Στην αναβίωση της στρατηγικής του ακραίου λαϊκισμού επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθειά του να προσποριστεί εκλογικά οφέλη από τις πρωτόγνωρες ευρωπαϊκά συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες και η χώρα εξαιτίας των εισερχόμενων κρίσεων και δοκιμασιών από τα διεθνή μέτωπα.

Η αντιπολιτευτική του δράση και η επικοινωνιακή μεθοδολογία που χρησιμοποιεί προσιδιάζουν στην αβάσταχτη απερισκεψία των ανεδαφικών υποσχέσεων που μοίραζε στον ελληνικό λαό την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με τα ίδια ακριβώς υλικά. Της «κίτρινης» αντιπολίτευσης, η οποία εσχάτως περιλαμβάνει και επιθέσεις σε «γυναικόπαιδα», με τις γνωστές αναφορές στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στα παιδιά του, με την υποβολή δόλιων ερωτημάτων για τους χώρους εργασίας τους. Το απαύγασμα του «λαϊκισμού» απεικονίζεται στη στάση του Αλ. Τσίπρα στο μέτωπο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που επιχειρεί να το «εκλογικεύσει» κατά το δοκούν, αποκρύπτοντας συνειδητά τις μη συμφέρουσες αλήθειες, που αφορούν τις αποφάσεις της δικής του διακυβέρνησης.

Μερίμνησε ο ίδιος

Όπως η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής στις τιμές του ρεύματος, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επιβαρυντικό απότοκο του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε. Ο Αλ. Τσίπρας, που με ευκολία καταγγέλλει τα υπερκέρδη των καρτέλ στο μέτωπο της ενέργειας, είναι αυτός που μερίμνησε με κοινοβουλευτικές αποφάσεις από την πλειοψηφία της διακυβέρνησής του να τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα «αναπροσαρμογής» της εμπορικής τιμής του ρεύματος.

Είχε τη δυνατότητα

Το οξύμωρο είναι πως κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Π. Σκουρλέτης, που θήτευσε υπουργός Ενέργειας, ζητούν την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, αναγνωρίζοντας πως εκεί εντοπίζεται η πηγή του προβλήματος για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ο Αλ. Τσίπρας με περισσή ευκολία ζητά εξηγήσεις για τους λογαριασμούς με το να καταθέτει τροπολογίες στη Βουλή. Ουσιαστικά, τα δεινά που επέφερε το χρηματιστήριο ενέργειας, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι αντίστοιχα με τον ΕΝΦΙΑ που είχε «περάσει» ο Ευ. Βενιζέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μετά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη δυνατότητα να τον καταργήσει με κανέναν νόμο και κανένα άρθρο μονομερώς.

«Αγανακτισμένοι» ξανά

Το σκηνικό της «αγανακτισμένης» αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και καταγγελίες περί golden boys στη ΔΕΗ, κάτι που στο παρελθόν είχε αναδειχθεί ως εσωκομματικό θέμα και επί των ημερών διακυβέρνησης της «Αριστεράς». Οχι μόνο για τους διοικούντες τη ΔΕΗ, που αποτελούσαν επιλογές της πολιτικής ηγεσίας και καλοπληρώνονταν, αλλά και για τους «καλοπερασάκηδες» συνδικαλιστές του χώρου, που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αποφύγει -λόγω των αλλαγών που έγιναν στους Ποινικούς Κώδικες από την Αριστερά- περαιτέρω επιβαρυντικές ποινές από το περίφημο σκάνδαλο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Επίσης, όταν ξεκίνησε η δίκη για το σκάνδαλο των επιχορηγήσεων προς τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που βασίστηκε σε ένα πόρισμα-κόλαφο εναντίον τους, η διοίκηση του κ. Μ. Παναγιωτάκη, εκλεκτού της διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα, δεν επέμεινε στην αποκάλυψη της αλήθειας, καθώς η εταιρεία δεν δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής.

Σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το σκάνδαλο είχε να κάνει με το γεγονός ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τα ηγετικά στελέχη της οποίας σήμερα βρίσκονται στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιχορηγήθηκε με ποσά που ξεπερνούσαν σε ύψος το ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, η εταιρεία είχε χορηγήσει προς τη ΓΕΝΟΠ δάνειο ύψους 500.000 ευρώ, σε συνθήκες που ελέγχονταν ως προς τη νομιμότητά τους, καθώς και ποσό 300.000 ευρώ για μελέτη, η οποία, με βάση το κατηγορητήριο, δεν εκπονήθηκε ποτέ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο μοτίβο προπαγάνδας της περιόδου 2012-2015, ενθαρρύνοντας τον κόσμο για αντίσταση και ανυπακοή, χωρίς φυσικά εγγυημένο αντίκρισμα και νομική κάλυψη, για συμμετοχή σε ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Βέβαια, μπορεί η «λεζάντα» της ανέξοδης υποσχεσιολογίας να έγινε πιστευτή εκείνη την περίοδο, αλλά στο τέλος όσοι δεν «πλήρωναν διόδια» ή περίμεναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους χαρίσει τα «κόκκινα» δάνειά τους βρέθηκαν ενώπιον δικαστηρίων και αυξημένων με τόκους απαιτήσεων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022.