«Φωτιές» στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου άναψε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνη, την Πέμπτη στη Βουλή, ο οποίος κατά την ομιλία στην Ολομέλεια έκανε μία αναφορά για την «ερευνητική δημοσιογραφία», που προκάλεσε αναταραχές.

Συγκεκριμένα ο κ. Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη «λίστα Πέτσα», απάντησε αρχικά στα περί ίσων αποστάσεων, λέγοντας ότι «το ΚΙΝΑΛ κρατά όχι ίσες αλλά μεγάλες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφορούνται από μια αντίληψη και νοοτροπία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει Δημοκρατία και κράτος δικαίου, όταν οι δημοσιογράφοι εργάζονται κάτω από την ορατή ή αόρατη απειλή μιας απόλυσης, όταν αυτός που ασκεί κριτική, διεκδικεί την αυτονομία του ή έχει διαφορετική άποψη στοχοποιείται και οδηγείται σε πολιτική και - σε κάποιες περιπτώσεις - ηθική εξόντωση. Δε νοείται Δημοκρατία στην οποία η ερευνητική δημοσιογραφία αντιμετωπίζεται ως απειλή», ανέφερε χαρακτηρίστικά.

Η ατάκα περί «ερευνητικής δημοσιογραφίας» έκανε ορισμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ να την ερμηνεύσουν ως έμμεση στήριξη στον Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος έχει κληθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη σκευωρία Novartis και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες. Την ίδια στιγμή φιλικά ΜΜΕ στην αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσαν να αξιοποιήσουν αυτή την αναφορά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΚΙΝΑΛ αρχίζει να στρέφεται προς ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» και στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή επικράτησε αναταραχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρίνης συνομίλησε τηλεφωνικά αρκετές φορές με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας τον ότι η αναφορά του δεν είχε καμία σχέση με τον εκδότη.

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι το θέμα πήρε διαστάσεις επί τούτου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν υφίσταται θέμα μετά τις εξηγήσεις Κατρίνη, αν και δεν κρύβουν ότι δημιουργήθηκε προσωρινή αναταραχή. Ειδικότερα η Χαρλάου Τρικούπη αποδίδει τη «φασαρία» που δημιουργήθηκε στο άγχος του ΣΥΡΙΖΑ «που βλέπει ότι δημοσκοπικά δεν έχει πλέον το μονοπώλιο στην αντιπολίτευση και ενοχλημένος επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στο ΚΙΝΑΛ».

Παράλληλα αναγνωρίζουν ότι ο κ. Κατρίνης δεν είναι απλός βουλευτής, αλλά επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με υπόδειξη Ανδρουλάκη, ως εκ τούτου κάθε δήλωσή του οφείλει να είναι προσεκτικά ζυγισμένη ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες.

Στον αντίποδα ο κ. Κατρίνης διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους τους συνομιλητές του ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Βαξεβάνη και ότι μιλά πάντοτε πολιτικά. Μάλιστα ο ίδιος δεν έκρυψε ενόχλησή του για τους αυθαίρετους συνειρμούς που έγιναν καθώς - όπως είπε- «μια τέτοια λογική, οδηγεί σε ένα είδος προληπτικής λογοκρισίας και τρομοκρατίας όπου θα ισχύει το αστυνομικό δόγμα ''ό,τι πεις θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου''».