Ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους έκανε από το Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας συγκεκριμένα τη «Freedom Pass», μια προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ, για τους εμβολιασμένους ηλικίας 18-24 ετών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας φαίνεται να κερδίζει τη μάχη, μένοντας πάντα σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε πως οι εμβολιασμοί απλώνονται, η οικονομική και κοινωνική ζωή επανέρχονται στην κανονικότητα. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Οι προϋποθέσεις για τη Freedom Pass

Tη «Freedom Pass» θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996 έως το 2003 κι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μετά την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού. Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά διάφορων τουριστικών ή πολιτιστικών υπηρεσιών, δύο κλάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, θα καλύπτει εγχώριες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις (εξαιρούνται μετακινήσεις με ΙΧ), ενοικίαση οχημάτων, μίσθωση δωματίων σε καταλύματα, κάμπινγκ και κατασκηνώσεις και υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων.

Όσον αφορά στον πολιτισμό, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις, για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη εντός του β’ δεκαημέρου του Ιουλίου.

Κάρτα ελευθερίας

Δημοσιεύτηκε από parapolitika.gr στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021


Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Οι 940.000 νέοι, γεννηθέντες μεταξύ 1996-2003, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σε διάφορες τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα οι επιλέξιμες κατηγορίες είναι:

• Αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, οδικές μεταφορές
• Ενοικίαση οχημάτων
• Καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις
• Ταξιδιωτικά γραφεία
• Κινηματογράφοι
• Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού
• Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Πώς μπορεί να αποκτηθεί

Η προπληρωμένη κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό «πορτοφόλι» στο κινητό τηλέφωνο του δικαιούχου (για λειτουργικά Android και iOS), ενώ θα διατίθεται και σε φυσική μορφή για όσους δεν διαθέτουν «έξυπνη» συσκευή.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει την ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα στο κινητό του, αφού επιβεβαιωθεί ότι έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα φιλοξενηθεί στην πύλη gov.gr. Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 24ωρου.

Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει οδηγίες μέσω SMS και email. Η πλατφόρμα θα τηρεί όλους τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η αρμόδια Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

freedom3

Πώς χρησιμοποιείται η κάρτα

• Η κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού.
• Χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικό εμπόριο και e-shops
• Χρησιμοποιείται ανέπαφα με τερματικά POS.

Ανησυχία για την εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης
 

Η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι, είναι τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται. Διαφορετικά δηλαδή από εκείνα που μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για τον κοροναϊό.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν άμεσα. Το ίδιο και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στον μεταλλαγμένο ιό, αφού 1 στους 10 κινδυνεύει να νοσήσει, ακόμα κι αν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβεβαιωμένα κρούσματα, είχαν εντοπίσει 11 περιστατικά μόλυνσης από την «Δέλτα» στις 17 Ιουνίου. Μία εβδομάδα μετά, (24 Ιουνίου) εντοπίστηκαν 18 ακόμη. Το στέλεχος «Δέλτα» θεωρείται 40 έως 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος «Άλφα».

Αυξημένη μολυσματικότητα κατά 50% με 10.000 κρούσματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους από 456 θανάτους μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Μέχρι και την Κυριακή, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων δεν ξεπερνούσε το 32%. Για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας θα πρέπει να φτάσει το 83%, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, το 90% των νέων κρουσμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αφορά στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ταυτόχρονα, στην επιτροπή εμβολιασμών έχουν ήδη καταρτίσει το πρώτο σχέδιο για το πως και πότε θα εμβολιαστούν και τα παιδιά από 12 ετών και πάνω. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά ηλικίας 16 – 17 ετών και στη συνέχεια τα παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν με εμβόλια Pfizer, ενώ ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Για να υπάρχει ανοσία τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει η πλατφόρμα των εμβολιασμών να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο.

Όλα θα εξαρτηθούν τόσο από την διαθεσιμότητα των εμβολίων όσο και από τις μελέτες από άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμών παιδιών. Τέλος, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για να εμβολιαστούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.