Μια νέα διάσταση στη διπλωµατική εξωστρέφεια της χώρας (ένας όρος που βρίσκεται στο επίκεντρο των ελληνικών πρωτοβουλιών τους τελευταίους µήνες) επιχειρεί να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε φόντο τη γεωστρατηγική κρίση στην ευρύτερη περιοχή και, φυσικά, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης, ο πρωθυπουργός ετοιµάζει για τον ερχόµενο κιόλας µήνα σειρά επισκέψεων σε Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία. Με τον τρόπο αυτόν θα επιδιώξει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας µε τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες βρίσκονται µια ανάσα από την εµπόλεµη ζώνη, καθώς η προοπτική αυτή επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα µε όσα συµβαίνουν το τελευταίο διάστηµα και την αναδιαµόρφωση των διεθνών ισορροπιών.

Mέχρι πρότινος, οι επαφές της Αθήνας µε Ταλίν, Βίλνιους και Ρίγα ήταν οι... απολύτως προβλεπόµενες, ωστόσο πλέον ο πρωθυπουργός -όπως έκανε και µε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν- επιθυµεί να χαράξει µια διαφορετική πορεία µε τις συγκεκριµένες χώρες, θεωρώντας τη γεωγραφική τους θέση και την εν γένει επικοινωνία τους µε τη ∆ύση ως κοµβικό παράγοντα ενόψει του αχαρτογράφητου περιβάλλοντος που δηµιουργείται.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 25/6