Όποιος παρακολούθησε από κοντά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα δυσκολεύτηκε να διαπιστώσει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι τριβές δεν λένε να υποχωρήσουν.

Κατ’ αρχάς, σε επίπεδο πολιτικής και ατζέντας. Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα ζήτημα που εξακολουθεί να διχάζει τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, με τις ομάδες να είναι ήδη διαμορφωμένες. Οι προεδρικοί, που αποτελούνται αυτήν τη στιγμή κυρίως από τους βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστο Γιαννούλη και Σωκράτη Φάμελλο, στηρίζουν την πρόταση για την ανάπλαση στο κέντρο της πόλης. Οι της αντιπολίτευσης, που είναι κυρίως οι φίλοι της ομάδας των «53+», αλλά και κάποιοι ΠΑΣΟΚογενείς, είναι υπέρ της πρότασης για μεταφορά της Εκθεσης στα δυτικά, για να υπάρξει και μια αντίστοιχη ανάπτυξη στην περιοχή.

Ούτε όμως σε επίπεδο ομάδων λείπουν οι διαφωνίες. Η εσωτερική αντιπολίτευση δεν βλέπει με καλό μάτι την αύξηση της δύναμης των ΠΑΣΟΚογενών, που στη Θεσσαλονίκη δεν είναι και λίγοι. Αυτό ωστόσο δεν είναι το μόνο πρόβλημα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και εντός των προεδρικών καταγράφονται εντάσεις. Κατ’ αρχάς συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των κομματικών και των βουλευτών, μια αντιπαλότητα που κατά πολλούς στοίχισε στον Χρήστο Δουίτση τη θέση του συντονιστή στην τελευταία συνδιάσκεψη.

Ο Κώστας Αμπατζάς, που είναι ο νέος συντονιστής της Α’ Θεσσαλονίκης, έχει καλές σχέσεις με το σύστημα του Αλέξη Τσίπρα, όμως οι διαφοροποιήσεις με τους βουλευτές παραμένουν και προκαλούν συχνά προβλήματα.

Φυσικά, δεν λείπουν και οι κόντρες μεταξύ των βουλευτών. Ιδιαίτερα η υπερκινητικότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, που κάποιες φορές αναμειγνύεται και σε θέματα εκτός της αρμοδιότητάς της ως τομεάρχη Τουρισμού, αλλά και ο Χρήστος Γιαννούλης, που επίσης τοποθετείται επί πολλών θεμάτων, δημιουργούν υπόγεια ρεύματα έντασης. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται η τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης, Κυριακή Μάλαμα, και η αναπληρώτρια Υγείας, Δώρα Αυγέρη. Στο βάθος, δε, υπάρχει και η μάχη της επανεκλογής: Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μειωθούν, ενώ συζητιούνται και νέες υποψηφιότητες, όπως αυτή του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.