θα συζητήσουμε πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα αναζητηθούν τα κοινά σημεία, όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας».