Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Σύμβουλου του Αλέξη Τσίπρα, Νικόλα Φαραντούρη, «Ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα - Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται και σήμερα (17/10) να αναφερθεί στα θέματα της ενέργειας και στην στάση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει στην παρουσίαση του βιβλίου ότι η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της κυβερνητικής ανεπάρκειας στην οργάνωση και εποπτεία της αγοράς, ολιγωρίας έγκαιρης θεσμικής και ρυθμιστικής θωράκισης και συνειδητής άρνησης μιας δίκαιης και αναλογικής κατανομής των βαρών στην κοινωνία και οικονομία σε περιόδους κρίσης. «Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι  «η αγορά θα ρυθμιστεί από μόνη της» και ακόμη και όταν αναγκάστηκε  να καταργήσει  την παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής, το  έκανε  προσχηματικά, για τα μάτια του κόσμου, αφού εντέλει πολλαπλασιάσατε, αντί να μειώσει  το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος», θα αναφέρει.

Για το ρεύμα

Θα τονίσει ακόμα ότι «το ηλεκτρικό αυξήθηκε  έως και 57% τον μήνα Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Και εξηγούμαι: Τον μήνα Σεπτέμβριο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική διαμορφώθηκε στα 416,87 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με 20 ευρώ κόστους εξισορρόπησης, η τελική τιμή ανήλθε στα 437 ευρώ. Με λειτουργικά κόστη εμπορίας κατά μέγιστο 25 ευρώ και ένα εύλογο κέρδος 5%, η τιμή φτάνει το πολύ στα 482 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι προμηθευτές τιμολόγησαν 767 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή υπερβάλλον κέρδος 285 ευρώ η μεγαβατώρα. Με την κατανάλωση των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να εκτιμάται στα 1,7 εκατομμύρια μεγαβατώρες,  τα υπερκέρδη στη λιανική τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 485 εκατομμύρια ευρώ, για ένα μήνα!».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι στις 23 Μαρτίου, στην Βουλή, είχε καταθέσει στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι τα υπερβολικά κέρδη των παραγωγών, τα «ουρανοκατέβατα» και τα υπερκέρδη, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα  ήταν 1,4 δισεκατομμύρια επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να φορολογήσει  με 90%.

«Τι ακριβώς έχει κάνει, οκτώ μήνες, μετά; Το κράτος έχει πάρει έστω ένα ευρώ», θα τονίσει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η εισαγωγή

Ενδεικτικός είναι και ο τρόπος που ξεκινά το βιβλίο του και ο Νικόλας Φαραντούρης: «Veritas odid moras: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση, έλεγαν οι Λατίνοι. Και πράγματι: Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις για δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας, λανθασμένες προτεραιότητες και έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών στη χώρα μας».

Το βιβλίο (εκδόσεις Παπαζήση)  θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στο roof garden του Ξενοδοχείου Olympias στην οδό Αθηνάς 57 στην Αθήνα. Κεντρικός Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, οποίος και προλογίζει το έργο. Για το βιβλίο θα μιλήσουν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος και ο Αναπλ. Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Χρύσα Λιάγγου.